Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Ankara Protetik diş tedavisi

Protetik Diş Tedavisi
Protetik diş tedavisi hareketli ve sabit protezleri, implantoloji ve çene yüz protezlerini kapsamında barındıran, geniş bir diş tedavisi alanıdır. Eksik, bozulmuş ve işlevselliğini kaybetmiş dişlerin sağlığını, estetiğini ve rahatlığını tekrardan kazanmanız adına protetik diş tedavisi çalışmaları kapsamlı ve etkili bir tedavi alanıdır.

Hareketli protezler
Hareketli protezler çıkartılıp takılabilen ve işlevsel olarak eksik dişlerin yerini tutan yapılardır. Doğal dişlerin tamamının kaybedildiği durumlarda kullanılan hareketli protezler total protez olarak adlandırılır. Total protezler, halk arasında takma diş olarak da bilinen yapılardır.

Ana dişlerden bazılarının olduğu, bazılarının ise olmadığı durumlarda parsiyel protez uygulaması yapılmaktadır. Klasik akrilik protez ya da iskelet protez olarak iki farklı tipde uygulanan bu tedavideki protezler, ana dişlere bağlanır ve kroşe olarak adlandırılan teller ile tutulması sağlanır. Tel tutucuları dışarıdan bakıldığında görülebilmektedir. Bu tedavinin estetik bulunmadığı durumlarda, hassas bağlantılı estetik protez tedavisi de uygulanabilmektedir.

Bu tedavi türlerinin dışında, protetik tedavi kapsamında ağızdaki doğal diş ve diş kökleri üzerine uygulanan diş üstü protez uygulamaları da vardır. Bu tedavi doğal dişler veya kökler, uygulanan proteze stabilite sağlar ve tutuculuğunu artırır.

Proteze alışma süreci nasıldır?
Proteze alışma sürecinde, özellikle gıda tüketimi konusundaki bazı alışkanlıklarınızda protezi dikkate alarak hareket etmeli ve bu süreçte sabırlı olmalısınız. Proteze alışmak ve onu kabul etmek, zaman isteyen bir konudur. Protez çok iyi yapılmış olsa da, proteze alışmak kişiden kişiye göre değişen bir konudur. İlk günlerde, gıda tüketiminde sadece hafif seçenekler tercih edilmesi gerekmektedir. Takma diş, yani total protezlerde normal bir şekilde rahat yemek yemek için gereken süre 4-6 hafta arasıdır. Bu süreçte kararlı olmak ve yemek yerken kesinlikle dikkatli olmak gerekmektedir. Ufak lokmalar ile yemek yemek, dudakları açmadan yemek ve yavaş çiğnemek önemlidir. Protezde tam oturmamış ve zaman zaman vuran yerler varsa, düzeltilebilir ve protez daha iyi bir hale getirilebilir. Daha önce protez kullanmış kişiler, alışma konusunda yeni protez takan kişiler kadar zorluk çekebilmekteler. Protezi çıkartıp eski protezi takmak yerine, alışmak için ilk birkaç hafta sabırlı olmak önemlidir.

Protezin bakımı için neler yapılmalıdır?
Daha önce protez kullandıysanız, proteze alışma süreciniz hiç kullanmamış kişilere göre daha hızlı olabilir. Ancak her yeni protez, farklı bir alışma süreci ihtiyacını da beraberinde getirmektedir.

  • Proteze alışma sürecini en kısa sürede tamamlamak için, ilk günlerde yatarken de olsa çıkarmamanız, 24 saat takmanız faydalı olacaktır.
  • Protez tozları ve diğer protez yapıştırıcı ürünler, önerilmediği sürece kullanılmamalıdır.
  • Protezler çıkartıldığında, nemli ve temiz bir ortamda tutulmalıdır.
  • Proteze alışma sürecinin ardından ağız dokularının dinlendirilmesi için yatarken protezin çıkartılması faydalı olacaktır.

Protez dişlerle konuşma problemi çekilir mi?
Protez diş yapıları, ağızda çok ciddi bir yer tutmamaktadır. Dolayısı ile konuşma problemi çekmenize neden olmaz. Ancak bazı seslerin telaffuzunda daha farklı tınılar ile karşılaşmanız da olası olabilir. Bu duruma karşı, ayna karşısında yüksek sesle telaffuz çalışması yapabilir, doğru telaffuz edemediğiniz kelimeleri tekrar okuyarak, çalışabilirsiniz.

Protezler gün içerisinde 24 saat kullanılmak zorunda mı?
Protez kullanımının 24 saat boyunca sürdürülmesi zorunlu değildir. Ancak hastaların, protezlerine hızlı bir şekilde alışması, adapte olması için en azından ilk günlerde protezlerin sürekli kullanılması önemlidir. Alışma süreci atlatıldıktan sonra, protezler geceleri yatarken muhakkak ağızdan çıkarılmalı ve uygun temizleyici solusyonların içinde bekletilmelidir. Protez altındaki dokuların dinlenmesine izin verilmelidir.

Protezi kullanmaya başladıktan sonra kontrol süreci

Protezi kullanmaya başlamanız ile birlikte, ortalama olarak altı ayda bir kontrole gelmeniz önemlidir. Bunun nedeni, protezde ve dokularda yaşanabilecek değişimlerin kontrol edilmesi ve herhangi bir patolojik değişim yaşandığı takdirde, uygun olan işlemlerin yapılmasıdır.

Protezler hayat boyu kullanılır mı?
Protetik tedavi kapsamında dişlere uygulanan protezler, hayat boyu kullanılan yapılar değillerdir. Herhangi bir problem yaşanmadığı takdirde, normal şartlarda bir protezde beş yılda bir bazı değişiklikler yapılması uygundur. Bu süre hastaya, vakaya ve uygulamaya göre değişkenlik gösterir. Protezlerin yıllar içinde değişkenlik göstermesi ve kullanılmayacak duruma gelmesinin nedeni dokulardaki değişimlerdir. Protezlerin dollaşması, düşmesi ve yemek yerken zorluk çıkarmasının nedeni budur. Canlı dokulardaki değişimler ve bu dokuların protezle olan etkileşimi neticesinde protez üzerinde bazı işlemler yapılması ya da protezin değiştirilmesi gerekebilir.

Protez ne kadar zamanda yapılabilmektedir?
Bir protezin yapım süreci, hastadan ölçü alınması ile başlamaktadır. Ölçü alınmasından itibaren protez süreci genellikle beş seans ile tamamlanmaktadır. Ancak her hastaya göre ve her duruma göre, seans sayıları değişebilmektedir. Bir hareketli protezin tamamlanması ve hastanın bu protezi kullanmaya başlaması için genellikle gereken süre, bir ay ile bir buçuk ay arasında değişir.

Protez ile yemek yeme ve çiğneme alışkanlıkları
Protez kullanımında, yemek yeme konusunda ilk etapta zorluklar çekebilirsiniz. Özellikle tam protezlerde, ilk haftalarda normal yemek yemek zordur. Etkili bir çiğneme için ve normal şekilde yemek yiyebilmek için, 4-6 hafta geçmesi ve protezin oturması, dokuların alışması gerekmektedir.İlk haftalarda et, çiğ sebze ve fındık gibi besinlerden uzak durulmalıdır. Yediğiniz her şeyi küçük parçalara ayırmanız ve hafif bir şekilde tüketmeniz önemlidir.Ön dişleri kullanırken dikkatli olmak gerekmektedir. Ön dişler ilk haftada, kuvvetli bir şekilde kullanılmamalıdır. Ön dişlerdeki baskı, protezi hareket ettirebilir.

Su içme esnasında, protezler ilk günlerde yerinden oynayabilir. Ancak proteze alıştıkça, bu his zamanla yerinden kaybolacaktır ve bu hissi yaşamadan su içebileceksiniz.Kemikli besinlerin kemiklerini, tüketmeden önce mutlaka ayıklamanız gerekmektedir. Özellikle tavuk ve balık gibi gıdalarda bu konuya dikkat etmeniz önemlidir.

Protez kullanımında hangi problemlerle karşılaşabilirsiniz?
Protez kullanımında, ilk günlerde farklı hisler yaşayabilirsiniz. Bunların en başında, protezi ağzınızda yabancı bir cisim olarak algılamak yer alır. Yanaklarınızda doygunluk hissi de,ağızda tükrük salgısının artması, protez kullanımında ilk günkü belirtilerdendir. Ancak bu his çok kısa bir süre içinde geçmektedir.Alt protezler, üst protezlere göre daha hareketlidir ve ilk dönemde daha çok hareket eder. Alt protezlere alışma süreci, üst protezlerden biraz daha uzundur.Protezlerde bir vuruk meydana gelirse, bunu doktorunuza gösterebilirsiniz. Vuran yerler klinik tarafından düzeltilebilmektedir.

Protez, hasta tarafından törpülenmemelidir. Protezinizi törpülemek, çok ciddi problemlere yol açabilir.

Protez Dişlerin Yapım Süresi Ne Kadardır?
Protez dişlerin yapımının ne kadar süreceği hastanın ağız yapısına bağlı olarak değişebiliyor. Sabit protezlerde özellikle implant üzerine yapılacak olan diş protezlerinin kullanıma hazır hale gelmesi çok daha uzun bir süreyi gerektirebiliyor. En kısa sürede hazırlanan diş protezleri hareketli olanlardır.  Sabit olanlar için biraz daha uzun bir süre beklemek gerekebiliyor. Genel olarak bu sürenin 2 hafta ile 2 ay arasında değişebildiğini belirtelim. Ancak size en doğru zamanı diş hekiminiz bildirecektir.

Protez Dişler Tat Alma Kaybına Neden Olur Mu?
Ağızdaki tat alma organı dildir.  Dişler ve dişetleri tat alma konusunda belirleyici organlar değildir. Bu nedenle hareketli ya da sabit protez diş kullanıyor olmanız yiyeceklerin ya da içeceklerin tadını almanızı engellemez. Rahatlıkla doktorunuz tarafından önerilmesi durumunda sizde hareketli ya da sabit diş protezi kullanabilir ve yaşadığınız sorunlardan kurtulabilirsiniz. Diş protezleri tat alma kaybına neden olmadığı gibi his kaybına da neden olmazlar. Günümüzde çok daha ilerleyen tekniklerle hazırlanan diş protezleri hastalar için daha konforlu bir kullanım imkanı tanıyabiliyor. Bu konuda hiçbir endişeye mahal vermeden diş hekiminizin önerilerini dikkate alabilirsiniz.

Protez Dişler Ağızda Bakteri Oluşumuna Neden Olur mu?
Ağız temizliğine dikkat edilmemesi durumunda elbette bakteri oluşumu meydana gelebilir. Protez dişlerin düzenli olarak diş hekimi tarafından önerilen şekilde temizlenmesi gerekir. Diş protezlerinin temizliğinin ihmal edilmesi ya da önerilen şekilde temizliği yapılmaması ağızda bakteri oluşumuna sebebiyet verebilir. Bu durumda derhal bir diş hekimine görünmeniz gerekiyor. Protez dişlerin temizliğinin belirtilen şekilde ve düzenli olarak yapılması durumunda bakteri problemi ile karşılaşmazsınız. Ancak genel olarak diş protezi kullanıyor olmanız tek başına ağızda bakteri oluşumuna sebebiyet vermez.

Protez Dişler Ağrıya Neden Olur mu?
Hastaların büyük bölümü diş protezi kullanmaya başladığı ilk günlerde ağrı ya da baskı hissedeceğini düşünüyor. Oysa protez dişler ağrı veya sızı gibi hislere neden olmaz. Sadece ilk günlerde bir alışma süreci yaşayacağınız için rahatsızlık hissedebilirsiniz. Bu rahatsızlık çoğu hastada kısa bir sürede ortadan kalkıyor. Hafif düzeyde olmak kaydıyla damaklarda bir baskı da hissedebilirsiniz. Ancak alışma süreci tamamlandığında bu baskı hissi de ortadan kalkacaktır.

Protez Dişler Dışarıdan Anlaşılır mı?
İlk defa protez diş kullanmaya başlayacak olanların en büyük endişesi protezin dışarıdan belli olmasıdır. Ancak protez dişlerin üretiminde kullanılan tüm materyaller ve dişlerin tasarımı gerçek dişlere birebir uygun olarak dizayn ediliyor. Bu nedenle dışarıdan bakıldığında dişlerinizin protez olduğunun anlaşılması asla mümkün olmaz.  Sadece protezi kullanmaya başladığınız ilk günlerde yemek yemekte ya da konuşmakta hafif düzeyde olmak kaydıyla sıkıntı çekebilirsiniz ve bu sıkıntı da çevreniz tarafından fark edilebilir. Ancak proteze alışmanızın ardından bu sıkıntı da tamamen ortadan kalkacağı için dışarıdan protez diş kullandığınızın anlaşılması asla mümkün olmaz. Protez dişlerin kişinin ağız yapısına uygun olarak hazırlandığını unutmamak gerekiyor.

Ne Zaman Protez Diş Kullanmaya Başlamalıyım?
Protez dişler ağızdaki diş eksikliği sayısının fazla olduğu durumlarda ve diş eksikliğini gidermek için  herhangi bir tedavi yönteminin uygulanması ve engelleyecek bir durum söz konusu olduğunda tercih edilebilir. Örneğin belirli bir yaşın ardından hastalarımızın kemik yapısında bir incelme meydana gelebiliyor. Bu durum implant tedavisi gibi farklı tedavi yöntemlerinin uygulanmasını engelliyor ve dolayısıyla protez diş kullanımı hastalar için en konforlu seçenek haline geliyor.  Ne zaman kullanmaya başlayacağınız konusunda elbette net bir süreden söz etmek mümkün olmaz. Bununla birlikte mutlaka belirli bir yaşa geldiğinizde protez diş kullanmanız gerektiği gibi bir düşünceye kapılmanız da doğru değildir. Protez dişler ihtiyaç doğduğunda kullanılıyor.

Protez Diş Kaynaklı Ağrı Geçmezse Ne Yapmak Gerekir?
Protez diş kullanımında özellikle ilk günlerde hafif düzeyde olmak kaydıyla bazı sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Bunların ilki damak bölgesinde  ağrı hissetmektir. Özellikle yemek yerken ya da konuşurken kendini belli edebilen ve çok hafif düzeyde olan bu ağrının kısa bir süre sonrasında  geçmesi gerekiyor. Eğer birkaç aylık kullanıma karşın halen protez diş kaynaklı olan bir ağrı yaşıyorsanız mutlaka yeniden doktorunuzla görüşmelisiniz. Bu durum son derece ender görülüyor.  Protez dişlerin belirli bir süre kullanılmış olmasına karşın ağrının geçmemesi genellikle ağız ölçüsünü yanlış alınmasından kaynaklanır. Bu nedenle profesyonel klinikleri tercih etmeniz özellikle protez dişler söz konusu olduğunda çok büyük önem taşıyor.

Protez Dişler Çürür Mü?
En çok merak edilen sorulardan biri de protetik diş tedavisinde kullanılan dişlerde çürüme meydana gelip gelmeyeceği oluyor. Bu ürünler gerçek dişler kullanılarak yapılmıyor. Tedavide kullanılan dişler suni olduğu için çürüme meydana gelmez. Ancak temizliğinin ve bakımının ihmal edilmesi, çok sayıda bakterilerin oluşmasına sebebiyet verir ve bu da ağız sağlığı bakımından asla istenmeyen bir durumdur. Bu nedenle protetik diş tedavisinde kullanılan protez dişlerin düzenli olarak doktorunuz tarafından belirtildiği şekilde temizlenmesi gerekir.

Protetik Diş Tedavisinde Dişlere Alışmamak İhtimalim Var Mı?
Şimdiye dek bu tedavide protez dişlere alışmayan bir hastamız olmadı. Elbette protez diş kullanımına alışmak belirli bir zaman dilimini gerektiriyor. Özellikle ilk günlerde alışmakta çok daha fazla güçlük çekebilirsiniz. Ancak sabırlı ve ısrarla olmanız gerektiğini belirtmek lazım. Biraz sabretmenin ve biraz da alışmak için kendini zorlamanız durumunda protez dişleri çok daha konforlu bir şekilde kullanabilirsiniz. Özellikle ağız yapısına ve ölçülerine uygun olarak dizayn edilmiş bir protez dişi  çok daha kolay bir şekilde kabul edebilirsiniz.

Protez Dişler İle Her Türlü Yemek Yenebilir Mi?
Protez dişlerinizi kullanarak sıcak ve soğuk her türlü yemeği yiyebilirsiniz.  Aynı zamanda katı yiyecekleri de herhangi bir zorlama olmadan tüketebileceğinizi belirtmek isteriz. Sıvı tüketimini de sınırlamanız asla gerekmiyor. Gerçek dişleriniz ile yiyip içebileceğiniz tüm gıdaları protez dişlerinizle de hiçbir zorluk yaşamadan tüketebilirsiniz.

Protez Dişlere Ne Zaman Alışırım?
Protez dişler, dişlerin tümü ya da diş eti rahatsızlıklarından kaynaklı kaybedilmiş ve dişlerde sabit porselen yapılamayan hastalar için uygulanan bir tedavidir. Protezin takıldığı ilk haftalarda protezlere alışılması, ağız içi dokularının zamanla proteze uyum göstermesiyle beraber gerçekleşecektir.

Protezlerin takıp çıkarılması sırasında zorluklarla karşılaşılsa da biraz pratik yaparak bu duruma alışabilirsiniz. Ayrıca bu konuda diş hekiminizin vereceği tavsiyeler de büyük rol oynar. Yeni takılan protez dişlerle hemen sert gıdalar tüketilmemelidir. Protezin dokuya uyum sağlama sürecinde dokuda vuruklar oluşur.

Uyum süreci yaklaşık olarak 3 veya 4 hafta gibi bir süreyi kapsar. Vuruklar geçmeye başladıktan sonra da protezler, dokulara tamamıyla uyum sağlamaya başlar.

Diş Protezi Takıldıktan Sonra Yapılması Gerekenler
Diş protezi takıldıktan sonra protezin dokulara uyum sağlaması için bazı noktalara dikkat etmek gerekir.

Bu noktalar ise şunlardır:

  • Protezin takıldığı İlk günlerde yumuşak türde gıdalar tüketilmelidir.
  • Lokmalar, küçük bir şekilde alınmalıdır.
  • Gıdalar ilk günlerde yavaş bir şekilde tüketilmelidir.
  • Ağza alınan besinler her iki tarafta tutulmalı ve dengeli bir biçimde çiğnenmelidir.
  • Bu noktalara dikkat edildiği sürece alışma süreci de kolaylıkla atlatılır.

Protez Diş İle Ağız Gargara Suyu Kullanımı
Protez diş, eksik olan dişlerin yerine göre uygulanan dişlerdir. Protez dişler her hastanın diş yapısına göre farklı uygulanır. Ancak protez diş uygulamasından sonra diş bakımı son derecede önemlidir.

Çünkü protez dişlerin kuru kalmaması gerekir. Aynı zamanda protez dişlerin bozulmaması açısından bakımları yapılmalıdır. O yüzden sizlere tavsiyemiz gargara suyudur. Gargara suyunu kullanırken çok dikkatli olmalısınız. Protez dişini takmadan önce temiz bir su içerisinde gargara suyunun içerisinde bekletebilirsiniz.

Fakat sıcak su kullanmamaya özen göstermeniz gerekiyor. Aksi taktirde protez dişlerin çarpılmasına ve bozulmasına yol açabilir. Ağız gargara suyu protez dişlerin sararmasını ve diş plağın lekelenmesini önlüyor.

Sabit Protezler Nedir?
Sabit protezler, günümüzde diş tedavisinde en yaygın olarak tercih edilen protez çeşididir.

Diş veya birkaç dişe birden yapıştırma tekniği kullanılarak uygulanan, hasta tarafından çıkarılamayıp sadece hekim tarafından çıkarılabilen protez türüdür. Bakımı ise diğer protez türlerine göre çok daha kolaydır. Düzenli olarak standart ağız ve diş temizliği yönteminizi uyguladığınız taktirde sabit protezleri temiz tutmuş olursunuz.

Genelde bir kaza ya da güçsüz diş ve diş eti sonucunda dişlerini kaybeden hastalar tarafından tercih edilen bu protez çeşidi ile dişlerin estetik görüntüsü hızlı bir süreç ile geri kazanılabilir. Sabit diş protezleri, diğer diş protezlerinin aksine daha kolay alışabileceğiniz bir yapıya sahiptir.

Hareketli Protezler Nedir?
Ağız içinde yitirilen dişler için diş hekimlerinin uyguladığı birçok metot vardır. Bu metotları uygularken hastanın çene ve diş yapısının ne kadar sağlıklı olduğu, bağlantı yapabileceği dişlerin olup olmadığı göz önünde bulundurulur. Hareketli protez dişler, diğer implant yöntemlerinden biraz faklı bir yapıdadır. Diş etine montajlama yapılmaz.

Hastanın eksik olan dişlerine göre yarım ya da tam damak halinde kişiye ölçü alınarak hazırlandıktan sonra, dişler hastaya takılır. Yapıştırma ya da vidalama olmadığı için hasta bu dişleri istediği vakit çıkarıp temizleyerek, yeniden kendisi takmak suretiyle kullanır. Bu tip dişler hastanın ağız içindeki eksik olan dişleri tamamlamak ve oluşan konuşma ve çene yapısını düzeltmek için kullanılır.

Hareketli Protezlerimi Nasıl Temizlemeliyim?
Hareketli protezleri temizlemek büyük önem taşımaktadır. Eğer hareketli protezlerin temizlenmesinde küçük bir aksama bile olursa kişi için büyük sıkıntılar olabilir. Bunlardan bir tanesi ağız mantarıdır.

Eğer protezin temizliği yapılmayıp böyle bir hastalık olursa kurtulması zor olabilir. Bunun için de hareketli protezleri oldukça temiz tutmak gerekmektedir. Temizlik için ilk yapmanız gereken dişlerinizi fırçalamaktır. Bu fırçalama işini ise isterseniz diş macunu ile isterseniz de sabun ile yapabilirsiniz. Fakat burada diğer önemli olan dişlerin her tarafını mümkün olduğunca fırçalamaya özen göstermek gerekmektedir.

Yani asıl önemli olan sadece diş protezini temizlemek değil damaklarınızı da temizlemek yani fırçalamanız önemlidir. Fakat bazen fırçalama işlemi yaşlılar için zor olabilmektedir. Bunun için de kişiler diş hekimlerinden yardım alarak fırçalama işlemini gerçekleştirebilirler. Diğer bir temizlik yöntemi ise protezinizi ıslatmaktır. Burada yapmanız gereken çok sıcak olmayan suya bir tane olmak üzere diş protez temizleyici kapsülü atmaktır.

Suyun içinde istenilen süre kadar bu kapsülü bekletin. Fakat burada dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta tabletin üstünü kapatacak kadar su olmasıdır. Diğer bir yöntem ise protezi durulamaktır. Diğer iki yöntemi gerçekleştirdikten sonra protezinizi akan bir suyun altında durulayabilirsiniz. Yukarıda söylediğimiz tüm işlemleri yaparak protezinizi temizleyebilirsiniz.

İmplant Üstü Protez Nedir?
İmplant destekli protezler implant üzerine yerleştiren ve aynı zamanda implantlar tarafından desteklenen bir protez çeşididir. Bunlar sabit ve hareketli protezler olmak üzere ikiye ayrılırlar. Hiç dişi olmayan kişiler eğer yeterli kemik yapısına sahipse implant destekli protez kullanabilirler.

İmplant üzeri protez yaptırmak isteyenler genellikle şöyle bir soruyu da merak ederler;

İmplant üzerine her zaman sabit dişler mi yapılıyor?
Tamamen dişi olmayan kişilerde hareketli protezlerin tutulma oranını arttırmak için de implant uygulaması yapılmaktadır.

İmplant üstü dişler takıldıktan sonra dikkat edilmesi gereken hususlarda vardır. Yapılan operasyon sonrası kişinin tütün kullanması kesinlikle önerilmemektedir. Bunun yanı sıra anestezi ile yapılan uygulamalarda çenemizde belirli süre bir his kaybı yaşaması doğaldır ancak bu esnada bir şey çiğnenmemesi gerektiği önerilir.

Hareketli Diş Protez Çeşitleri
Hareketli diş protezleri hastaların rahatlıkla takıp çıkarabildikleri diş protezleridir. Genellikle diş eksikliği tedavilerinde tercih edilirler ve kullanıcı tarafından istenildiğinde çıkarılarak temizlenebilirler. Bu protezler kişilerin sahip olduğu diş sorunlarına, dişlerindeki eksikliklere ve protezlerde kullanılan malzemelere göre çeşitlere ayrılırlar.

Hareketli diş protez çeşitleri şunlardır; Diş üstü, immediat, parsiyel, tam ve hassas bağlantılı protezlerdir. Diş üstü protezler kişilerin dişleri veya diş köklerinde tutturularak hazırlanırlar. İmmediat protezler ise geçici olan protezlerdir ve bu ürünler kişilerin ağzındaki tüm dişlerinin çekilmesi durumunda yaptırdıkları dişler takılana kadar kullandıkları dişlerdir.

Parsiyel protezler ise kişilerin ana dişleri üzerine uygulanırlar ancak bu protezlerde teller görünür. Tam protezler ise ağızda hiç dişin kalmaması durumunda kullanılırlar ve kişinin kemik yapısına bağlı olarak hazırlanırlar.

Genellikle takma diş olarak adlandırılan bu protezler kullanıcıları tarafından takılıp çıkarılabilirler. Son çeşit ise hassas bağlantılı protezlerdir. Bunlar ise diş eksikliği durumlarında kişilerin kalan ve sağlam doğal dişlerine porselen kaplama aracılığıyla tutturulurlar.

Protetik Diş Tedavisinde Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Protetik diş tedavisinde eksik, işlevselliğini yitirmiş olan dişlere uygun maddeler ile doldurularak yeniden sağlığına kavuşması amaçlanır. Bu tedavi yönteminde sabit ve hareketli olarak iki yöntem uygulanır.

Sabit protezler: Kişinin doğal diş kökleri üzerine uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntemde dişler sabit olarak yapıştırılır ve çıkarılmazlar.
Hareketli protezler: Eksik dişler yerine uygulanan bu yöntem, takıp çıkartabilme özelliği olan bir yöntemdir. Bu yöntem sabit protez yöntemine göre daha zahmetlidir. Protezleri sürekli olarak ağızda tutmak faydalı değildir. Gece uyurken çıkarmakta fayda vardır. Bu sayede ağız içerisindeki dokular dinlenir. Ağızda uyum sağlaması biraz zaman almaktadır. Yemekleri ufak lokmalar halinde yemek gerekmektedir.

Çene Yüz Protezleri Nedir?
Ağız iki kemikten oluşmaktadır. Mandibula alt parçayı oluştururken maxilla üst parçayı oluşturmaktadır. Bazı özel durumlarda bu kemiklerde malformasyon adı verilen bozukluklar oluşabilmektedir. Doğuştan olan bozukluklar durumunda rahatsızlığın çözümünde çene yüz protezi kullanılabilmektedir.

Ayrıca yaşamın ilerleyen safhalarında tümör gibi durumlar ile karşılaşan ve dokularda hasar oluşan kişilerde de çene yüz protezi kullanılmaktadır. Çene yapısı düşünüldüğünde belirli durumlar eşliğinde oluşan boşluklar bu tip protez ile kapatılabilmektedir. Bölgelerin birinde defekt(kusur) olabileceği gibi multiple defekt adı verilen çoklu kusurlar da söz konusu olabilir.

Durumun bir hekim tarafından incelenerek çözüme kavuşturulması önerilmektedir. Çene yüz protezleri ilgili tekli ya da çoklu boşlukların doldurulması temeline dayanır. Bu sayede konuşma, yutkunma gibi hareketlerde, kısıtlama nedeniyle kusurlu gerçekleştirilebilen durumlar son bulacaktır. Çene yüz protezleri birçok hasta açısından umut olmuştur.

Tıbbi gelişmeler ışığında uzun ömre sahip, defektin giderilmesinde etkin rol oynayabilen çeşitler oluşmuş, teknikler geliştirilmiştir. İlgi duyulan bir alan olan çene yüz protezleri üzerine yapılan araştırmaların artması da bu alandaki tekniklerin geliştirilmesinde büyük bir pay üstlenmiştir.

Hareketli Protez Ne Demektir? Kaç Türlü Hareketli Protez Vardır?
Eksik dişlerin yerine kullanılan ve hastaların kendilerinin takıp çıkarabildikleri apareylere, hareketli protez adı verilmektedir. Dört çeşit hareketli protez bulunmaktadır. Bunlardan ilki, total protezlerdir ve bu protez çeşitleri hastanın ağzında doğal hiçbir dişi kalmadığı zaman uygulanmaktadır. Bu proteze halk arasında takma diş de denmektedir.

Parsiyel protezler, hastanın doğal dişlerinin bir kısmının çekilmiş, bir kısmının ise halen var olduğu durumlarda uygulanır. İmmediat protezler, hastanın tüm doğal dişleri çekilir çekilmez, hasta dişsiz kalmasın diye takılan geçici protezlerdir. İyileşme sonrasında ise, hastaya daimi protezleri takılmaktadır. Diş üstü protez uygulaması ise, hastanın ağzında kalan bir kaç tane doğal diş veya kök üzerine uygulanmaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular
  • Sıkça Sorulan Sorular Protezler Hayat Boyu Kullanılır Mı?
  •  Protetik tedavi kapsamında dişlere uygulanan protezler, hayat boyu kullanılan yapılar değillerdir. Herhangi bir problem yaşanmadığı takdirde, normal şartlarda bir protezde beş yılda bir bazı değişiklikler yapılması uygundur. Bu süre hastaya, vakaya ve uygulamaya göre değişkenlik gösterir.
  • Sıkça Sorulan Sorular Protez Dişler Ağrıya Neden Olur Mu?
  •  Hastaların büyük bölümü diş protezi kullanmaya başladığı ilk günlerde ağrı ya da baskı hissedeceğini düşünüyor. Oysa protez dişler ağrı veya sızı gibi hislere neden olmaz. Sadece ilk günlerde bir alışma süreci yaşayacağınız için rahatsızlık hissedebilirsiniz.
  • Sıkça Sorulan Sorular Ne Zaman Protez Diş Kullanmaya Başlamalıyım?
  •  Protez dişler ağızdaki diş eksikliği sayısının fazla olduğu durumlarda ve diş eksikliğini gidermek için herhangi bir tedavi yönteminin uygulanması ve engelleyecek bir durum söz konusu olduğunda tercih edilebilir. Örneğin belirli bir yaşın ardından hastalarımızın kemik yapısında bir incelme meydana gelebiliyor. Bu durum implant tedavisi gibi farklı tedavi yöntemlerinin uygulanmasını engelliyor ve dolayısıyla protez diş kullanımı hastalar için en konforlu seçenek haline geliyor.
  • Sıkça Sorulan Sorular Protez Dişler Çürür Mü?
  •  En çok merak edilen sorulardan biri de protetik diş tedavisinde kullanılan dişlerde çürüme meydana gelip gelmeyeceği oluyor. Bu ürünler gerçek dişler kullanılarak yapılmıyor. Tedavide kullanılan dişler suni olduğu için çürüme meydana gelmez. Ancak temizliğinin ve bakımının ihmal edilmesi, çok sayıda bakterilerin oluşmasına sebebiyet verir ve bu da ağız sağlığı bakımından asla istenmeyen bir durumdur.
  • Sıkça Sorulan Sorular Protez Dişler İle Her Türlü Yemek Yenebilir Mi?
  •  Protez dişlerinizi kullanarak sıcak ve soğuk her türlü yemeği yiyebilirsiniz. Aynı zamanda katı yiyecekleri de herhangi bir zorlama olmadan tüketebileceğinizi belirtmek isteriz. Sıvı tüketimini de sınırlamanız asla gerekmiyor. Gerçek dişleriniz ile yiyip içebileceğiniz tüm gıdaları protez dişlerinizle de hiçbir zorluk yaşamadan tüketebilirsiniz.
Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp