Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Ankara Bonding Tedavisi (Diastema Kapatma)

Dişlerin estetik görünüşünün iyileştirilmesi amacıyla yapılan bonding diş tedavisi; mevcut diş yüzeyine şekil verilmesi ya da diş yüzeyine kompozit rezin tabakası eklenmesidir. “Bonding” kavramı anlam olarak yapışma, bağlanma gibi anlamları ifade eder. Bu terim, günümüz estetik diş uygulamaları bakımından daha özel bir anlama karşılık gelir.

Bonding diş tedavisi, kişinin dişlerinin estetik görünümünü iyileştirmek için yapılan uygulamalardan biridir. İşlem kapsamında dişlerin; şekil ve renk bozuklukları, boşluk problemleri ortadan kaldırılır. Hastanın dişinde; kırık, leke ya da çürük gibi problemler varsa bunların onarılması ve dişler arasındaki boşlukların kapatılması için bonding tekniği tercih edilebilir.

Kişinin dişlerinin daha doğal ve estetik bir görünüme hızlı bir şekilde kavuşması için yapılan bonding diş tedavisi, konservatif ve minimal bir işlemdir. Uygulamadan hemen sonra gözle görünür sonuçlar ortaya çıkar. Hastanın gülüşünün daha estetik bir hale gelmesinde etkili olan bonding tekniği, diş estetiği uygulamaları bakımından oldukça popülerdir.

Bonding Diş Tedavisi Nedir?

Bonding diş tedavisi; dişlerdeki lekelerin, kırıkların ya da küçük düzeydeki çatlakların onarılması ve diş şeklinin düzeltilmesi için tercih edilen estetik diş uygulamalarından biridir. Kavram olarak “bonding” tutturma, yapıştırma gibi anlama gelmektedir. Tedavi kapsamında dişlerin ön yüzeyine renkli ya da beyaz bir dolgu malzemesi uygulanır.

Tedavi kapsamında dişlere herhangi bir müdahale yapılmadan, diş dokusuna uygun renkte kompozit malzeme uygulanır. Yani tedavide dişlere herhangi bir aşındırma yapılmaz. Kompozit malzeme diş yüzeyinde sertleşerek estetik bir görünüş oluşturur.

Bonding tedavisi halk arasında kompozit dolgu olarak da adlandırılmaktadır. Genellikle her kişiye rahatlıkla uygulanabilen estetik diş uygulamalarından biridir. Bu tedavinin porselen kron ve lamineden temel farklı dişlerde ufak düzeydeki bozuklukların onarımı için tercih edilmesidir. Porselen kron ve lamine uygulamaları dişlerde büyük düzeydeki sorunların giderilmesi için kullanılır.

Bonding Diş Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Bonding diş tedavisi, genellikle diş arasındaki boşlukların doldurulması, ufak çaptaki bozuklukların giderilmesi için tercih edilen dolgu uygulamasıdır. Bu estetik tekniğin pek çok faydası bulunur. Bonding diş tedavisi genellikle şu durumlarda hastaya uygulanır:

  • Dişlerde oluşan çatlaklar
  • Ufak düzeydeki şekil bozuklukları
  • Diş renginden memnun olunmaması
  • Estetik bir görünüşün tercih edilmesi
  • Dişler arasında oluşan boşlukların giderilmesi
  • Diş çürükleri
  • Küçük dişleri büyütülmesi, kısa dişlerin uzatılması
  • Diş kırıkları

Yukarıdaki durumlarda bonding diş tedavisi sıklıkla tercih edilir. Alanında deneyimli diş hekimleri tarafından uygulandığında hastayı memnun eden, estetik görünüşe sahip dişlere ulaşılır.

Bonding Diş Tedavisi Diş Rengine Etki Eder Mi?

Bonding diş tedavisinin diş rengine etkisi vardır. Dişler pek çok nedene bağlı olarak zaman içerisinde renk değiştirir. Örneğin; kişinin çay, kahve ve şarap gibi gıdaları sık tüketmesi, buna ek olarak sigara ve alkol kullanımı dişlerde sararmaya, rengin değişmesine neden olur. Genetik etkiler ve sağlık problemleri de zamanla dişlerde renk değişimine yol açar. Bu gibi durumlarda bonding diş tedavisi ile kişi istediği diş rengine ulaşabilir.

Bonding Diş Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Genellikle yetişkin bireylere uygulanan bonding diş tedavisi, diş estetiğindeki problemlerin giderilmesi ve gülüş estetiğinin sağlanması için tercih edilir. Bu işlem genellikle şu kişilere uygulanır:

  • Dişlerinin şeklinden ve renginden memnun olmayan bireyler
  • Boyut bakımından daha büyük ve daha uzun dişlere sahip olmak isteyenler
  • Estetik açıdan dişlerin görünümünde problem olan hastalar
  • Diş kırıklıklarının onarılmasını isteyenler
  • Diş aralarında boşluk bulunması nedeniyle gülmekten çekinen ve bundan memnun olmayanlar
  • Diş çürüklerinin oluşturduğu görüntüyü gidermek isteyen bireyler
  • Diş boyları eşit görünüme sahip olmayan, eşit görünmesini isteyen kişiler

Bonding diş tedavisi, güvenle uygulanan estetik diş uygulamalarından biridir. İşlem öncesinde mutlaka bir diş hekiminin görüşü alınmalıdır.

Bonding Diş Tedavisi Kimlere Uygulanmaz?

Bonding diş tedavisi, yetişkin tüm bireylere rahatlıkla uygulanabilen bir işlem olsa da bazı bireyler bu tedavi için uygun olmayabilir. Bunlar şu şekildedir:

  • Ağız enfeksiyonu, diş eti hastalığı bulunan ya da dişlerinde çürük olan bireylerin öncelikle bu problemlerinin giderilmesi gerekir.
  • Diş minesinde hasar olan ya da aşırı aşınmaya maruz kalan kişiler bonding diş tedavisi uygun olmayabilir. Bu durumdaki bireyler için zirkonyum kaplama ya da porselen kaplama gibi yöntemler tercih edilebilir.

Bu yöntemi tercih eden kişilerde diş etinin sağlıklı olması önemlidir. Kişinin diş etleri sağlıksız olmasına rağmen uygulanan bonding diş tedavisi sonrasında hassasiyet problemi ortaya çıkabilir. Diş minesi yetersiz düzeyde olan kişilerde tedavinin etkisi az olacağından yeterli miktarda diş minesi olması önemlidir.

Bonding Diş Tedavisinde Yaş Sınırı Var Mıdır?

Bonding diş tedavisi 18 yaşından küçük, çocuk olarak tanımlanan bireylere uygulanmadığı için yaş sınırı vardır. Gelişimini tamamlamış ve yetişkin yaş aralığında yer alan her bireye güvenle tedavi uygulanabilir. Çocuklara uygulanmamasının nedeni; diş ve ağız yapısının gelişiminin devam ediyor olmasıdır. Bu bakımdan 18 yaşından küçük bireylere estetik diş tedavileri önerilmez. Fakat çocukların yeni çıkan ön dişlerinin kırılması durumunda kırık dişin onarılarak görünüşün düzeltilmesi için bonding diş tedavisi uygulanabilir.

Yetişkin bireylerde estetik amaçlarla uygulanan bonding diş tedavisi sonrasında oldukça başarılı sonuçlara ulaşılmaktadır. Estetik görünüşün düzeltilmesinin yanında hastanın gülüşü iyileşir ve güzel bir görüntü oluşur. Tedavi sonrasında hastalar rahatlıkla gülümseyebildikleri için özgüven kazanmalarında etkilidir. Ağız, diş ve gülümsemenin bir bütünlük oluşturarak estetik durması kişiye iş ve sosyal yaşamında özgüven kazandırır.

Bonding Diş Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

Bonding diş tedavisi olarak adlandırılan kompozit dolgu işlemini tercih eden hasta için pek çok avantaj sunar. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Tedavide dişlere hastanın istek ve beklentileri doğrultusunda şekil verilir, beyazlatılır. İşlemden sonra dişler doğal bir görünüme sahip olur.
  • Uygulama kapsamında dişleri aşındıracak herhangi bir işlem yapılmaz ve kesilmez. Bu bakımdan dişlerin doğal yapısı korunur.
  • Terminolojide diestema olarak adlandırılan diş aralıklarının kapatılarak dişlerin görünüşü minimal müdahaleyle düzeltilir.
  • Tedavi kapsamında her hasta için özgün gülüş tasarımı oluşturulabilir. Dişlerin; rengi, şekli, boyutu hastanın beklentilerine ve estetik tercihlerine göre planlanır.
  • Genellikle tüm işlemler tek bir seansta tamamlandığı için kısa sürede arzu edilen hedefe ulaşılır. Hastanın zaman kaybetmeden istediği görünüme ve gülüşe ulaşmasına yardımcı olur.
  • Bonding diş tedavisinde ağız yağısına göre küçük boyuttaki dişler büyütülerek şekil bozuklukları giderilebilir. Böylelikle boyut bakımından dengeli dişler estetik görüntü oluşturur.
  • Zamanla dişlerde oluşan renk değişiklikleri ve lekeler bonding tedavisiyle ortadan kaldırılır. Kişi daha beyaz ve sağlıklı dişlere kolaylıkla ulaşabilir.

Yukarıdaki maddelere ek olarak bonding diş tedavisinin maliyeti diğer estetik uygulamalara göre daha uygundur. Bu bakımdan her hastanın bütçesine hitap eden, gelişmiş bir seçenektir.

Bonding Diş Tedavisinin Dezavantajları Nelerdir?

Bonding diş tedavisinin, her estetik uygulamalarda olduğu gibi bazı dezavantajları bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Tedavi bittikten sonra diş dokusunda kırılma ya da çatlak oluşabilir. Bunun nedeni dişe uygulanan yüksek seviyedeki baskıdır. Bonding tedavisi yaptıranlar, dişlerin aşınmasına yol açabilecek gıdalar ve sert yiyecekleri tüketmekten kaçınmalıdır.
  • Bonding tedavisi halk arasında kompozit uygulamasıdır. İşlem sırasında kullanılan kompozit malzemenin yapısı zamanla renk değişimi gösterebilir. Bu bakımdan; kahve, çay, şarap gibi lekelenmeye neden olacak gıdalardan ve sigara tüketiminden uzak durulması önemlidir.
  • Dişlerde çürük olmamasına engel olacak bir estetik uygulama değildir. Bu nedenle ağız ve diş bakımına özen gösterilmesi, hijyenin korunması için düzenli diş fırçalanması, ip kullanılması tavsiye edilir.
  • Tedavi bittikten sonra bazı bireylerin diş etlerinde şişme ve hassasiyet oluşabilir. Buna engel olmak için diş hekimine düzenli kontrole gitmek ve diş etinin sağlığına özen göstermek gereklidir.
  • Kompozit malzeme başta olmak üzere tedavide kullanılan malzemeler bazı bireylerde alerji reaksiyona neden olabilir. İşlem öncesinde alerjiye neden olan durumlar mutlaka diş hekimine söylenmelidir.

Bonding diş uygulamasının avantajları dezavantajlarından oldukça fazladır. Tedavinin olumlu sonuç vermesi için hastanın ağız ve diş bakımına önem vermesi gereklidir. Kısa sürede rahatlıkla uygulanabilen bir işlemdir.

Bonding Diş Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Bonding diş tedavisi aşama aşama gerçekleştirilir. Bu aşamalar şu şekildedir:

  1. İlk olarak dişlerin üzerindeki diş taşları ve plaklar temizlenerek bonding uygulaması için hazırlık yapılır. Dişlerin temizlenmesi dolgu malzemesinin diş yüzeyine daha iyi yapışmasında etkilidir.
  2. Dişlerde çürük varsa bunlar giderilerek temizlenir. Bonding işlemi yapılacak dişlerin tam olarak sağlıklı olması önemlidir.
  3. Dolgu malzemesinin diş yüzeyine tutuculuğunun artırılması için özel bir asit malzeme kullanılır. Diş yüzeyine uygulanan bu asit işlemi, hafif düzeyde pürüzlülük oluşturur. Böylelikle bonding malzemesinin dişe daha iyi yapışması sağlanır.
  4. Uygulanan asit etki gösterdikten sonra su yardımıyla diş yüzeyleri temizlenir ve kurutma işlemi yapılır. Uygulamaya geçmeden önce yüzeyin kuru ve temiz olması gereklidir.
  5. Diş hekimi mikro fırçalar kullanarak bonding malzemesini diş yüzeyine uygular. Dişlerin estetik görünüşe ulaşması için kullanılan bu malzemenin yüzeye tutunması sağlanır.
  6. Özel bir ışık kullanarak bonding malzemesi sertleştirilir. Bu aşamada madde diş yüzeyine sıkıca tutunarak hızla sertleşir.
  7. Son aşamada kişinin arzu ettiği görünüşe ulaşılması için seçilen dolgu malzemesi yüzeye uygulanır. Kullanılan bu madde, dişlerin şeklini ve rengini iyileştirir.

Tedavinin başarıyla sonuçlanmasında en önemli etken; kullanılan malzemelerin kalitesi ve diş hekiminin deneyimidir. Her kişinin diş yapısı kendine özeldir, bu bakımdan kullanılan dolgu malzemeleri hastanın diş yapısı ve beklentilerine göre seçilmelidir. Böylelikle her kişinin kendine özgü diş ve gülüş görünümü elde edilir.

Bonding Diş Tedavisi Ne Kadar Sürede Tamamlanır?

Bonding diş tedavisi genellikle tek seansta ortalama 2 saat içerisinde tamamlanır. Bu süre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Genellikle hızlı bir şekilde tedavi tamamlansa da süreyi ve seans sayısını belirleyen faktörler vardır. İşlem öncesinde hastanın diş eti problemleri varsa önce bu sorunlar tedavi edilmelidir.

Diş etlerinde enfeksiyon ya da kanama gibi durumların var olması bonding diş tedavisinin başarısını etkileyebilir. Tedavi yapılması için diş etlerinde kanama olmaması ve sağlıklı olması önemlidir. Aynı zamanda çürük ve kanal tedavisi gerektiren durumlar varsa öncelikli olarak bu işlemler yapılır.

Diş aralarındaki boşlukların bonding yöntemiyle doldurulmasında işlem yapılacak diş 2-3 ise ortalama 1,5 saat içerisinde tek seansta tedavi tamamlanır. Süreyi belirleyen faktörlerden biri de diş hekiminin deneyimi ve el pratikliğidir. İşlemin yapıldığı klinik de süre üzerinde etkili rol oynar. Sonuç olarak bakıldığında bonding diş tedavisi hızlı bir şekilde kişiye estetik gülüş kazandıran bir uygulamadır.

Bonding Diş Tedavisinde Ağrı ve Hassasiyet Olur Mu?

Bonding diş tedavisi gibi estetik amaçlarla yapılan uygulamalar hasta herhangi bir ağrı ya da hassasiyet yaşamadan tamamlanır. Dişlerin yeniden boyutlandırılması, boşlukları kapatılması ve renk eşitsizliklerinin giderilmesi gibi işlemler hastaya rahatsızlık vermediği için anestezi uygulanmadan yapılır.

Çürük dişlerin tedavi edilmesi gereken bir durum varsa bu sırada hastaya lokal anestezi uygulanabilir. Uyuşukluk sağlandıktan sonra dişlerdeki çürük hasta ağrı ve hassasiyet yaşamadan temizlenir. Sonrasında bonding tedavisinin uygulanmasına geçilir.

Bonding Diş Tedavisinden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bonding tedavisinden sonra dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bu hususlara özen gösterilmesi halinde tedavi sonrasında açığa çıkabilecek komplikasyon riskleri en aza indirilir.

  • İşlem sonrasında ilk 24 saat sert yapıdaki yiyecekler tüketilmemelidir. Bu sürede dişler daha hassas bir yapıda olduğu için dolgu maddesi hasar görebilir.
  • Diş aralıklarının doldurulması işlemi yapılmışsa dişlerin renk değiştirmesine neden olan yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Çay, kahve ve kırmızı şarap tüketiminin sınırlandırılması, özellikle sigara kullanılmaması önemlidir.
  • Ağız ve diş bakımına özen gösterilmeli, hijyenin korunması için dişler günde iki defa fırçalanmalıdır. Temizlik sırasında diş ipi kullanımına ve gargara yapılmasına dikkat edilmelidir.
  • Tedavi sonrasında geçici bir süre dişlerde soğuk-sıcak hassasiyeti oluşabilir. Bu ilk zamanlarda görülen bir durumdur. Hassasiyeti en aza indirmek için diş jelleri ya da macunları kullanılabilir.

Tedavi sonrasında herhangi bir rahatsızlık ya da ağrı oluşması halinde diş hekimine haber verilmelidir. Gerek duyulması halinde doktor tarafından verilen ağrı kesici ilaçlar belirlenen süre boyunca kullanılmalıdır. Diş sağlığının korunması ve tedavinin uzun süre etki göstermesi için düzenli aralıklarla diş hekimine muayene olunmalıdır.

Bonding Diş Tedavisinde İyileşme Süreci Nasıldır?

Bonding diş tedavisinden sonra iyileşme süresini belirleyen faktör yapılan bakımdır. İşlemden sonra diş hekimi tarafından önerilen bakım uygulamalarının yapılması halinde iyileşme süreci kısalır. Tedavi sırasında hasta herhangi bir ağrı, acı ya da hassasiyet yaşamaz. Tedavi gerektiren çürük ya da kanal gibi bir durum yoksa anestezi uygulanmaz. Dişlerin iyileşmesi ve kişinin normal yaşamına dönmesi ortalama bir hafta sürer. Bu süre bazı kişilerde 3 gün sürerken bazı kişilerde yapılan diğer işlemlere bağlı olarak uzayabilir.

Bonding Diş Tedavisinin Ömrü Ne Kadardır?

Bonding diş tedavisinin ömrünü belirleyen pek çok faktör vardır. Bu tedaviyi tercih eden hastaların öncelikli olarak ağız ve diş sağlının durumu incelenir. Uygulama tamamlandıktan sonra 5-10 yıl arasında kullanım ömrü değişiklik gösterse de tedavinin etkisi ortalama 7 yıl boyunca devam eder. İşlem öncesinde gerekli tedaviler, işlem sonrasında ağız çene ve diş sağlığının korunması için gereken bakımların yapılması halinde etkisi 10 yıl devam edebilir.

Bonding tedavisinin ömrü kişiden kişiye değişiklik gösterir. Kullanım ömrünü belirleyen en önemli faktör diş ve ağız bakımına verilen önem ve alışkanlıklardır. Kişi tedaviden sonra diş bakımına dikkat etmiyor, sert gıdalar tüketmeye devam ediyorsa tedavi olumsuz etkilenebilir. Doktorun önerilerine uyulması, düzenli aralıklarla muayene olunması ve diş/ağız hijyeninin korunması halinde tedavinin ömrü uzayabilir.

Bonding Diş Tedavisinden Sonra Dişler Renk Değiştirir Mi?

Bonding diş tedavisinden sonra dişlerde renk değişimin meydana gelmesi mümkündür. Buna neden olan temel faktör; ileri estetik teknolojisi kullanılarak uygulanan tedavide doğal diş yapısı ve kullanılan maddelerin benzer olmasıdır. Kişinin doğal diş dokusunun taklidi yapılarak tedavide uygulanan maddeler hazırlanır.

Tedaviden sonra hastalar ilk zamanlardaki görüntünün korunmasını beklese de zamanla doğal dişlerde yaşanan değişiklikler bonding malzemelerinde de meydana gelebilir. Hastanın işlemden sonra dişlerin renk değiştirmesine neden olacak gıdaların tüketiminden kaçınması gerekmektedir.

Gülüş tasarımı kapsamında değerlendirilen bonding diş tedavisinin kişide estetik bir görünüm oluşturması adına uygun beyazlık için araştırmalar devam etmektedir. Yine de hasta işlemden sonra renk değişimi yaşayabileceği olasılığını göz önünde bulundurarak ağız ve diş bakımına özen göstermelidir. Beslenme alışkanlıklarında bağlı dişlerde renk değişimi oluşmaması için 6 ay aralıklarla cilalama işlemi yapılabilir.

Ankara Bonding Diş Tedavisi Fiyatları 2024

Bonding diş tedavisi fiyatları; işlem yapılan diş sayısı, kullanılan malzemelerin kalitesi ve işlem öncesinde herhangi bir tedavi uygulanıp uygulanmayacağına bağlı olarak belirlenir. Bu bakımdan her hastanın tedavi ücreti kişiye özel hazırlanan tedavi planı sonrasında ortaya çıkar. Tedavi fiyatlarını belirleyen bir diğer etmen ise; diş hekiminin tecrübesi ve tercih edilen sağlık kliniğidir.

Estetik amaçlarla uygulanan bonding diş tedavisinde hastanın deneyimli bir diş hekimine başvurması önemlidir. Diğer estetik işlemlere kıyasla bu tedavinin maliyeti biraz daha düşük ve avantajı fazladır. Ana diş yapısında doku kaybı oluşmadan, diş yüzeyine herhangi bir hasar verilmeden tamamlanan bu tedavi oldukça güvenilir ve konforludur.

Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp