Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Diş Çürüğü Oluşumunu Arttırıcı Etkenler Nelerdir?

Diş çürüğü denince akla ilk gelen çocukluk yıllarıdır. Fakat erişkin çağında sadece çocuklar değil genç ve orta yaşlı insanlarda da diş çürüğü belirgin bir şekilde gözlenmiştir. Özellikle 10-30 yaş aralığında olan gençlerin dengesiz ve sağlıksız beslenme neticesi diş çürüğü vakaları hekimlerin en fazla rastladığı durumlardır. Hayatı olumsuz etkileyen ve ağrısı neştersiz ameliyata benzetilen diş çürüklerine hangi etkenler neden olur?

Abur Cubur İle Beslenme Düzeni

Küçük yaşlardan itibaren çocuk ve gençlerin en sevdiği gıdalar elbette abur cuburlardır. Hele ki diş fırçalama rutini edinememiş ve diş hekimine gitmeden kontrolsüz bir şekilde yaşayanlarda ileri ki yaşlar adeta kabus olabilir. Bilhassa 20 li yaşlardan itibaren 20 lik diş adı verilen arka azı dişlerinin damak altında çürümesi ve bu süreçte dayanılmaz ağrılara neden olması bilinen en önemli diş sorunudur. Doktorların tavsiyesine uyarak 6 yaşından itibaren çocuklarda diş fırçalama alışkanlığı dikkatle kazandırılmalı böylece gençlik dönemlerinde oluşabilecek diş çürüğü sorununun önüne geçebilmesi hedeflenmelidir.

​​​​​​Kalsiyum Eksikliği

Diş ve kemik sağlığı için son derece önemli birincil madde olan kalsiyum; süt, yoğurt, yumurta ve balıkta bulunur. Yetersiz ve dengesiz beslenme düzeyi kalsiyum eksikliğine yol açarak kemik gelişimi durdurarak diş sağlığını bozar. Doktorların da tavsiyesi üzerine her akşam veya sabah bir bardak süt ya da bir kase yoğurt tüketmek, mümkün olduğunca her ay balık yemek, her sabah kahvaltıyı yumurta ile bitirmek insan sağlığı için oldukça değerlidir.

Bakımsızlık

Belki de çürükleri etkileyen en büyük etken diş bakımını aksatmaktır. Her öğün tüketilen yemekler dişlerde kalıntı yaparak tortu oluşturur ve temizlik yapılmadığı takdirde diş çürüğü oluşumunu tetikler. En az iki öğün olmak üzere dişleri fırçalamak, temiz tutmak ve bakımını yapmak hem güzel bir gülüş hem de sağlık için önemlidir. Bu nedenle ister fırça ile isterse ip ile dişleri temiz tutarak tartar ve çürükleri engellemek gereklidir.

Asitli Gıdalar

Çok fazla kola, gazoz ve alkol tüketmek sadece iç organları değil diş sağlığında tüketir. Asitli içecekleri kendisine alışkanlık edinmiş bir insanda mutlaka karşılaşılan durum diş çürükleri ve diş taşlarıdır. Diş çürüğü zamanla dişleri kökünden yok etse bile diş taşları aralara dolarak damarların ve kemiğin erimesine yol açar. Diş taşlarını hekimlere kırdırmak kolay bir işlem olsa da oldukça zorlu geçebilir. Bu tür olumsuz durumlara maruz kalmamak için asitli ve alkollü içecek tüketimini en aza indirmek daha faydalı olacaktır.
Yüksek Kafein, Sigara ve Çay Tüketimi
Toplumumuzda çay ve kahvenin muazzam bir yeri vardır. Öyle ki her sohbet ve yemek çay ile başlayıp biter. Bunun yanı sıra Türk kahvesi de en az çay kadar tüketilen ve sevilen bir içecektir. Sevilen içecekler olmasına karşın dişleri sadece sarartmak ile kalmaz zamanla çürük ve tortu oluşmasına neden olur. Diş çürüklerine maruz kalmamak ve tortulaşmayı engellemek adına çay ve kahve tüketimini biraz azaltmalı en azından içtikten sonra su tüketerek dişlerin bu şekilde daha az etkilenmesini sağlamak gereklidir.
Blog
Ağız Kokusunu Tetikleyen Sebepler Nelerdir?
İmplantın Kaynadığı Nasıl Anlaşılır?
Lamine Kaplama Hangi Durumlarda Yapılır?
Gülerken Diş Eti Gözükmesi Nasıl Geçer?
İmplant Vida Takıldıktan Diş Fırçalanabilir Mi?
Diş Taşı Oluşumu Nasıl Engellenir?
Diş Kisti Olan Diş Çekilir Mi?
Diş Kesilmeden Kaplama Yapılır Mı?
Kanal Tedavisi Yapılan Diş Neden Ağrır?
Her Dişe Dolgu Yapılır Mı? Nasıl Yapılır?
Gömülü Diş Nasıl Tedavi Edilir? Çekilmeli Mi?
Diş Eti Kesimi Acıtır Mı? Kaç Günde İyileşir?
Ön Dişlere Dolgu Yapılabilir Mi?
Kanal Tedavisi Yapılan Diş Çürürse Ne Olur?
Tırnak Yemek Dişlerde Bozukluğa Neden Olur Mu?
Kanal Tedavisi Neden Yenilenir?
Zirkonyum Diş Çürüme Yapar Mı? Doğal Durur Mu?
Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Neden Olur? Dindirmek İçin Ne Yapılmalı?
Gülerken Diş Etinin Görünmemesi İçin Neler Yapmalı?
Dişler Neden Renk Değiştirir? Diş Sararmasını Engellemek İçin Ne Yapmalı?
Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp