Diş Gıcırdatma Veya Diş Sıkma Nedir?
Genellikle uyku sırasında bireylerin bilinç dışı olarak diş sıkması eylemidir. Normal olmayan bu durum, eylemi gerçekleştiren birey tarafından fark edilmeyebilir.

Uykulu olmayan bireylerin de diş gıcırdattığı görülebilir bu durumlarda sendromik olarak nitelendirilir. Diş gıcırdatma problemi yaşayan bireylerin yaklaşık yüzde beşi ya da onu bu sebepten diş dolgusunun düştüğünü veya dişlerinin kırıldığını şikayet olarak belirtmektedir.

Diş gıcırdatma rahatsızlığının birçok sebebi olduğu gibi en önemli sebebi strestir. Stres arttığı zamanlarda diş gıcırdatma problemi de artmaktadır. Hastalığın tanısı için uyku testi yapılabilir ancak çoğu birey zaten bu durumu dile getirmektedir. Bu problemi yaşayan bireylerin dişlerindeki girinti çıkıntının kaybolduğu gözlemlenir.

Diş Gıcırdatmanın Veya Diş Sıkmanın Yarattığı Sorunlar Nelerdir?
Diş gıcırdatmanın veya diş sıkmanın oluşturduğu farklı sorunlar vardır. Bu sorunlardan ilki ve sıklıkla olanı, diş şeklinin bozulmasıdır. Bu durumda dişlerde kayma meydana gelebilir.Bu durumun yanı sıra, sıkma şiddetine bağlı olarak dişlerde kırılma veya şiddetli aşınmalar da oluşabilir. Ayrıca diş sıkılırken dile gelmesi ve yaralanma durumu gibi sorunlar da sıklıkla yaşanır.

Bu sorunlara benzer olarak; çene ağrıları, çene ekleminde oluşacak şekil bozuklukları da söz konusudur.Kalıcı hasarlara veya uzun süreli tedavilere ihtiyaç duyulmaması için bu konuda önlemlerin alınması gerekir. Diş hekimlerine görünerek sorun bildirilmeli ve zararın giderilmesine yönelik diş plakları alınmalıdır.

Diş Gıcırdatma Veya Diş Sıkma Tedavisi Nedir?
Diş gıcırdatma veya diş sıkma tedavisi çift yönlü bir tedavidir. İlk kısım ortodonti alanında, ikinci kısım ise psikolojik alanda gerçekleşir. İlk olarak ortodonti alanında tedaviye gidilmesi gerekir.Çünkü diş gıcırdatma ve sıkma sonucunda kalıcı hasarlara veya yoğun tedavi gerektiren durumlara neden olunabilir. Bu alandaki tedavide ilk olarak diş şekli alınır.

Daha sonra bu kalıba uygun olarak plak verilir. Bu plak diş sıkma ve gıcırdatma durumunun yoğun olduğu aralıklarda takılır. Psikolojik alanda ise bu durumun nedeni tespit edilir.Kişiyi strese sokan ve bu sonuçlara neden olan duruma karşı çözüm önerileri bulunur. Bu şekilde çift yönlü olarak tedavi sağlanır.

Sadece Geceleri Mi Diş Sıkarım?
Diş sıkma durumunun genel olarak belirli bir zamanı yoktur. Kişi farkında olmadan birçok zamanda diş sıkıyor olabilir. Bununla birlikte, diş sıkma durumunun ortaya çıkması için bazı gerekler vardır. İlk olarak kişinin dişlerini kontrol etmediği bir zaman gerekir.Bu yüzden genellikle geceleri kişiler uyurken yaşanır.

Ancak bu uyanık olunan vakitlerde ve kişilerin dalgınlık hallerindeyken de yapabileceği bir durumdur. Ayrıca genel olarak geceleri dişlerin daha fazla sıkılmasının bir sebebi de, gece olduğu zaman diş sıkmaya sebep olan duyguların açığa çıkmasıdır.Diş sıkmaya neden olan psikolojik durumlar, bilinçaltı devreye girdiği zaman daha fazla ortaya çıkar. Bu sebeple dişler sıkılır.

Çene Eklemi Rahatsızlığı Nedir?
Yüzünüze yansıyan çok fazla ağrı olmasına karşılık bunlar arasında genel olarak çene ve eklemden kaynaklananlar daha çok yer tutar. Çene eklemleri yüzde hareket eden tek kemik yapısıdır. Bu yapıların hareketle açıp kapama yapması gerekir.Bu işlem sırasında bazı sorunlar yaşanabilir. Buna neden olan durumlar genelde trafik kazaları, genetik faktörler, stres, diş çekimi sonrası yaşanan sıkıntı gibi sıralanabilir. Bazen aniden kendi kendine de gelişebilir.Sağlıklı bir şekilde açma kapama yapmak, lif, kas ve diğer grupların sağlıklı çalışmasını sağlamak adına tedavi olmak önemlidir. Bu konuda en sık kullanılan tedavi ise genel olarak fizik tedavidir.

Çene Eklemi Rahatsızlıklarının Nedenleri Nelerdir?
Çenede meydana gelen alt ve üst kemiklerinin bulunduğu eklem yerlerinde yumuşak dokuda oluşan rahatsızlıklardır. Bu rahatsızlıklar birçok sebepten oluşur. Bunlardan biri diş gıcırdatma problemidir.Stres, yorgunluk, alışkanlık ya da psikolojik sorunlardan kaynaklı diş gıcırdatma uygulanan basınç nedeni ile eklemlerde ağrıya sebep olur.

Tedavi süresince azalma meydana gelir ve oluşan semptomlar ortadan kalkar.Çene ekleminde oluşan rahatsızlık sonucunda; ağrı, kilitlenme, ağızdan ses gelmesi, yemek yerken kulakta ağrı meydana gelmesi, çene çıkması, boyun ve sırt ağrıları gibi sorunlara yol açar. Tedavisinde eklem splint tekniği kullanılır ve 3 ay süresinde tedavi devam eder. Doktor kontrolü ile iyileşme sonucu tedavi sonlanır.

Çene Eklemi Rahatsızlıklarının Tedavisi Mümkün Mü?
Çene ve eklem rahatsızlıkları için öncelikle doktor tarafından teşhis konulur. Bunun için gerekli muayene ve röntgenler çekilir. Bu işlemler arasında; tomografi, grafi, pet ve mr işlemleri uygulanır.Temporomandibuler adı verilen çene eklem tedavisi genel fonksiyonun normaline dönmesi adına yapılan işlemlerdir.

Diş gıcırdatma, diş sıkması gibi sorunları olan hastalara geceleri kullanılan plak takılabilir. İlaç tedavisi, fizik tedavi gibi bazı yöntemlerle hasta tedavi edilir. Ağız içinde oluşan kist gibi durumlar mevcut ise cerrahi müdahale gerekir.Çene hastalıkları ve şekil bozuklukları birçok nedenden kaynaklı olarak karşınıza çıkar. Hastalık, istenmeyen kaza sonucu, doğuştan ya da sonradan oluşan bu sorunlar tedavisi mümkün rahatsızlıklardır.

Diş Gıcırdatmanın Veya Diş Sıkmanın Yarattığı Sorunlar Nelerdir?
Diş yapısı çeşitli sebeplerle bozulabilmektedir. Bu sebeplerin arasında diş gıcırdatma ve diş sıkma gelmektedir.

Diş gıcırdatma ve diş sıkma genel olarak kişi tarafından farkında olmadan uyku esnasında yapılır. Bruksizm olarak da bilinen diş sıkma veya gıcırdatma, ancak uzman hekimlerin önerileri doğrultusunda engellenebilmektedir. Diş gıcırdatma veya diş sıkmanın altında yatan birçok sebep olabilir. Bu sorunların başında stres gelmektedir.

Araştırmalara göre stresli bireylerin stres oranı düşük bireylere göre daha fazla diş gıcırdatmaktadır. Diş gıcırdatma veya diş sıkma olarak bilinen bu sıkma dişin yapısını bozmak başta olmak üzere birçok soruna yol açar. Diş çürümesi ya da dişlerde kayma bu sorunlardan en bilinenleridir.

Çene Eklemi Hastalıklarında Lazer Kullanılabilir Mi?
Çene eklemi hastalıkları kişinin bulunduğu ortam, alışkanlıkları, trafik kazaları veya stres gibi olumsuz koşullardan meydana gelmektedir. Kişinin hayat standartlarını son derece etkileyerek ağız yapısını bozar. Yemek yerken zorlanma, konuşurken çene kilitlenmeleri yapabilir. Ayrıca hastanın alt ve üst çene eklemlerinde dayanılamaz ağrılara neden de olmaktadır. Bu rahatsızlıkların tedavisi için son zamanlarda sıklıkla lazer tedavisine başvuruluyor.

Tedavinin ağrısız ve iğne kullanmadan yapılması kişiye avantaj sağlayan bir etkendir. Doğru seanslar ve uygun hekim seçimi sonucu lazer tedavisiyle bu hastalıklardan kurtulmak mümkündür. Tedavi süresi olarak hızlı iyileşmeler olduğu görülmüştür. Bu sayede ağız açıklığında kısıtlık gibi sorunlar lazer eşliğinde giderilmektedir.

Çene Eklemi Rahatsızlığımı Tedavi Ettirmezsen Çenem Yerinden Çıkar Mı?
Çene eklemi iki kemiğin birbirine geçtiği, buraların (boşlukların) yer aldığı bir yapıdır. Çene ekleminde 5 kas görev almaktadır. Eklem rahatsızlıkları ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Estetik olarak görünüm dışında eklemdeki rahatsızlığın durumuna göre tablonun ciddiyeti belli olmaktadır.

Misalen çene ekleminde enfeksiyon olması ve bunun tedavi edilmemesi durumunda enfeksiyon büyüyebilir. Bu durum da çene ekleminde bir bası oluşması ile sonuçlanabilir. Hastalık ayırt etmeksizin konuşmak gerekirse tedavinin ötelenmemesi sağlık açısından önemlidir. Çene eklemi rahatsızlığının etiyolojisi (kaynağı) tespit edilmelidir.

Sistemik hastalıklara bağlı oluşan eklem hastalıkları arasında olup olmadığının mutlaka kontrolü gerçekleştirilmelidir. Gerekli tetkik ve görüntülemelerle inceleme yapılmalıdır. Çene eklem rahatsızlığı olan kişilere mutlaka tedavi olmaları önerilir. Rahatsızlığın tedavi edilmemesi durumu daha ciddi tablolarla karşılaşılmasına neden olabilir. Bu durumun aşılması adına çene eklem problemlerinin giderilmesine çaba harcanmalıdır.

Çene Eklemi Şikayetim Var, Nelere Dikkat Etmem Gerekir?
Çene kasları ve eklemleri şikayetleri artmaya devam etmektedir. Bunların önüne geçmek için ilk olarak düzgün bir duruşa sahip olunmalıdır. Baş ve omuz doğru konumlanmalıdır. Stres çene eklemi problemi nedenleri arasındadır. Stresten uzak durmaya özen gösterilmelidir. Sert yiyecekleri ağız yoluyla kırmaya çalışılmamalıdır. Yumuşak gıdalar tercih edilmelidir. Tek taraflı çiğneme gibi alışkanlıklar mevcutsa değiştirilmelidir.

Çeneyi olumsuz etkileyen ve zorlayan davranışlardan kaçınmak gerekmektedir. Çok soğuk veya çok sıcak gıdalar tüketmemeye özen gösterilmelidir. Çene dış darbelerden ve travmalardan korunmalıdır. Soluk alıp verme işlemi burundan alınıp ağızdan verilecek şekilde olmalıdır. Ağızdan nefes alınıp verilmemelidir. Baş bölgesini desteklemeye özen gösterilmeli ve omuzun dik bir şekilde durmasına dikkat edilmelidir.

Çene Sıkma Nasıl Geçer?
Çene sıkma problemi çoğu hastada karşımıza çıkan bir problemdir. Yanlış konumlanan dişler, aşırı stres, yüksek oranda kafein kullanımı gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkar. Tedavisi mümkündür. Yanlış konumlanan dişlerin düzelmesi, stres faktörünün ortadan kaldırılması sorunu büyük oranda giderir. Soruna yönelik tedavi basamakları da mevcuttur. En çok tercih ettiğimiz yöntemlerden bir tanesi ağız koruyucu plaklardır. Gece plakları sayesinde çene sıkma, diş gıcırdatma gibi problemlerin önüne geçmek mümkündür. Ağız koruyucular ve diş tedavileri hakkında sorular sormak ve bilgi almak için uzman hekimlerimiz ile iletişime geçebilirsiniz. Çene problemi giderilmez ise başka çene sorunlarına neden olabilir. Dişlerde kırılma ve hassasiyet meydana gelebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

 Diş Gıcırdatma Veya Diş Sıkma Tedavisi Nedir?

Diş gıcırdatma veya diş sıkma tedavisi çift yönlü bir tedavidir. İlk kısım ortodonti alanında, ikinci kısım ise psikolojik alanda gerçekleşir.

Çene Eklemi Rahatsızlıklarının Nedenleri Nelerdir?

Çenede meydana gelen alt ve üst kemiklerinin bulunduğu eklem yerlerinde yumuşak dokuda oluşan rahatsızlıklardır. Bu rahatsızlıklar birçok sebepten oluşur. Bunlardan biri diş gıcırdatma problemidir. Stres, yorgunluk, alışkanlık ya da psikolojik sorunlardan kaynaklı diş gıcırdatma uygulanan basınç nedeni ile eklemlerde ağrıya sebep olur.

Çene Eklemi Rahatsızlıklarının Tedavisi Mümkün Mü?

Diş gıcırdatma, diş sıkması gibi sorunları olan hastalara geceleri kullanılan plak takılabilir. İlaç tedavisi, fizik tedavi gibi bazı yöntemlerle hasta tedavi edilir. Ağız içinde oluşan kist gibi durumlar mevcut ise cerrahi müdahale gerekir.

Close No menu locations found.