Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Diş Dolgusu Ne Kadar Sürede Yapılır?

Dişlere yeterli ve aynı zamanda düzenli bakım yapılmadığında dişler zamanla deforme olur. Bu da dişlerde çürümelere neden olur. Bunun yanı sıra; çeşitli sebeplerden dolayı dişlerde kırık, çatlak ve deformeler meydana gelebilir. Diş dolgusunu gerektiren diş problemlerinin birçok sebebi vardır. Çok sıcak ve soğuk gıdalar tüketilmesi, sert gıda tüketimi, alkol ve sigara alışkanlığı, asitli gıda ve içecek tüketimi dişlerde birçok soruna yol açar. Bütün bu durumlarda dolguya ihtiyaç doğar. Son derece kolay ve basit işlemlerle dişlere dolgu uygulanır.

Diş Dolgusu Nedir?

Dolgu işlemi; çürümüş, kırılmış ya da çatlak durumda olan dişlere uygulanan bir işlemdir. Bu gibi zarar görmüş dişler, işlevlerini yerine getiremezler. Bunun yanı sıra; ağrı ya da sızlamaya da neden olabilirler. Tüm bu sorunların giderilmesi için dişe yapılan işlemlerle diş restore edilir.

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

  • Diş dolgusu son derece basit bir işlemdir. Dolgu yapılacak dişin olduğu bölgeye lokal anestezi uygulanır.
  • Bazı aletler yardımıyla dişin içi boşaltılır.
  • Dişin çevresi ve aynı zamanda içerisi dolgu maddesi ile doldurulur.
  • Dolgunun donması için makine kullanılır ve dolgu dondurulur.
  • Bu son işlemle birlikte dolgu işlemi sona ermiş olur. Ancak; bazı dolgu işlemlerinde özel maddeler kullanılması gerekir. Bunun için başka işlemler de ek olarak uygulanmaktadır. Dolgu işlemleri yaklaşık olarak 30 dakikalık zaman diliminde biter.

Diş Dolgusunun Kimlere Yapılır?

Diş dolgusu;
  • Kırık dişlerde
  • Çatlak dişlerin onarımında
  • Diş çürüklerinde uygulanan bir işlemdir.

Diş Dolgusunun Ömrü ne Kadar?

Diş dolgularının ömrü, uzun yıllara dayanır. Ancak; unutulmamalıdır ki; hiçbir malzemenin ömrü sonsuza kadar sürmez. Dolgular için verilen ömürler ortalama sürelerdir.

Diş Dolgusu Çeşitleri

Hastaların istekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda birden fazla dolgu işlemi seçeneği mevcuttur. Dolgu çeşitlerinin hiç biri dişe zarar vermez.
  • Amalgan ( Gümüş )Dolgular; Renk olarak normal diş rengi ile uyum sağlamaz. Bu yüzden ön dişler için tercih edilen bir dolgu çeşidi değildir. Dayanıklılık açısından oldukça iyidir. Bu dolgu çeşidinde kullanılan malzemenin yarısı cıvadır. Ancak; bu malzemenin dişe ve diş etine her hangi bir zararı yoktur.
  • Altın Dolgular; en dayanıklı dolgu çeşitlerinden bir tanesidir. Altın dolgular, özelikle arka dişlerde uygulanmaktadır. Dişe yapıştırılarak uygulanmaktadır.
  • Kompozit Dolgu; en yaygın kullanılan dolgu çeşitlerinden biridir. İlk muayene yapıldıktan hemen sonra kolaylıkla uygulanabilir. Dişlerde kırık ya da çatlaklar meydana geldiğinde kompozit dolgu çeşidi uygulanır. Dişin çürük olması durumunda ise dişin içi boşaltılır. Boşaltılan dişin içine reçine karışışı doldurulur. Daha sonra bunun dolması beklenir. Dişlerdeki büyük boşlukların doldurulmasında önerilmeyen bir dolgu çeşididir. Bunun nedeni; bu dolgu çeşidinin hassas bir yapıda olmasıdır. Zira, bu dolgu çeşidi çok fazla dayanıklı değildir.
  • İnley-Onley Porselen Dolgu; laboratuvarda hazırlanan bir dolgu çeşididir. Dişlerde yaşanan birçok sorun için bu dolgu çeşidi rahatlıkla uygulanabilir. Diğer dişlerle renk uyumu gösterir. Aynı zamanda leke tutmaması da bu dolgu çeşidinin yaygın kullanımını sağlar.

Dolgu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dolgu sonrasında en az iki saat gıda tüketimi yapılmamalıdır. Aynı zamanda çok sert gıdalardan da kaçınılması gerekir.
Blog
Ağız Kokusunu Tetikleyen Sebepler Nelerdir?
İmplantın Kaynadığı Nasıl Anlaşılır?
Lamine Kaplama Hangi Durumlarda Yapılır?
Gülerken Diş Eti Gözükmesi Nasıl Geçer?
İmplant Vida Takıldıktan Diş Fırçalanabilir Mi?
Diş Taşı Oluşumu Nasıl Engellenir?
Diş Kisti Olan Diş Çekilir Mi?
Diş Kesilmeden Kaplama Yapılır Mı?
Kanal Tedavisi Yapılan Diş Neden Ağrır?
Her Dişe Dolgu Yapılır Mı? Nasıl Yapılır?
Gömülü Diş Nasıl Tedavi Edilir? Çekilmeli Mi?
Diş Eti Kesimi Acıtır Mı? Kaç Günde İyileşir?
Ön Dişlere Dolgu Yapılabilir Mi?
Kanal Tedavisi Yapılan Diş Çürürse Ne Olur?
Tırnak Yemek Dişlerde Bozukluğa Neden Olur Mu?
Kanal Tedavisi Neden Yenilenir?
Zirkonyum Diş Çürüme Yapar Mı? Doğal Durur Mu?
Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Neden Olur? Dindirmek İçin Ne Yapılmalı?
Gülerken Diş Etinin Görünmemesi İçin Neler Yapmalı?
Dişler Neden Renk Değiştirir? Diş Sararmasını Engellemek İçin Ne Yapmalı?
Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp