20 Yaş Dişi Nedir?
İnsan dişleri farklı zamanlarda gelişim gösterir. Farklı zamanlarda ortaya çıkan dişlerden bir tanesi de 20 yaş dişidir. Bu diş, alt çenenin ve üst çenenin her iki ucunda birer tane olmak üzere toplamda dört tanedir. Genel adı 20 yaş dişi olsa dahi, her zaman 20 yaşında ortaya çıkmaz. Bu durum; kişilerin gelişimlerine ve sağlık durumlarına bağlı olarak değişim gösterir. Kimi insanlarda 16 yaşından itibaren çıkmaya başlarken, kimi insanlarda 30 yaşına (farklı sebeplere bağlı olarak daha geç de olabilir.) kadar sürebilir. Bu dişlerin çıkması uzun bir süreci gerektirir ve verdiği acı nedeniyle gündelik hayatı da etkileyebilir. Diş hekimleri uygun görürse çektirilebilir.
20 Yaş Dişleri Hangi Durumlarda ve Ne Zaman Çekilmelidir?
20 yaş dişinin çekilmesi için nedenler olmalıdır. Bu nedenleri diş hekimleri saptar ve buna göre kişilere önerilerde bulunur. Eğer çıkan 20 yaş dişi, diğer dişlere baskı uygulayarak ağrıya ve dişlerin şekil bozukluğuna neden oluyorsa çekilmesi gerekir. Bunun yanı sıra şiddetli ağrı oluşması durumunda da çekilebilir. Zaman olarak ise doktor tedavisi ve önerisine bağlıdır. Gömülü olduğu halde dahi 20 yaş dişinin çekilmesi mümkündür. Bunun yanı sıra genel olarak, dişin ilk çıkmaya başladığı ve diş etini araladığı zamanda çekilir. Bu aşama da hem diş çekim işlemi kolay olacaktır hem de şekil bozuklukları yaşanmayacaktır.
20 Yaş Dişlerinin Mutlaka Çekilmesi Mi Gerekir?
20 yaş dişlerinin her durumda ve mutlaka çekilmesi gerekmez. Belirli sebeplerle çekilir, belirli sebeplerle çekilmez. Bu durum, diş hekiminin tavsiyesine göre karar verilmesi gereken bir durumdur. Eğer ağızda bulunan diş sayısı azalmışsa ve diş gereksinimi varsa, genel olarak 20 yaş dişi çekilmez. Bu durumun yanı sıra, eğer 20 yaş dişi diğer dişlerin şeklini bozuyorsa ve buna bağlı sorunlar ortaya çıkıyorsa da çekilir. Mutlaka çekilir diye ifade edilmeme nedeni, dişin özel bir işlevinin olmamasıdır. Gerektiği durumlarda kullanışlı olurken, kimi zaman da zarar verebilir. Gereklilik durumunun tespit edilmesi ve buna göre çekilmesine veya çekilmemesine karar verilmesi gerekir.
20 Yaş Diş Çekimi Sonrası Çok Ağrı Olur Mu?
20 yaş dişi, çeşitli sebeplerden dolayı çekilebilir. Bu sebeplerin başında, bu dişin çıkarken vermiş olduğu acı gelir. Bu durumu yaşamak istemeyen insanlar 20 yaş dişini çektirmeye karar verir. Ancak dişin çekilmesi sonucunda ortaya çıkacak olan acı merak edilir. Bilinmesi gerekir ki, 20 yaş dişinin çekilmesi sonrası uzun süre ağrı olmaz. Özellikle diş çıkarken yaşarken ağrı göz önünde bulundurulursa bu ağrı oldukça azdır. Diş çekildikten sonra dikiş atılır ve bu operasyon durumu ağrı oluşturur. Ancak yaranın kapanması sonucunda ortalama olarak dört gün sonra ağrı kalmaz ve kişi gündelik hayatına rahatlıkla devam eder.
Akıl Dişi Nedir?
Halk arasında akıl dişi olarak adlandırılan ve tıpta ki adı akıl dişi olan diş türü, çenenin en arka kısmında ve 20 li yaşlarda çıkması sebebi ile bu adı almıştır. En büyük azı dişi olarak adlandırılan akıl dişleri belli bir yaşa geldikten sonra kendiliğinden çürür ve çok derin ağrılar yaratır.
Bu dişlerin kendiliğinden düşmesi de mümkündür ancak arka dişlerin altında bulundukları için acılı bir süreç ile çıkması söz konusudur. Zamanla altta çürüyebilen bu dişler iltihap gibi endikasyonlara neden olur ve eğer tedavi edilmediği sürece iltihabın tüm çeneye yayılması sonucu çene kemiğini eritebilir. Bu gibi sorunların önüne geçilmesi için dişleri tedavi ettirmek ve diş hekimine en kısa zaman da başvurmak fayda sağlar.
20 Yaş Dişlerim Neden Geç Çıktı?
Bu dişlere verilen isim 20 yaşından sonra çıkmasından kaynaklanır. Vücudunuzda bulunan kalsiyum rezervinin az olması ile ilgili olabileceği gibi genetik durumdan da kaynaklanabilir. Ek olarak çene yapınızın dar olması da dişlerin kendine yer bulamaması anlamına gelir. Bundan dolayı geç çıkabilir.
Bir diş hekiminden gerekli yardımı alabilirsiniz. Hekim kontrol sonrasında dişlerin alınmasına karar verebilir. Çoğu 20’lik diş için uygulanan yöntem genel olarak dişlerin alınmasıdır. Sürekli şişen, çıkamayan veya rahatsız eden bir diş ile uğraşmak yerine küçük bir operasyonla alınmasını isteyebilirsiniz. Diş hekimi çıkmasını kolaylaştıracak ilaç vermeyi de teklif edebilir. Muayene edilmesi şart olduğundan hekim görüşü alınmalıdır.
20 Yaş Dişleri Ne Gibi Sorunlar Yaşatır?
Vücut 20 yaş dişlerine fizyolojik olarak ihtiyaç duymaz. 20 yaş dişleri belirli bir yaş aralığında çıkması sebebiyle bu ismi almıştır. 20 yaş dişleri gömülü dişler arasında yer almaktadır. Gömülü olan formundan çıkarak yüzeye ulaşmaya çalışması bu anlamdaki önemli bir sorundur. Dişin yüzeye çıkma aşamasında kendine yer edinememe, diğer dişlere bası uygulama, dokuya basısı sonucu gerilme hissi oluşturması söz konusudur.
20 yaş dişlerinin oluşturduğu sorunlar arasında bu gibi sorunlar sıklıkla görülmektedir. 20 yaş dişlerinin oluşturduğu problemleri aşmak adına bu dişin çekimi de yaygınlaşmıştır. Gerek estetik açıdan gerekse sağlık açısından önemli bir yere sahip olan 20 yaş dişlerin çekimi operasyonlarla sağlanmaktadır.
20 yaş dişi çıkarken oluşturabileceği bası sonucunda dişlerde çarpıklık oluşturabilir. Sene içerisinde en az 2 defa bir diş hekimine muayene olunması önerilir. 20 yaş dişi çıkması öncesinde yapılacak tetkiklerle durum tespit edilerek çözüm yöntemleri kararlaştırılır. 20 yaş dişinin yaşattığı sorunlar hakkında bilgi sahibi olmak için hekimden bilgi istenebilir.
20 Yaş Dişlerin Çekiminden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
20 yaş dişleri çekildikten sonra genellikle bireylerde ağrı ve acı hissi oluşması normaldir. Bu ağrı ve acıları herhangi bir problemin belirtisi olmayabilir ancak dişlere dikkat edilmezse sonrasında büyük sorunlar meydana gelebilmektedir. Bu nedenle de 20 yaş dişlerin çekiminden sonra pek çok noktaya dikkat etmek önemlidir.
20 yaş dişlerin çekiminden sonra özellikle de diş çekilen bölgenin temiz olması gerekmektedir. Çekim sonrasında 24 saat boyunca çok sıcak ya da çok soğuk yiyecek ve içecekler tercih edilmemeli, alkol ya da asitli içecekler içilmemelidir. Çekim sonrasında ilk iki saat hiçbir şey yememek ve içmemek gerekir. İki saat sonrasında ise belirtilen yiyecek ve içeceklerin tüketilmemesi önemlidir. Ayrıca dişlerin yavaş ve hafif şekilde fırçalanması gerekir. Bölgenin temiz olması ve yemek artıklarının çekim yapılan alana yerleşmemesi için diş fırçalamak ilk zamanlar oldukça önemlidir.
20lik Diş Çekimi Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer?
20’lik diş çekimi normal diş çekiminden farklıdır. Cerrahi yöntemler ile gömülü olan 20 yaş dişleri alınır. İşlem sonrası en çok görülen belirtilerden biri dişin çekildiği bölgedeki ağrıdır. Ağrı kişiden kişiye farklılık gösterir. Genel olarak 1 hafta ila 3 hafta arasında görülen bir ağrı ile karşılaşılır. Bu süreç aslında hastalarımıza bağlıdır. İşlem sonrası aşırı sıcak veya soğuk gıdalardan uzak duran ve diş hijyenine dikkat eden hastalarımızda ağrı daha kısa zamanda son bulur. Çekilen dişte ağrının yanı sıra bölgede şişlikte meydana gelir. İlk günler ağrı şiddetli olsa dahi ilerleyen günlerde ağrının şiddeti azalmaya başlar.