Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Ankara Periodontoloji(Diş Eti Hastalıkları)

Periodontoloji
(Diş Eti Hastalıklarının Tedavisi)
Periodontoloji, dişleri çevreleyen yumuşak ve sert diş dokularının yapısını inceleyen ve bu dokulardaki hastalıkların tedavilerini kapsayan bir alandır.

Periodontoloji
Gingivitis
Gingivitis, diş eti hastalıklarının başlangıcı olarak kabul edilir. Diş etinin şişmesi, diş eti kızarması ve diş temizliği esnasında, fırçalama ya da diş ipi kullanılırken kanamaların meydana gelmesine neden olan bir hastalıktır. Sağlıklı bir diş eti pembe renkte, gül kurusu pembesine yakın bir tondadır. Diş eti hastalıklarının temel nedeni, diş eti çevresinde oluşan bakteri plağıdır. Bu plağın uzaklaştırılmaması, diş eti sağlığının bozulmasının yanı sıra birçok rahatsızlığa neden olabilir. Bakteri plağı uzaklaştırılmadığı takdirde diş etinin rengi kırmızılaşmaktadır ve hafif şişkinlikler görülür. Diş etleri, diş üzerindeki sıkı tutunma özelliklerini kaybetmeye başlar.

Diş eti hastalığını yaşayıp yaşamadığınızı anlamanın en önemli bulgusu,  diş fırçalama esnasında oluşan kanamadır. Bunun dışında bazı gıdaları ısırırken yaşadığınız kanamalar da diş eti hastalığının bulgularından görülebilir. Bu durumda yapmanız gereken, mutlaka diş hekimine görünmektir.

Periodontoloji
Periodontitis
Gingivitis, yani temel düzeydeki diş eti rahatsızlığı, iyi bir ağız bakımı ile düzelmektedir. Ancak bu rahatsızlık tedavi edilmediği takdirde, belli bir süreç içinde periodontitis adı verilen, daha ileri bir rahatsızlığa dönüşmektedir. Periodontitis varlığında diş kökü ile çene kemiği arasındaki lifler erimeye başlar ve diş eti ile diş arasında bazı boşluklar oluşur. Bu boşluklara cep adı verilir. Bu ceplerde bakteriler, toksinler ve gıda artıkları birikebilir ve bu dokulara enfeksiyonların yayılmasına neden olabilir. Periodontal rahatsızlıklar, oldukça yaygındır. Yapılan araştırmalara göre, yetişkinlerdeki diş kayıplarının arkasında yüzde 70’e varan oranda periodontal kaynaklı hastalıklar karşımıza çıkmaktadır. Periodontal rahatsızlıklar, gözle görülür bulgular ortaya koymadan,hastada herhangi bir ağrı şikayeti oluşturmadan ilerleyebilir. Bu yüzden erken teşhis için önemlidir ve mutlaka bir dişeti hastalıkları uzmanı tarafından düzenli kontroller yapılmalıdır.

Periodontitis belirtileri nelerdir?
Diş etlerinin şişmesi ve kırmızılaşması
Diş etlerinin çekilme ve büyümelerin meydana gelmesi
Diş etlerinin daha hassas olması ve yer yer kanamaların yaşanması
Dişlerde aralanma meydana gelmesi
İltihap, sallanma, abse oluşumu, ağızda rahatsız edici bir koku ve diş kaybı
Giriş düzeyinde periodontitis, basit tedavi yöntemleri ile tedavi edilebilmektedir. Ancak ileri düzeyde periodontitis, cerrahi yöntemlerle tedavi edilmektedir.

Periodontoloji
Ağız kokusuDiş taşı temizliği
Ağız kokusu, diş eti hastalıkları arasında sosyal ve psikolojik anlamda problemlere yol açan bir rahatsızlıktır. İlerlemiş bir diş eti rahatsızlığı ve dikkate alınmayan ağız sağlığı neticesinde, ağız kokusu ortaya çıkabilmektedir.

Ağız kokusunun nedenleri nelerdir?
İlerlemiş bir diş eti rahatsızlığının olması, dişlerdeki çürükler ve diğer dental problemler
Sigara ve içki kullanımı
Antidepresan, ağır kuruluğuna yol açan antikolinenerjik, diüretik ve antiparkinson ilaçları
Şeker hastalığı, mide, karaciğer ve boğaz enfeksiyonları
Vitamin eksiklikleri

Periodontoloji
Diş eti hastalıklarına neden olan faktörler nelerdir?
Periodontal hastalıkların esas nedeni bakteri plağı olmakla birlikte, gündelik yaşamdaki birçok alışkanlık da bu diş eti hastalığının nedenleri arasında yer alabilir. Bu faktörler arasında sigara kullanımı, ilaç kullanımı, stres ve bazı hastalıklar, beslenme alışkanlıkları yer alır.

Sigara kullanımı
Hamilelik ve menopoz
Diyabet
İlaç kullanımı
Stres ve yetersiz beslenme


Diş Eti İltihabı Nedir?
Diş eti hastalıklarının başlangıç aşaması genellikle diş eti iltihabıdır. Diş eti iltihabı diş etlerinde ve dişlerin çevresinde oluşan yumuşak, yapışkan bir dokudur.  Ağız ve diş temizliğinin düzenli olarak yapılmaması hatta diş ipi kullanılmaması diş etlerinde iltihaplanmaya neden olabiliyor. Çünkü diş ipleri dişlerde oluşan plak adı verilen katmanın dişlerden uzaklaştırılmasını sağlıyor. Diş yüzeyinin diş plakları ile kaplanması durumunda diş etlerinde de iltihaplanma meydana geliyor. Bu nedenle diş eti iltihabının en temel sebebinin diş plakları olduğunu belirtebiliriz. Diş eti iltihabının tedavi edilmemesi durumunda dişlerde, diş etlerinde  hatta çene kemiğinde bile kalıcı zararlar meydana gelebilir.


Diş Eti İltihabı Nasıl Önlenir?
Ağız ve diş sağlığına dikkat ediyor olsanız dahi mutlaka düzenli aralıklarla diş hekimine gitmeniz lazım. Çünkü çok hasta dişlerini her gün fırçaladığını söylese de  yapılan muayene de çok sayıda diş plağı oluştuğunu görebiliyoruz. Diş plakları profesyonel bir teknikle diş hekimi tarafından temizlenmediğinde diş tartarlarına dönüşür. Diş tartarı diş fırçası ya da diş ipi kullanımı ile dişlerden uzaklaştırılamaz. Bu durumda mutlaka diş hekimi tarafından tartarın temizlenmesi gerekir. Diş eti iltihabının oluşmasını engellemek istiyorsanız ağız ve diş temizliğine maksimum düzeyde dikkat etmekle birlikte  mutlaka 6 ayda bir diş kontrolüne gitmelisiniz. Tütün ürünlerinin kullanımı tek başına diş eti iltihabının sebebi olabiliyor. Bu nedenle sigara ve diğer tütün ürünlerini kullanmamanız gerekir. Sadece diş sağlığı açısından değil, tüm vücudunuzun sağlığı bakımından bu konuya önem vermelisiniz.

Diş Eti Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Diş eti hastalıkları 3 farklı aşamada değerlendiriliyor. Şayet ilk aşamadaysa tedavi daha kolay ve daha kısa süreli olur. Ancak ikinci ve üçüncü aşamada tedavinin süresi de daha uzundur ve daha meşakkatli bir süreç hastaları bekler. Tedavinin ne kadar süreceği hastalığı ne kadar ilerlediğine ve hastanın diş etlerinin durumuna bağlı olarak değişebiliyor. Sizlere net bir süre belirtmemiz bu nedenle yanıltıcı olabilir. Olabildiğince herhangi bir rahatsızlık hissettiğinizde diş doktorunuza giderek derhal diş eti hastalığına müdahale edilmesini sağlamanızda fayda var.

Sağlıklı Diş Etinde Kanama Olur mu?
Bazı hastalar dişlerini fırçalarken  diş etlerinde hafif bir kanama olduğunu fark edebiliyor. Bu durumda akıllara sağlıklı diş etinde kanama  olur bu sorusu geliyor. Net bir şekilde belirtebiliriz diye sağlıklı bir diş etinde kanama meydana gelmez. Diş etlerinde kanama olması kesinlikle ciddiye alınması gereken durumların başında geliyor. Diş eti kanaması pek çok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bu nedenle diş eti kanamasına sebep olan unsurun belirlenebilmesi ve uygun tedaviye hemen başlanması için mutlaka zaman kaybetmeden bir diş hekiminden randevu almalısınız.  Diş etlerinde çekilme ya da iltihaplanma gibi pek çok farklı durum diş etlerinde kanamaya sebebiyet verebiliyor. Önlem alınmadığında ve tedavi edilmediğinde bu durum diş kaybına neden olabilir.

Diş Eti Çekilmesinin Tedavisi Var mı?
Diş eti çekilmesi diş kaybı ile sonuçlara bildiği için üzerinde mutlaka durulması gereken sağlık sorunlarından biridir. Diş eti  çekilmesine müdahale edilebilmesi için öncelikle nedeninin araştırılması gerekiyor. Geceleri diş gıcırdatmak ya da yanlış diş fırçalama yöntemleri gibi pek çok farklı unsura bağlı olarak diş eti çekilmesi meydana gelebilir. Bu nedeni tespit edilmesi ve ortadan kaldırılması ile diş eti çekilmesinin durdurulması amaçlanır. Bunun yanı sıra yapılan muayene sonrasında damak bölgesinden alınan diş eti greftleri ile diş eti çekilmesinin üzerinin örtülmesi gibi farklı tedavi yöntemleri de denenebilir. Ancak bu ve benzeri tedavilerin kişiye uygun olup olmadığının belirlenmesi için mutlaka öncelikle muayene olmanız gerekiyor.

 
Diş Eti Tedavilerinde Yaş Sınırı Var mı?
En çok merak edilen konulardan biri de diş eti hastalıklarının tedavisinde belirli bir yaş sınırının olup olmadığıdır.  Diş eti hastalıkları ile ilgili tedaviler her yaşta uygulanabilir.  Ancak tedavi süresinin ilerleyen yaşlarda daha uzun olduğunu belirtmek gerekiyor. Doku iyileşmesi gibi pek çok unsur yaş ilerlediğinde yavaşladığı için haliyle diş eti hastalıkları ile ilgili uygulanan tedaviler de bir sonuç elde etmek için daha uzun süre beklemek gerekebiliyor.  Bununla birlikte 18 yaşın altında diş eti hastalıkları ile ilgili tedaviler uygulanabilir. Herhangi bir yaş sınırı olmadığı için diş etiniz ile ilgili bir sorun olduğundan şüphelenirseniz hiç zaman kaybetmeden bir diş hekiminden randevu almanızda fayda var.

Koyu Kırmızı Diş Eti Nedir?
Dişler fırçalanırken diş etleri koyu kırmızı bir görünümde oluyorsa bu diş eti sorununuzun olduğunu gösterir ve bu sorunun da diş kayıplarına yol açtığı bilinmelidir. Bu gibi bir durumla karşılaşıldığında mutlaka bir diş hekimine gidilmesi gerekir.

Koyu Kırmızı Diş Etlerini Önleme Yöntemleri

Diş etlerinin bu görüntüye sahip olmaması için şu adımlara dikkat etmek gerekir:

Dişlerin günde iki defa en az iki dakika boyunca parodontax günlük uzman diş macunuyla fırçalanması gerekir. Parodantax günlük uzman diş macunu, sıradan bir diş macununa göre plakların önlenmesinde 4 kat daha fazla bir etkiye sahiptir.

Fırçalama işlemi diş eti çizgisine dikkat edilerek yapılmalıdır ve küçük bir başlığı yumuşak kılları mevcut olan bir fırça tercih edilmelidir.
Dişler arasındaki plakların temizlenmesi için diş ipi kullanılmalıdır.
Günlük gargara kullanımı yapılmalıdır.
Bir belirti oluşmasa bile düzenli olarak diş hekimi ziyareti yapılmalıdır.
 
Dişeti Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavinin ilk aşaması dişler üzerinde oluşan sert birikintilerin diş hekiminiz tarafından bazı aletler yardımıyla uzaklaştırılmasıdır. Tedavinin etkili olabilmesi için size hastalığa sebep olan mikrobiyal dental diş plağın diş ipi ve fırça ile doğru bir yöntemle nasıl temizleneceği öğretilir. Basit bir diş eti iltihabında önerilen bu yöntem yeterli olur.

Ancak daha şiddetli enfeksiyonlarda diş ve diş eti arasında meydana gelen kemik erimesine bağlı olarak oluşan ve cep adı verilen boşluklarının tedavisinde yardımcı biyomateryallerin kullanıldığı periodontal cerrahi uygulamalar yapılır. Bazen de lazer gibi teknolojik cihazlar ile kanamasız, ağrısız ve dikişsiz bir tedavi yöntemi uygulanır. Bu uygulamalar sonrasında da hastalar, 3-6-12 aylık olan kontrollere alınır. Her kontrolde ise ara yüz temizliğiniz ve fırçalama tekniğiniz değerlendirilmeye alınacaktır.

Diş Eti İltihabı Nedir?
Diş eti iltihabı, ağızda oluşan kimi zaman ağrılara neden olan bir ağız problemidir. Genellikle ağız ve diş bakımına önem vermeyen kişilerde oluşan diş eti iltihabı, doğru beslenmeme ve bazı çeşit hastalıklar yoluyla da oluşabilir. Oluştuğu bölgeye göre durumu değişen diş eti iltihabı, bazen düzgün konuşamama ve yemek yiyememe problemine de yol açar.

Çoğu zaman birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçmesi öngörülür. Bu sürede ağız hijyenine dikkat etmek çok önemlidir. İltihaplı bölgeye fazla temas kurmamak gereklidir. Sürekli dokunmak ve uğraşmak iltihabı yayabilir. İnsanların çoğunda olabilecek olan iltihabın, çok büyük ve çok sancılı olduğu durumda kesinlikle bir uzman doktora gitmek gereklidir.

Diş Eti İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Ağız ve diş bakımının yapılamaması, düzensiz beslenme ve daha birçok rahatsızlık diş eti iltihaplarına yol açar. Üstelik bu rahatsızlık nedeniyle gün boyu dişlerde ağrıya neden olur. Bakterilerin artması sonucunda oluştuğundan, çeşitli belirtilerini de gösterir. Diş eti iltihabının birden fazla belirtisi mevcuttur. En yaygın görülen belirtisi, aşırı ağız kokusudur. Bakteriler ve iltihap ağız kokusunu meydana getirir.

Diş eti iltihabının konuşma sırasında ağrı, beyaz renkli iltihaplar, diş etlerinde çekilme, dişlerde gevşeklik ve dişlerde kanama gibi belirtileri bulunuyor. Ancak çoğu zaman basit düzeyde meydana gelebilir. Hatta çoğu zaman belirtileri de yaşanmayabilir. İltihabın boyu arttıkça belirtileri daha üst seviyede yaşanabilir. O yüzden erken tedbir ve tedavisi oldukça önemlidir.

Diş Eti İltihabı Nedenleri Nelerdir?
Diş eti iltihabı en fazla görülen diş sorunlarından biridir. Çoğunlukla diş etlerinde kanama, kızarıklık ve hafif görülen şişlikler oluşur. Fakat çok fazla ağrıya neden olmadığından, ihmal edilen enfeksiyon sorunudur. Bu rahatsızlığına neden olan birçok etken vardır. Sigara tüketimi, şeker hastalığı, kırılan dolgular, gebelik, diş bakımının yapılmaması, dişin yapısal bozukluğu, genetik faktörler ve bazı ilaçların kullanımı sonucunda oluşabilir. Aynı zamanda dişlerin çok sert fırçalanması ve yanlış diş fırçalama yöntemi gibi etkenlerde diş eti iltihabına neden oluyor. Diş eti iltihabı kısa sürede teşhis ve tedavi edilmezse, ciddi sorunlara yol açabilir. Bu sorun aşırı ağrıya ve ağız kokusuna yol açabilir.

Diş Eti İltihabı Türleri Nelerdir?
Diş eti iltihapları çeşitli bakteriler ya da diğer mikroorganizmalar tarafından oluşabilmektedir. Diş eti iltihabı durumu hem can yakan hem de olumsuz sonuçlanabilen durumlardır. Diş etlerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Aksi durumda diş kaybına kadar gidebilen tablolar oluşabilmektedir.

Etkeni ne olursa olsun diş eti yani gingiva dokusunda mikroorganizmalar enfeksiyon odağı oluşturabilmektedir. Diş eti iltihabı da sık rastlanılan ve birden fazla çeşidi olan durumlardır. Kişiler diş eti iltihabını çözümleyebilmek adına bir doktora başvurmalıdırlar.

Diş eti iltihabı olarak bilinen bazı durumlar ve açıklamaları şu şekildedir:

Gingivitis: Bilinen en basit gingiva iltihabını temsil eder.
Agresif Periodontidis: İlk bakı olarak sorunsuz bir diş eti görülebilir. Ancak adından da anlaşılacağı üzere agresif seyirli bir tablo oluşturur.
Kronik Periodontidis: İltihapların yenileyici ve tekrarlayıcı nitelikte olması sonucu oluşan tablodur.
Periodontidis: Bir hastalığa (diyabet gibi) eşlik eder nitelikte olur.
Nekrotizan Periodontidis: Nekroza giden, oldukça ciddi tablolar oluşturan, dişin alveolar parçasından periodontal ligamentine kadar birçok dokuyu etkileyebilen bir durumdur. AIDS gibi immün sistem defektlerinde görülür.
Bu gibi hastalıklar ile diş eti iltihabının daha iyi anlaşılması mümkündür. Diş eti iltihapları hafife alınmayacak, önemli konulardır. Diş eti iltihaplarının ciddiye alınmaması diş kaybı, çene defektleri gibi çok önemli tablolara sebebiyet verebilir.

Diş Eti İltihabı Teşhisi Nasıl Konulur?
Diş eti iltihabı, genellikle bakteriyel enfeksiyonların neden olduğu bir ağız ve diş hastalığıdır. Yetişkin bireylerde diş kaybının önde gelen nedenlerinden biri olmakla beraber diş eti iltihabı genellikle küçük boyutlu bir iltihaplanma şeklinde gelişir. Oluştuğu yere bağlı olarak kişide herhangi bir rahatsızlık vermeyebilir ve bazı durumlarda özellikle şiddetli iltihaplanma ile çiğneme, konuşma ve yemede zorluklara neden olabilir.

Diş hekimine diş hassasiyeti, ağrı, şişlik veya iltihaplanma gibi şikayetlerle giden hastalarda diş eti iltihabı tanısı genel olarak fizik muayene ile kolaylıkla konulabilir. Fizik muayeneye ek olarak, diş hekimleri önceki diş operasyonlarını, tıbbi geçmişi ve semptomları değerlendirir. Muayene sırasında dişler ve diş etleri, dudaklar ve dil kontrol edilir. Dişler arasındaki boşluklar ve cepler incelenir.

Diş Eti Şişmesi Neden Olur?
Diş eti problemleri ağız ve diş sağlığında sık sık karşılaşılan sorunlar arasında yer alıyor. Genel olarak düzenli diş fırçalamayan ve diş ipi kullanmayan kişilerde daha çok görülüyor. Sert diş fırçası, kalitesiz macun ve kötü beslenme de diş eti şişmesine neden oluyor.

Diş eti şişmesinin en temel nedeni ise dişte oluşan plaklardır. Diş minesinde biriken yemek artıkları zamanla buraya yerleşiyor ve tartar adı verilen yapılar oluşturuyor. Bu yapılar mikroorganizma için son derece elverişli bir alandır. Tartara yerleşen bakteriler zamanla diş etinin şişmesine neden oluyor. Bunun yanı sıra diş eti şişmesine farklı rahatsızlıklar da neden olabiliyor. Bunun doğru tayini için diş muayenesi yaptırmakta yarar var.

Sıkça Sorulan Sorular
  • Sıkça Sorulan Sorular Ağız Kokusu Nedir, Neden Olur?
  •  Ağız kokusu, diş eti hastalıkları arasında sosyal ve psikolojik anlamda problemlere yol açan bir rahatsızlıktır. İlerlemiş bir diş eti rahatsızlığı ve dikkate alınmayan ağız sağlığı neticesinde, ağız kokusu ortaya çıkabilmektedir.
  • Sıkça Sorulan Sorular Diş Eti İltihabı Nasıl Önlenir?
  •  Geceleri diş gıcırdatmak ya da yanlış diş fırçalama yöntemleri gibi pek çok farklı unsura bağlı olarak diş eti çekilmesi meydana gelebilir. Bu nedeni tespit edilmesi ve ortadan kaldırılması ile diş eti çekilmesinin durdurulması amaçlanır. Tedavinin kişiye uygun olup olmadığının belirlenmesi için mutlaka öncelikle muayene olmanız gerekiyor.
  • Sıkça Sorulan Sorular Diş Eti Çekilmesinin Tedavisi Var mı?
  •  Geceleri diş gıcırdatmak ya da yanlış diş fırçalama yöntemleri gibi pek çok farklı unsura bağlı olarak diş eti çekilmesi meydana gelebilir. Bu nedeni tespit edilmesi ve ortadan kaldırılması ile diş eti çekilmesinin durdurulması amaçlanır. Tedavinin kişiye uygun olup olmadığının belirlenmesi için mutlaka öncelikle muayene olmanız gerekiyor.
Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp