Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Ankara Diş Çekimi

Diş Çekimi Nedir?
Diş çekimi, çeşitli nedenlerden dolayı ağızda bulunmaması gereken dişlerin alınmasıdır. Bu durum, kişinin kendi kararına ve işlemine bağlı olarak yapılmaz. Diş hekimi kontrolüne gidilir ve sorunlar tespit edilir.Oluşan sorunların giderilmesi için dişin çıkarılması gerektiğine karar verilebilir.

Bu kararın verilmesinin ardından yapılacak kısa süreli işlemdir. İşlem sonrası çıkarılan diş tekrar yerine koyulamaz. Diş çekimi sonrası bazı durumlarda tekrar diş çıkması sağlanırken, bazı durumlarda kalıcı olarak diş yeri boşluğu kalabilir.Ayrıca diş çekimi, kısa sürede bitirilen bir operasyondur ve etkisi de kısa sürelidir. Ortaya çıkacak acı, çekilen dişin durumuna ve sayısına bağlı olarak ortalama beş günde büyük ölçüde biter.

Diş Çekimine Neden İhtiyaç Duyulur?
Diş çektirmek temelde dişin artık kurtarılamayacak bir duruma gelmesinin bir sonucudur. Çekimden önce dişin kurtarılması için denenen yollardan bir kaçı kısa süreli çözüm olabilir.

Kanal tedavi veya dolgu işlemleri de dişin görevine devam etmesine izin vermediğinde artık çekilmesi gerekir. Aksi durumda diş artık yakınındaki dişlerin de zarar görmesine neden olurken aynı zamanda ağrı, acı veya koku gibi sorunların oluşmasına da neden olabilir. Bu durumda dişin çekilmesi daha doğru bir karar olacaktır.

Çekimden sonra yerine yenisinin yapılması veya gereken tedavinin uygulanması sonucunda bu durum bir sorun olmaktan fazlasıyla uzaklaşmıştır. Bundan dolayı diş çektirmek gerekli olduğunda ötelenmemesi gereken bir konudur.

Diş Çekimi Ağrılı Bir İşlem Midir?
Diş çekimi sonrası hissedilecek olan acı, genel olarak kişinin sahip olduğu acı eşiğine bağlıdır. Bu durumun yanı sıra, diş çekimine neden olan sorun da ağrı şiddetini belirler. Ortalama bir acı eşiği düzeyine sahip birey, çürük bir dişin çekilmesinin ardından iki gün ağrı çeker.

Bu süreden sonra ağrı ya kaybolur ya da çok düşük düzeylerde hissedilir ve bu durum kişiyi etkilemez. Bunun yanı sıra, diş etinin iltihap alması ve birden fazla dişin çekilmiş olması durumunda hissedilecek ağrı daha fazladır.

Bu durumlarda oluşan ağrı genel olarak bir hafta içerisinde atlatılır. Sonuç olarak bilinmesi gerekir ki, diş çekimi ağrılı olabilse dahi bu durum kısa süreli ve şiddeti düşük ağrılardır.

Çekim Sonrası Şişlik Oluşur Mu?
Diş çekimlerinde lokal olarak sinirler uyuşturulur. Bundan dolayı acı veya his durumu olmaz. Buna karşılık her işlemden sonra uygulanan bölgenin hassasiyet duruma göre değişmekle birlikte bir takım şişlik veya buna benzer etkiler olması beklenir.

Kök şeklinde bir diş çekilmesi, dişin köklü olması veya uyuşturma işlemine hemen tepki vermemesi gibi etmenler genelde nedeni olur. Bunun için şişlik veya geçici hissizlik gibi olasılıklar her zaman olduğu gibi diş içinde bulunur.

Dişinizin çekimlerden dolayı zarar görmesini istemediğinizde doğru ve işini iyi yapan bir diş hekimi tercih etmeniz gerekir. Böylece daha ağrısız ve şişlik olmadan çekim işlemleri tamamlanmış olur.

Ne Zaman Diş Çekimi Yapılır?
Ağız içi enfeksiyonların da en çok rastlanan vakalar genellikle diş problemleridir. Dişlere güzel bakım yapılmadığı takdir de ve sağlıksız beslenildiğinde bundan en çok dişler etkilenir. Öyle ki stresli anlar da bile diş ağrıları gibi problemler oluşması rastlanan vakalar arasındadır.

Diş ağrısını en büyük işkencelere benzeten atalarımız haksız değildir de. Günde en az üç kez fırçalanmayan ve çok fazla kahve çikolata tüketimine maruz kalan dişler de tartar, aşınma, çürüme, diş taşı, enfeksiyon, ağız içi yaraları gibi çok çeşitli hastalıklar meydana gelir.

Dişlerin bu acılara daha fazla dayanamayarak isyan etmesi sonucu büyük ağrılar oluşur. İşte dişlerin hasarına sebep olan bu rahatsızlıklar dişlerin çekimine neden olur ve eğer çekilmediği takdir de kemik erimesi ve beyine kadar ulaşan çok ciddi rahatsızlıklara neden olur.

Diş Çekimi Sonrasında Nelere Dikkat Etmeliyim?
Diş çektiren kişilerin, çekimden sonra dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır, aksi halde değişik sorunlarla karşılaşılabilmektedir.

