Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Çene Kistleri

Çene Kisti Cerrahisi Nedir?
Kistler, insan vücudunun her yerinde ortaya çıkabilir; ancak en çok çenede görülür. Kistler, çene içinde yumuşak dokuda ya da kemikte yerleşir içinde sıvı bulundurup etrafı da doku ile çevrilir ve bulundukları bölgede büyüme gösterirler.

Çenede oluşan kistler patolojik bir durum olur. Radyoloji yöntemi ile ortaya çıktığı gibi şişlik ve ağrı gibi belirtileri bazen göstermemesi sebebi ile rutin diş kontrolünde diş hekimi tarafından görülebilir. Kistler cerrahi yollar ile tedavi edilir.

Çenede oluşan kistler, ameliyat ile çene cerrahı tarafından çıkarılabilir. Zamanında müdahale edilmezse yüz bölgesinde iltihaplanma oluşabileceği gibi çene kemiğinde deformasyona sebep olur ya da iyi veya kötü huylu tümör oluşumu gibi sonuçlara yol açar.

Çene Kistleri Ne Tür Sorunlara Yol Açar? Alınmadan Bırakılsa Olmaz Mı?
Çene kistleri genelde oluşum nedenleri net olarak bilinmemekle birlikte genel olarak çene veya ağzın dişe yakın kısımlarında görülür. Geneli herhangi bir sorun oluşturmayan ve zararsız olan tümörler olmasına karşılık zaman içinde hızlıca büyüme gösterebilirler.

Büyüme gibi sorunlar oluştuğunda rahatsızlık hissi ile birlikte sinüs boşluğuna doğru ilerleme de söz konusu olabilir. Kötü huylu tümör eğilimine ulaşmadan önce alınması önerilir. Büyümeyen veya rahatsızlık hissi vermeyenler için işlem yapılmazken genelde rahatsızlık verenlerin genel anestezi altında alınması yoluna daha sık başvurulur.

Alınmadan bırakılması tamamen tümörün yeri, durumu veya diğer etmenler değerlendirilerek karar verilmelidir.

Çene Kistlerinin Teşhisi Nasıl Yapılır?
Kist nedir ile başlanır ise kist aslında patolojik bir boşluk durumudur. Kist, merkezden çevreye genişler ve yumuşak bir çeper ile çevrili hale gelir ve içi sıvı ile dolu olur.

Çene kistlerinin tedavi edilmesi büyük önem taşır, tedavi edilmediği durumlarda kistler gittikçe büyür ve buna bağlı olarak komşu dişlerin de kaybına hatta çene kemiğinin kırılmasına da neden olabilir.

Çene kistlerinin teşhisi nasıl yapılır?
Çoğunluk ile radyoloji ile teşhis konulur. Kistin olduğu bölgede şişlik nadiren de olsa ağrı gibi belirtiler oluşur.

Kistler, radyoloji ile teşhis edilebileceği gibi bazen hiçbir belirtisi göstermeyebilir bu durumda gerçekleşen diş muayenelerinde teşhis ortaya çıkar. Cerrahi işlem sonrasında teşhis konulabilmesi için patolojik incelemeye gerek duyulur.

Çene Kistleri Nasıl Meydana Gelir?
Özellikle diş eti problemleri ve diş çürüklerinin oluşturduğu sorunlar çene kistlerine yol açmaktadır. İhmal edilen diş bakımı, temizlenmeyen iltihap, tedavi edilmemiş enfeksiyon ve uçuk gibi endikasyonlar çene kemiğini ve bölgesini ciddi anlamda tehdit etmektedir.

Dokuların içine yerleşen hücre artıkları çene için büyük tehdit oluşturur. Tedavi edilmediği zaman diş kaybı ve çene kemiği kırılmasına kadar yol açan bu hastalık, çene bölgesinde şişlik ve ağrı olduğu vakit ortaya çıkar. Röntgen çekimi sonucu ortaya çıkabilen kistler tedavi yöntemi ise cerrahın bölgeye müdahale etmesi sonucu alınabilir.

Bazen hiçbir belirti göstermeyen kistler bir diş kontrolü sırasında da ortaya çıkabilir. Çene kistleri genellikle kanser habercisi gibi internet üzerinden spekülasyon amaçlı bilgiler nedeniyle insanları korkutabilir ancak bu yanlıştır. Hekimin koyduğu teşhis önemlidir internet üzerinde ki bilgiler her zaman gerçeği yansıtmaz.

Çene Kistlerinin Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çene kistleri, çene bölgesindeki kemik ve yumuşak dokularda oluşan, içi genellikle sıvı dolu olan yapılardır. Bu kistler büyüme devam ederler ve iltihaplanma olursa ağrı oluşurlar. Alt dudak hissizliği ve elle anlaşılan şişlik belirtileri olan çene kistleri, görüntüleme teknikleri ile belirlenmektedir. Çene kistlerin tedavisi, ameliyatla yapılmaktadır.

Ameliyatta kullanılan enükleasyon yöntemi daha küçük kistlerin tedavisinde uygulanır. Bu yöntemle kistin tamamı tek seferde alınmaktadır. Marsüpyalizasyon yöntemi ise daha büyük boyutlarda olan ve tek seferde çıkarılamayacak kistler için uygulanmaktadır. Bu yöntemde ise, öncelikle kistin içine diren konularak kist küçültülür ve daha sonra komple alınmaktadır. Her iki yöntem de, genel veya lokal anestezi altında yapılmaktadır.

Dil ve Dudak Frenilumları
Dil ve dudak yapıları kemik ya da kas yapılara bağlı olacak şekilde bağlarla sabitlenmiştir. Dilin maksimum hareketini kısıtlayacak bir yapı olan frenulum yapısı dilin hiperfleksiyon adı verilen aşırı kasılarak geri dönmesini önler. Aynı şekilde dudak yapılarında da frenulum bulunmaktadır.

Kişinin aynada kendine baktığında, alt dudağını ve üst dudağının iç kısmında ortada yer alan dokuya frenulum adı verilir. Dil ve dudaklara bağlı olan bu yapılar bazen ilgili dokuların hareketini kısıtlayabilir. Bu durumun aşılabilmesi adına dil ve dudak frenulumları üzerine etki gösterilebilmektedir. Ancak fizyolojik bir yapı olması sebebiyle anatominin bozulmaması adına bu yapıların korunmasına özen gösterilmektedir.

Çene Kisti Cerrahisi Nasıldır? Uyutularak Yapılamaz mı?
Kistler kemik ya da yumuşak dokularda görülebilen genel olarak içi sıvı ile dolu olan etrafı ise bir dokuyla kaplanmış olan boşluklardır. Kistler bulunmuş oldukları bölge de zaman için de ve yavaş seyredecek şekilde büyüme gösterebilirler. Vücudun her yerinde kist görülebileceği gibi en çok çene bölgesinde görülür.

Çene de oluşan kistler çene cerrahı tarafından ameliyatla alınmak durumundadır. Aksi halde kist büyüyerek yüz ya da çene kısmında şişlikler oluşmasına sebep olur. Çene kisti ameliyatı genel anestezi ya da lokal anestezi altında gerçekleştirilebilir. Ameliyat için uygun anestezinin bulunmasına kistin durumu, büyüklüğü ya da küçüklüğü gibi etkenler göz önünde bulundurularak karar verilir.

Çenede Kist Belirtileri Nelerdir?
Çene kisti problemi yaşayan hastalarımızda bazı belirtiler meydana gelir. En belirgin belirtilerden biri ağrıdır. Ağrı ile birlikte kistin bulunduğu bölgede şişlik meydana gelir. Ağız içi salgısında artış görülmesi, diş hassasiyeti, diş eti çekilmesi, kistin bulunduğu bölgede oluşan his kaybı, sinir sıkışması gibi belirtiler ile de kendini gösterir. Belirtiler her hastada aynı şekilde seyir etmez. Bazı hastalarda ağır belirtiler varken bazılarında hafif olacak şekilde kendini gösterir. Bu durumdan dişler olumsuz yönden etkilenir. Dişlerde sallanma, diş kayıpları, diş iltihaplanması, diş çürükleri gibi olumsuz sonuçlara neden olur. Çene kisti belirtileri yaşayan hastalarımızın tedavi için mutlaka uzman bir hekimle görüşmesi gerekir.

Sıkça Sorulan Sorular
  • Sıkça Sorulan Sorular Çene Kisti Cerrahisi Nedir?
  •  Kistler, insan vücudunun her yerinde ortaya çıkabilir; ancak en çok çenede görülür. Kistler, çene içinde yumuşak dokuda ya da kemikte yerleşir içinde sıvı bulundurup etrafı da doku ile çevrilir ve bulundukları bölgede büyüme gösterirler.
  • Sıkça Sorulan Sorular Çene Kistleri Ne Tür Sorunlara Yol Açar? Alınmadan Bırakılsa Olmaz Mı?
  •  Çene kistleri genelde oluşum nedenleri net olarak bilinmemekle birlikte genel olarak çene veya ağzın dişe yakın kısımlarında görülür. Geneli herhangi bir sorun oluşturmayan ve zararsız olan tümörler olmasına karşılık zaman içinde hızlıca büyüme gösterebilirler. Büyüme gibi sorunlar oluştuğunda rahatsızlık hissi ile birlikte sinüs boşluğuna doğru ilerleme de söz konusu olabilir. Kötü huylu tümör eğilimine ulaşmadan önce alınması önerilir. Büyümeyen veya rahatsızlık hissi vermeyenler için işlem yapılmazken genelde rahatsızlık verenlerin genel anestezi altında alınması yoluna daha sık başvurulur.
  • Sıkça Sorulan Sorular Çene Kistlerinin Teşhisi Nasıl Yapılır?
  •  Çoğunluk ile radyoloji ile teşhis konulur. Kistin olduğu bölgede şişlik nadiren de olsa ağrı gibi belirtiler oluşur. Kistler, radyoloji ile teşhis edilebileceği gibi bazen hiçbir belirtisi göstermeyebilir bu durumda gerçekleşen diş muayenelerinde teşhis ortaya çıkar. Cerrahi işlem sonrasında teşhis konulabilmesi için patolojik incelemeye gerek duyulur.
Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp