Kanal tedavisi Nedir?
Kanal tedavisi, diş merkezindeki pulpa, yani diş özünün çıkartılıp, temizleme ve şekillendirme sonrasında yeniden doldurulması işlemlerini kapsayan bir tedavidir.Kanal tedavisi ile, kaybedilmek üzere olan dişler kurtarılabilmektedir.

Kanal tedavisi neden yapılır?
Ankara kanal tedavisi, birçok farklı diş sağlığı sorununu çözmek için uygulanabilen, başarı şansı yüksek ve dişlerin ömür boyu kullanılabileceği bir tedavidir. Aşağıdaki durumların söz konusu olduğu vakalarda, kanal tedavisi tercih edilebilir.

  • Darbe sonucunda dişlerde kök ya da kuron kırıklarının oluşması
  • Dolgu ve kuron sonucunda, hastanın şikayetlerinin sürmesi
  • Çiğneme alışkanlıkları ve diş gıcırdatma gibi hareketlerden ötürü, diş pulpalarının zarar görmesi
  • Derinleşmiş çürükler, daha önce yapılmış dolgu ve protezlerin altında süren çürükler
  • İlerlemiş diş eti problemleri ya da diş etinde yapılmış operasyonlarda pulpa dokusunun zarar görmesi
  • 20 yaş dişlerinin çekimi ya da çene kemiğinde kist yapılarının çıkartılması

Kanal tedavisi nasıl yapılır?
Kanal tedavisinde operasyon süreci, duruma göre birkaç seans alabilmektedir. Kanal tedavisinin adımları şu şekildedir:
Dişin çevresindeki dokular, lokal anestezi ile uyuşturulur. Dolayısı ile operasyon esnasında ağrı hissedilmez.
Ön dişin arka kısmında ya da azı dişlerin kuronunda bir delik açılır.
Hastalıklı pulpa çıkartılır ve pulpa boşluğu ile kök kanalları temizlenir. Yapılacak işleme göre genişletilir ve kanal dolgusu operasyonu için şekillendirilir. Eğer seans sayısı birden çok olacaksa, açılan pulpa boşluğunu korumak için geçici dolgu yapılabilir. Gutta percha adlı kauçuk malzeme, kanallara sokulur ve yapışkan nitelikli madde ile yerine yapıştırılır.
Kanal tedavisinin en son adımında ise dişin üzerine kuron kaplaması yapılır. Bu şekilde diş, doğal görünümüne tekrar kavuşur. Eğer kırık bir diş söz konusuysa, kuronu yerleştirmeden evvel üzerine post uygulaması yapılır.

Kanal tedavisi süresi dişin durumuna göre doğrudan değişkenlik gösterebilir. Ortalama bir süre verecek olursak ise kanal tedavisi süresi 1 ila 1.5 arasıdır diyebiliriz.

Kanal tedavisi sonrasında dişler ne kadar süre kullanılabilir?
Kanal tedavisi düşünen hastaların, tedavi süreci ve sonrası ile ilgili merak ettiği konulardan bir tanesi, “kanal tedavisi sonrasında dişler ne kadar süre kullanılabilir” sorusu. Tedavi edilen, onarılan dişler, eğer ağır ve diş bakımları düzenli ve etkili bir şekilde yapılırsa, hayat boyunca problemsiz şekilde kullanılabilir. Kanal tedavisi yaptıranlar için gelecekte çürüme riski ve bağlantılı olarak, farklı problemler yaratma riski söz konusudur. Bu yüzden ağız bakımına özen gösterilmelidir.

Pulpa adlı yapı dişi canlı tuttuğundan ötürü, kanal tedavisi ile pulpa alınacağından ötürü dişleriniz, eskisine göre daha hassas olacaktır. Tedaviden sonra dişe dolgu yaptırma ya da kuron uygulaması düşünürseniz, bu konu önem arz etmektedir.

Kanal tedavisi sonrasında, operasyon başarısını net bir şekilde görmek için, operasyon öncesi ve sonrasındaki diş röntgenlerini karşılaştırmaktır. Kemik kaybının sürüp sürmediği bu şekilde görülebilir.

Kanal tedavisinden sonraki süreç
Kanal tedavisi sona erdikten sonra, doğal dokulardaki enflamasyon sürecinin tamamlanması esnasında, dişlerinizde ufak ağrılar hissedebilirsiniz. Dişinizin üzerine bastırdığınızda ağrı şikayetleriniz söz konusu olabilir. Bu sebepten ötürü, o bölgeye yüklenmemeniz gerekir. Şikayetler bir ölçüde ağrı kesici ilaçlar ile rahatlıkla üstesinden gelinebilecek türdendir. Ancak ağrılarınız geçmezse ve artmaya devam ederse, mutlaka hekiminiz ile görüşmelisiniz.

Kanal Tedavisi Yapılan Diş Neden Ağrır?
Dişlerin altındaki pulpa yapısı alınacağından ötürü, dişlerinizin kanal tedavisinin ardından çok daha hassas olduğunu bilmelisiniz. Kanal tedavisinden sonra ağrının sebebi budur. Esnekliği azalan dişleriniz artık daha hassastır ve kırılma riski eskiye göre yükselecektir.

Kanal Tedavisi Yerine Diş Çektirilebilir Mi?
Kanal tedavisi genellikle hastaların endişe ettiği ve korktuğu tedavi yöntemlerinden biri oluyor. Bu nedenle kanal tedavisi yaptırmak yerine dişini çektirmek isteyen hastalarla da karşılaşabiliyoruz. Elbette kanal tedavisi yerine dişi çektirmek gibi bir seçeneğiniz de bulunuyor. Ancak diş hekimi olarak bu yöntemi önermiyoruz. Kurtarılabilecek durumda olan her diş için uygun olan tedavi yöntemleri tercih edilmeli ve diş kurtarılmalıdır. Şayet dişinizi çektirirseniz yerine implant tedavisi ya da köprü gibi yöntemlerle yeni bir diş konulmasını sağlamalısınız. Aksi halde çekilen dişin yanındaki dişler uzayacak ve yemek yerken, çiğnerken sıkıntı yaşamanıza neden olacaktır. Ayrıca bu boşluk dişlerin kaymasına da neden olabiliyor. Her zaman kendi doğal dişinizi korumayı tercih etmelisiniz. Uygulanabilecek bir tedavinin olmaması ya da başka çare kalmaması gibi durumlar dışında dişinizi çektirmeyi düşünmeyin.

Son Kalıcı Tedavi Öncesinde Ne Kadar Beklemek Gerekiyor?
Kanal tedavisi bittikten sonra müdahale edilen bölgeye geçici olarak dolgu işlemi yapılır. Birkaç hafta sonrasında da geçici dolgu çıkarılarak kalıcı dolgu uygulaması gerçekleştirilir. Kanal tedavisi uygulanan dişin iyileşme süresine bağlı olarak geçici dolgu ile beklemeniz gereken süre değişebilir. Bu süre hakkında doktorunuz size bilgi verecektir. Bazı hastalarda bu süre 1 aya kadar uzayabilirken bazı hastalarda sadece 1 hafta ile sınırlandırılıyor.

Kanal Tedavisi Ağrı Yapar mı?
Tüm diş tedavilerinde olduğu gibi kanal tedavisinde de her aşamasında hastaya lokal anestezi uygulanır. Bu nedenle herhangi bir ağrı ya da sızı hissedilmesi mümkün olmaz. Ancak tedaviden sonraki birkaç gün boyunca hafif düzeyde olmak kaydıyla ağrı ya da sızı hissedilmesi mümkün olabiliyor. Bu süre boyunca ağrı kesici ilaç kullanımı ile hastanın şikayeti minimal düzeye çekilebiliyor. Hafif şekilde ödem oluşması da gayet normal kabul edilen bir durumdur. Ödem birkaç gün sonrasında kendiliğinden dağılarak yok olur. Bu nedenle ödeme herhangi bir müdahalede bulunmaya gerek olmaz. Sadece kanal tedavisinin tüm aşamaları boyunca ağız  temizliğine maksimum düzeyde dikkat etmek ve doktor tarafından yapılan uyarılara, önerilere harfiyen uymak gerekiyor. Bu sayede kanal tedavisinin başarı oranı yükseltebilirsiniz.

Kanal Tedavisinden Sonra Dişin Kullanım Ömrü Nedir?
Bu sorunun yanıtı pek çok farklı unsura göre değişkenlik gösterebilir. Öncelikle kanal tedavisinin hangi amaçla yapıldığı, kanal tedavisinin ardından üst restorasyonun doğru malzemeler kullanılarak yapılmış olması, kişinin ağız ve diş sağlığına gereken önemi vermesi ve düzenli olarak dişlerini fırçalaması gibi pek çok farklı unsur kanal tedavisinden sonra dişin ne kadar kullanılacağında belirleyici oluyor. Mutlaka kanal tedavisinin ardından belirli bir kullanım süresinin sonrasında dişin çekilmesi gerektiği bilgisi gerçeği yansıtmaz. Kanal tedavisinin ardından dişin ömür boyu kullanılması da mümkün olabilir.  Ancak elbette bunun için ağız ve diş sağlığının kesinlikle kişi tarafından ihmal edilmemesi ve düzenli olarak dişlerin fırçalanması gerekiyor.

Kanal Tedavisinin Tamamlanması Ne Kadar Sürüyor?
Toplumda kanal tedavisinin saatlerce sürdüğüne dair yanlış bir inanış var. Kanal tedavisi pek çok tedavi yöntemi ile kıyaslandığında biraz daha detay içerebilir. Ancak bu durum saatlerce diş koltuğunda oturmamız gerektiği anlamına gelmiyor. Öncelikle kanal tedavisinin anestezi işleminden sonra yapılan bir tedavi uygulaması olduğunu belirtelim. Hastaya verilen anestezik ilaç dakikalar içerisinde istenen uyuşukluğu yaratıyor. Ardından kanal tedavisine hemen başlanabilir. Kanal tedavisi toplamda 1 ila bir buçuk saat içerisinde tamamlanan bir işlemdir.  Sadece ender durumlarda tedavi esnasında fark edilen bir problem nedeniyle ilk seansın birkaç farklı uygulamanın ardından tamamlanmasına ihtiyaç duyulabilir. Ancak belirttiğimiz gibi bu durum oldukça ender yaşanır.

Kanal Tedavisi Her Dişe Yapılabilir mi?
Ağrıyan herhangi bir dişe kanal tedavisinin uygulanabildiği doğru bir bilgi değildir.  Kanal tedavisinin yapılabilmesi için bazı koşulların mevcut olması gerekiyor. Öncelikle dişte ağrı meydana geldiğinde ve bu ağrı çürükten kaynaklandığında dolgu uygulaması tercih edilir.  Çürüğün temizlenmesinin ardından dolgu yapılarak dişin fonksiyonlarını yeniden kazanması sağlanır. Ancak ağız içerisinde oluşan bakterilerin dişin özü olarak adlandırılan yere kadar ulaşması durumunda kanal tedavisi zorunlu bir hal alabiliyor. Özetlemek gerekirse çürük ya da bakteri kaynaklı diş ağrısı yaşadığınızda hemen kanal tedavisi aşamasına geçilmez. Kanal tedavisi dişi kurtarmak adına en son düşünülen tedavi yöntemidir.

Kanal Tedavisi Yapılan Diş Çürür Mü?
Hastaların en çok merak ettiği konulardan biri de kanal tedavisi yapılan dişte çürüme meydana gelip gelmeyeceği  oluyor.  Dişe kanal tedavisinin yapılması aslında işin kurtarılması amacıyla gerçekleştirilen bir müdahaledir. Ağız ve diş bakımının ve aynı zamanda temizliğinin ihmal edilmesi durumunda kanal tedavisi yapılan dişlerde de çürüme meydana gelebilir. Kanal tedavisi yapılmış olması dişlerin temizliğe ve bakıma ihtiyacı olmadığı anlamına gelmiyor. Dolayısıyla her türlü diş tedavisinin ardından dişlerinize çok iyi bakmaya devam etmelisiniz.

Kanal Tedavisinden Önce Anestezi Yapılıyor Mu?
Diş tedavileri için genellikle  genel anesteziye gereksinim duyulmaz.  Sadece müdahale edilecek bölgenin uyuşturulması gerekiyor ve bunun için de bir ilaç enjeksiyon yöntemi ile bu bölgeye gönderilir.  Tedavide yaklaşık 5 ila 10 dakika öncesinde müdahale edilecek bölgenin uyuşturulması için enjeksiyon işlemi yapılır.  İlaç etkisini yaklaşık 10 dakikada gösteriyor ancak sadece ender durumlarda yarım saat ya da daha fazla beklenmesi gerekebiliyor. Bu ilaç sayesinde hastanın işlem esnasında herhangi bir acı ya da ağrı hissetmesi mümkün olmaz.

Kanal Tedavisi İki Kez Yapılır Mı?
Başarılı bir şekilde gerçekleştirilen kanal tedavisinin ardından ikinci kez bu tedavinin yapılmasına gereksinim olmaz. Ancak başarısız bir şekilde gerçekleştirilen tedavi  yeniden kanal tedavisi yapılmasına ihtiyaç doğurabiliyor. Bu işlem ile dişin çekilmekten kurtarılması mümkün olabiliyor. Ancak kanal tedavisi uygulandıktan sonra dişlerde biraz daha hassasiyet gelişebilir.  Bu nedenle  diş sağlığınıza çok daha fazla özen göstermeniz ve özellikle sıcak ile soğuk içecekler tüketmemeniz önem taşıyor.

Kanal Tedavisi Sonrası Dikkat Edilecekler
Kanal tedavisi sonrası herhangi bir sorun yaşanmaması için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Bu dikkat edilecek önemli noktalar ise şunlardır:

Kanal tedavisinde genel olarak lokal anestezi tekniği uygulanır. Bu nedenle de uyuşukluk geçinceye kadar yemek yenmemelidir ve soğuk-sıcak içecek kullanımı da yapılmamalıdır.
Kanal tedavisinden sonra ağrı geçinceye kadar çenenizin diğer kısmı kullanılmalıdır.
Hiçbir durumda sert gıdalarda dişinizi kullanmamalısınız.
Geçici dolgu sonrası ağrı tamamıyla geçmişse tedavinin aksatılmaması gerekir. Ağrının geçmiş olması hiç tedavinin sona erdiği anlamına gelmez. Kanal tedavisi bitmiş olsa bile kalıcı dolgu yapılmayan bir diş belli sorunları da beraberinde getirir.

Kanal Tedavisi Sonrası Yaşanacak Sorunlar
Kanal tedavisi sonrası bazı noktalara dikkat edilmediğinde yaşanacak birçok sorun meydana gelir.

Bu sorunlar ise şunlardır:

  • Ağrı ve şişlik
  • Ağrı ve şişliğin geçmemesi
  • Ateş ve halsizlik
  • Dolguda yükseklik
  • Geçici dolgunun aşınması
  • Dişlerin esnekliklerini yitirip kırılgan hale gelmesi

Tedavinin başarısız olması gibi birçok sorun meydana gelir. Bu sebeple tedavi sonrası dikkat edilmesi gereken noktalara özen göstermeliyiz.

Kanal Tedavisi Başarı Oranları ve Komplikasyonları
Kanal tedavisi, ortaya çıkan herhangi bir sebepten dolayı enfekte olan dişin onarılması için uygulanan tedavi yöntemidir. Kanal tedavisinde sağlanan başarı oranı çok yüksektir. Kanal tedavisinde tüm işlemler uygulandığı takdirde %95’ten fazla bir başarı oranı elde edilir. Kanal tedavisi uygulanan diş uzun yıllar boyunca kullanılabilir. Ancak bazı durumlarda beklenmeyen komplikasyonlar gelişebilir. Bu komplikasyonların oluşum nedenleri de birçok sebebe bağlıdır.

Oluşan bu bu komplikasyon nedenlerine örnek vermek gerekirse, diş kökünde oluşan çatlak, diş köklerinde oluşan aşırı eğrilik, dişte kullanılan malzemelerin parçalanması, diş morfolojisinin diş temizliğine izin vermemesi, yanlış kanal tedavi yöntemi uygulanması gibi birçok neden örnek verilebilir.

Kanal Tedavisi Yapılmış Diş Ağrır Mı?
Dişteki çürüğün diş sinirlerine dokunması durumunda uygulanan tedavi yöntemine kanal tedavisi denir. Kanal tedavisi bazı doktorlar tarafından iki aşamalı olarak uygulanırken, bazı doktorlar ise tek seansta işlemi tamamlar. Çürük olan kısmın diş sinirlerine verdiği zarara göre kanal tedavisi aşamaları değişiklik gösterir.

Tedavi uygulanan diş normal olarak ağrı yapmaz. Dişin içindeki çürük temizlendikten sonra diş içine yerleştirilen ilaç sayesinde ağrı giderilir. Ancak çürüğün temizlenmesi sırasında gereken hijyen sağlanmadığında diş ağrı yapar. Diş sinirlerine dokunan en ufak bir kalıntı kanal tedavisi yapılmış olsa dahi enfeksiyon oluştuğu için dişte zonklama yapar. Bu duruma gelmiş olan bir dişin çekilmesi gerekmektedir.

Onarılan Diş Ne Kadar Süre Kullanılabilir?
Dişlerinizin uzun süre kullanılması için bakımlarının yapılması ve her zaman düzenli şekilde fırçalanması gerekir. Onarım yapılması gereken dişlerin ise bekletilmeden yapılmasına öncelik verilmelidir. Dişler onarıldığında dolgu yapılabilir. Ek olarak bakımları ve temizlikleri de yapılırken dişlerin implant gibi işlemi varsa bunların kontrolü de tamamlanır. Bu tarz dişlerin onarılması sonucunda kullanımına devam edilmesi için dikkatli olunması gerekir.

Dişin onarımdan hemen sonra asitli ürünler ile temas ettirilmemesi önemlidir. Sert ürünlerin kırılmasında da kullanılmamalıdır. Dikkatli olunduğunda kolaylıkla uzun süre boyunca kullanma şansınız olacaktır. Aksi durumda ise dişlerinizin onarım yapıldığından dolayı aşınması veya çürümesi daha kolay bir hal alır. Düzenli fırçalama ve doktor kontrolü de önemli bir noktadır.

Kanal Tedavisi Sonrası Dişimin Restorasyonu Nasıl Yapılabilir?
Bilim dünyasındaki ismi endodonti olan kanal tedavisi hasar görmüş ya da enfeksiyon kapmış dişlerin çekilmesini önlemek için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Genellikle diş bakımına önem verilmeyen devamlı bir süreç içerisinde dişe yerleşen bakterilerin oluşturduğu çürükler, tedavi edilmeyip dişin canlılığından ve savunulmasından sorumlu doku olan pullaya ulaştığında bu dokuya enfeksiyon bulaştırarak diş özünü öldürür.

Diş özünün ölmesi diş kaybı demektir. Bu iltihabın temizlenmesini hedefleyen kanal tedavisi, tedavi süreci tamamlandıktan sonra bakımı tedavi sürecinden daha önemlidir. Tedavi uygulanan diş birkaç gün sızlayabilir. Ağrı kesici kullanımı yardımcı olacaktır. Eğer ağrı kesiciye rağmen ağrılarınız azalmıyorsa doktorunuzla görüşmelisiniz. İşlem sonrası dişlerinizde hasar oluşturacak sert, sıcak ya da soğuk maddeler tüketmemelisiniz. Ca ağırlıklı beslenmeye ve protein alımına hassasiyet göstermelisiniz çünkü enfeksiyon uzun zamandır o bölgeye yerleşmişse sadece dişinize değil çene kemiğinize de zarar vermiş olabilir.

Apseli Dişe Kanal Tedavisi
Apseli diş, iltihap bulunan diş olarak tanımlanabilir. Pek çok insan apseli dişe kanal tedavisi yapılabileceği yanılgısına düşmektedir. Apseli dişe herhangi bir müdahalede bulunmak çok yanlıştır. Bu ölüme dahi götürebilecek sonuçlara sebebiyet vermektedir. Apseli dişe işlem uygulayacak diş hekimi öncelikle apseyi kurutmaktadır.

Dişteki apse kurutulurken öncelikle hastanın bir tedavi sürecinden geçmesi gerekir. Ancak apse kurutucu ilaçlarla dişteki apse kurutulduktan sonra dişe işlem uygulanabilmektedir. Diş apsesinin tedavisi kişiden kişiye değişmekle birlikte genellikle bir iki haftada iyileşmektedir. Apse kurutulduktan sonra dişe tedavi işlemi başlayabilir. Apse sorununun devam edip etmediğine ancak diş hekimi gerekli kontrolleri yaparak karar verebilir. Diş hekiminin kararları doğrultusunda apse geçtiyse kanal tedavisi uygulanabilir.

Kanal Tedavisi Gerektiren Durumlar
Kanal tedavisi, dişte oluşan kırılma, çatlama ya da herhangi bir travma sonucu dişte meydana gelen hasarlar sonucu, gerekli görülen durumda uygulanması gereken bir tedavidir. Hastanın dişinde sürekli olarak tekrarlayan ve geçmeyen ağrılara sebep oluyor ise kanal tedavisi yaptırmak gereklidir. Tedavi edilmediği zaman dişte iltihaplar oluşur. Oluşan bu iltihaplar kanın dişe gitmesini engeller.

Bazı kişilerde bu iltihaplar kendiliğinden geçip normale dönse de, bir süre sonra normale dönemeyecek duruma gelebilmektedir. Bu durumda zorunlu olarak kanal tedavisi yaptırmak gereklidir. Kanal tedavisi dişte oluşan iltihaplanmalar, çürüklerin oluşum gibi durumlarda yapılmaktadır. Bu tedavi uygulanarak normal dişin korunması amaçlanır ve hasta ömür boyu kullanabilir.

Hangi Durumlarda Kanal Tedavisi Yapılır?
Diş yapısı itibariyle bir kök barındırmaktadır. Vücudun karmaşık ve yaygın bir iletim sistemi bulunur. Bu sistem içerisinde diş kökünden temel alan sinirler ilgili dokulara verileri iletirler. Bir nesneyi ısırırken ayarlamanın sağlanmasında, dişe dair verilerin ilgili merkezi sinir dokularına iletilmesinde bu sinir lifleri görev alır.

Dişlere uygulanan kanal tedavisi ile bu sinir liflerine etki gösterilmektedir. Kanallar aracılığı ile temizlenme işlemi sağlanmakta ve sonrasında dolgu gerçekleştirilmektedir. Kanal tedavisi soğuk sıcak intoleransı olan yani sıcak ve soğuk ögeler ağza alındığında dişte rahatsız edici bir his uyandıran durumlarda gerçekleştirilmektedir. Ayrıca çürüklerin büyümüş ve sinirlere nüfuz etmiş olması kanal tedavisi gerektiren bir diğer durumu oluşturmaktadır.

Bazı durumlarda dişin aşınması söz konusu olabilmektedir. Aşınma durumlarında oluşan olumsuz tabloyu gidermek için kanal tedavisine ihtiyaç duyulmaktadır. Kırıklar da dahil olan bu aşınmalarda kanal tedavisi ile sorunun çözümlenmesi mümkündür. Bu gibi özel durumlarda kanal tedavisi ile sağlığa kavuşmak mümkündür.

Tüm sorunların tespit ve çözüm yöntemi aşamaları bir hekim tarafından planlanmalıdır. Hekim ile hasta tedavi yöntemleri arasından kanal tedavisini seçmeleri durumunda bu işlem uygulanır.

Kanal Tedavisinin Aşamaları
Kanal tedavisi, diş kökü kanalları ve sinir dokularında oluşan sorunların tedavisi için yapılan bir uygulamadır. Kanal tedavisindeki ana hedef, dişin çekilmesine gerek kalmadan tedavi edilebilmesidir.

Kanal tedavisinin uygulamasında şu aşamalar bulunmaktadır;

  • Öncelikle kanal tedavisi yapılacak diş kökü ve dokularının uyuşması sağlanır
  • Diş kökü kanallarına ulaşmak için gerekli boşluk açılır
  • Diş kökü kanalları temizlenir ve steril hale getirilir
  • Kanallar sızdırmazlık sağlayan özel malzemelerle doldurulur
  • Açılan boşluğa dolgu yapılarak işlem tamamlanır

Kanal tedavisi, ortalama bir ile bir buçuk saat civarında sürmektedir. Tedavinin bütün aşamalarında diş ve kökünün röntgeni çekilmektedir. Kanalların ne kadar açılacağı ve doldurulma miktarları dahi bu röntgenler sonucunda belirlenmektedir. Bazı durumlarda ise kanal tedavisi tekrarlanabilmektedir.

Kanal Tedavisi Ateş Yapar Mı?
Kanal tedavisi sonrasında bazı sıkıntıların yaşanması gayet olağandır. Tedavi edilen alanda ağrı, şişlik, kızarıklık gibi sorunlar normal karşılanır. Fakat iyi bir kanal tedavisi sonrasında yaşanan bu sıkıntılar birkaç saat kadar devam eder. Hastanın durumuna göre hekim analjezik etkili ilaçlar önerir ve ağrı şiddeti en aza indirilir. Eğer sorunlar uzun süre devam ederse ve azalması gereken ağrı şiddeti gitgide artıyorsa beraberinde ateş yapabilir.

Bazı durumlarda kök ucunda gelişen iltihap ateşlenmeye neden olabilir. Ağrı ve şişlik gittikçe geniş bir alana yayılıyor, beraberinde halsizlik ve ateş yapıyorsa en kısa sürede diş hekimine müracaat etmek gerekir. Hastanın ateşinin çıkması ilerlemiş bir inflamatuar olduğunu gösterir ve hemen antibiyotik başlatılabilir.

Kanal Tedavisi Yapılmış Diş Nasıl Çekilir?
Bakteriler dişlerin köküne kadar ulaştığı zaman enfeksiyona neden olur. Bu durumda diş iltihabı meydana gelir. Diş eti hastalığının yanı sıra, kanal tedavisinin başarısız olma ihtimali de iltihab nedeni olabilir. Bu noktada kanal tedavisi yapılmış diş nasıl çekilir? Sorusu akıllara geliyor. Eğer diş kökleri iltihab nedeniyle zarar görmemişse kanal tedavisiyle tedavi edildikten sonra ağızda tutulabiliyor.

Ancak diş iltihabı diş köklerine zarar verecek kadar ileri boyutta ise diş çekimi öneriliyor. Diş çekimi esnasında hastaya lokal anestezi uygulanarak bir iğne yardımıyla yanak içerisine ya da diş etlerine uyuşturucu enjekte ediliyor. Böylece uyuşturucunun enjekte edildiği bölgenin uyuşması sağlanarak diş çekimi kolaylaşıyor. Kanal tedavisinden sonra iyileşmeyen kişi için diş çekimi öneriliyorsa, diş çekildikten sonra iltihablı doku tamamen temizlenerek ortadan kaldırılıyor.

Close No menu locations found.