Bu hususlar şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Çekilen diş bölgesine yerleştirilen tampon, en az 30 dakika kanamanın durması için çıkartılmamalıdır. bu tampon kirlendikçe değiştirilerek, yerine temiz tampon yerleştirilmelidir.
  • Çekim sonrası, iki saatten önce yemek yenmemeli, sıcak ve çok soğuk içecekler tüketilmemelidir.
  • En az bir gün boyunca sigara içilmemelidir.
  • Doktor tavsiyesi dışında ilaç kullanılmamalıdır.

Diş çekiminden sonra yüz bölgesinde şişme ve şiddeti artan bir ağrı olursa veya kanama 24 saat sonra da devam ediyorsa, mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır.

Diş Çekiminin Riskleri Nelerdir?
Diş çekimi dişin maxilla ya da mandibula kemiği üzerinden güç kullanılarak çıkartılması işlemidir. Dişin çeşitli yöntemler denendikten sonra çekimine karar verildiğinde dikkatli olunması gerekir. Diş köklerinde yer alan abseler, ağız içi bakteri kolonizasyon durumu risklerde önemli bir rol oynar. Ancak diş çekiminde risklerin oluşabilmesi için kişinin immün yani bağışıklık sisteminin zayıf olması gerekir.

Vücut doğal düzeni içerisinde birçok zayıf bakteri ve diğer mikroorganizmalarla savaş verir. Ancak ağız içerisindeki güçlü bakteri ya da diğer mikroorganizmaların varlığı sepsis gibi tablolara yol açabilir. Bu sebeple diş çekimi öncesinde duruma göre antibiyotik yazılabilmektedir. Diş çekimi sırasında parçalanan kan damarları, kemik dokunun yüzeye çıkması bu dokuları savunmasız hale getirebilmektedir.

Diş Çekimini Gerektiren Durumlar Nelerdir?
Diş çekimi birçok nedenden dolayı gerekebilir. Bu sebeplerin en başında çürüme gelir. Çürük diş hem kendisi hem de diğer dişlere zarar vermektedir. Bu nedenle yoğun çürük bulunan dişlerin çekimi gerekmektedir. Bunun yanında çeşitli çene bozuklukları da diş çektirmeyi gerekir. Dişler dışarıdan sağlıklı görünse bile içeride sorunlu olabilirler. Hem birbirlerinin köklerine hem de çene kemiğine zarar vermektedirler.

Bu gibi durumlarda cerrahi olarak diş çekimi yapılmalıdır. Yanlış gelişen dişlerde çekilme için bir sebeptir. Dişlerin yanlış büyümesi ileride çeşitli bozukluklara neden olmaktadır. Yalnızca görüntü olarak değil enfeksiyon kaynağı olarak ciddi sorunlar oluşabilir. Dişlerde oluşan enfeksiyonlar hızla kalbe ulaşmaya müsait enfeksiyonlardır. Bu nedenle yapısı bozulmuş dişler çekilmektedir.

Diş Çekiminden Sonra Kemik Çıkıntısı Olur Mu?
Diş çekiminden sonra dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Diş çekimi sonrası kemik çıkıntısı meydana gelebilir. Dişler anatomik bir yapıya sahiptir ve çene kemiği ile bağlantılıdır. Bundan dolayı kemik çıkıntısı meydana gelebilir.

Dilinizi çekilen dişin olduğu bölgeye değdirdiğiniz zaman kemik çıkıntısını çok kolay bir şekilde fark edebilirsiniz. Bu süreçte dişin çekildiği bölge ile çok ilgilenmemek gerekir. Bölgeyi bir süre rahat bırakmak ve diş ile oynamamak yeterli olacaktır. Belirli bir süre sonra kemik çıkıntısı kendi kendine yok olur. Diş eti bir süre sonra kemiğin üzerini örtmeye başlar. Böylece kemik çıkıntısı zamanla ortadan kalkmış olur.

Sıkça Sorulan Sorular
  • Sıkça Sorulan Sorular Diş Çekimine Neden İhtiyaç Duyulur?
  •  Diş çektirmek temelde dişin artık kurtarılamayacak bir duruma gelmesinin bir sonucudur. Çekimden önce dişin kurtarılması için denenen yollardan bir kaçı kısa süreli çözüm olabilir.
  • Sıkça Sorulan Sorular Diş Çekimi Ağrılı Bir İşlem Midir?
  •  Ortalama bir acı eşiği düzeyine sahip birey, çürük bir dişin çekilmesinin ardından iki gün ağrı çeker. Bu süreden sonra ağrı ya kaybolur ya da çok düşük düzeylerde hissedilir ve bu durum kişiyi etkilemez.
  • Sıkça Sorulan Sorular Çekim Sonrası Şişlik Oluşur Mu?
  •  Diş çekimlerinde lokal olarak sinirler uyuşturulur. Bundan dolayı acı veya his durumu olmaz. Buna karşılık her işlemden sonra uygulanan bölgenin hassasiyet duruma göre değişmekle birlikte bir takım şişlik veya buna benzer etkiler olması beklenir.
Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp