Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Diş Kırılması Nasıl Tedavi Edilir?

Sert bir darbe alarak kırılmış olan dişin durumunu tespiti iyi yapılmalı ve bu hususa göre bir pozisyon alınması gerekmektedir. Kaza atlatmış olan bir kişide kırılan dişler genellikle ön iki kesici dişler olmaktadır. Kırılma olayına kanamanın da ilave olacağı düşünüldüğü zaman öncelikli olarak kırılan dişin yeri belirlenmeli ve kırığın boyutu ölçülmelidir. Mümkün mertebe kırık parça muhakkak temiz bir nesneye sarılarak güzel bir şekilde korunmalıdır. Kanama meydana gelsin ya da gelmesin, kırılan parçanı boyutu gerek büyük gerek küçük olsun, acil durumlarda yarım saatlik bir süre içerisinde başka herhangi bir durumda ise 1 ya da 2 saat içerisinde hasta olan birey kırık düşle beraber nitelikli bir diş doktoruna kontrol ettirilmelidir. Şunu unutmamak gerekir ki diş kırılması hususunda doktora görünme süresi katiyen 2 saati aşmamalıdır. Dişin öz bölümünün hava ile teması her daim problem arz etmektedir. Bir başka açıdan etki altında olan dişin üstüne baskı yapılmamalı, ovulmamalı ve dişler kesinlikle fırçalanmamalıdır.

Kırık Dişlerin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kontrol amaçlı gittiğiniz diş doktorunun yapacağı ilk şey dişteki mevcut hasarı tespit etmek olacaktır. Uzman doktor hasar tespitini yaptıktan sonra dişin arda kalan bölümünün çekilmesi işleminde karar kılabilir. Zira kırık, dişin öz olarak nitelendirilen merkezine kadar ilerlemişse bu dişi kurtarmak neredeyse imkansızdır. Bu diş en nihayetinde çürüyecek ve kaybedilecektir. Şayet kırık, dişin öz bölümüne henüz ilerlemediyse yani yüzeysel bir durumdaysa o halde doktorunuz kırılmış olan parçayı mevcut yerine yapıştırma işlemini deneyecektir. Kırığın parçalar halinde olması ya da kırılmış olan parçanın mevcut bölgesine yapıştırılamaması hususunda doktorunuz yapay birtakım maddeler kullanma yoluyla dişin kırık bölümünü bütünlemeye çalışacaktır. Mevzu bahis bu adımlarda doktorunuz işlem uygulayacağı bölgeyi uyuşturma ihtiyacı duyabilir. Işık aracılığıyla yoğun bir hal alan yapay diş harcı neredeyse 20 dakika yarım saat aralığında sert bir kıvam alıp yaklaşık 1-2 saatlik bir süre içerisinde dişinizi kullanabilmenize olanak sağlayacaktır. Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir? Bu durum kapsamında özellikle dikkat edilmesi ve göz ardı edilmemesi gerekli olan noktalar bulunmaktadır. Bunlar:
  • Dişin kırılmasının akabinde yarım saat veyahut 2 saat dolmadan işinin ehli bir doktora başvurulmalıdır.
  • Kırılan dişin olduğu bölgenin ovuşturulmaması gerektiği gibi o alana baskı uygulanmamalı ve dişler asla fırçalanmamalıdır.
  • Kırık çok da ufak sayılmayacak boyutlarda ise esas parçanın üzerini bir pamuk yardımıyla kapatmanız tavsiye edilmektedir.
  • Bunun ardından kırık olan parçaları temiz bir nesne ile sararak bu parçaları doktora göstermeniz gerekmektedir.
Son olarak doktoruna bu konuda kesin bir talimat vermeli ve kötü malzeme kullanmasına müsaade etmemelisiniz.

Diş Kırılması Durumunda Ne Yapılabilir?

Herhangi bir sebeple kırılmış olan dişler yerlerinde hareket ederek belirli bir süre sonra da düşmektedirler. Yapıştırma işlemi uygulanmış dişler ya da doğal olmayan bir malzeme kullanılarak yapılmış dişler asla güvenilir yapılar olarak kabul edilmemektedir. Zorlandıkları ya da baskıya maruz kaldıkları takdirde zor veya kolay fark etmeksizin kırılacaklardır. Şayet dişi kırılan kişi 18 yaş altıysa 18 yaşına erişmesi beklenir.

Ön Diş Kırılması Nasıl Tedavi Edilir?

Diş kırılması, dişin bir parçasının ana parçadan ayrılmasıdır. Bu bazen parçanın gözle görülür şekilde kopması bazen de sadece mor ışıkla görülebilecek ince çatlaklar şeklinde olur. Ön diş kırığının nasıl bir tür kırık olduğu tedavi şeklini belirlemede önemlidir. Hekim tarafından muayene yapıldıktan sonra kırılan ön diş için en uygun tedavi şekli belirlenir.

Kırılan Diş Uzar Mı?

Diş bazı durumlarda kendini yenileyebilen bir yapıya sahiptir. Fakat bu onarım çok minimal düzeydedir. Dolayısıyla kırılan dişin kendini onarması veya uzaması söz konusu olamaz. Kırığın şekline göre hekim müdahalesiyle ilgili alan tedavi edilebilir. Eğer kırık diş köküne kadar ilerlemediyse hekim tarafından kırılan diş tekrar yerine yapıştırılabilir. Bu ihtimal kırığın şekline ve hekimin becerisine göre değişir.
Blog
Ağız Kokusunu Tetikleyen Sebepler Nelerdir?
İmplantın Kaynadığı Nasıl Anlaşılır?
Lamine Kaplama Hangi Durumlarda Yapılır?
Gülerken Diş Eti Gözükmesi Nasıl Geçer?
İmplant Vida Takıldıktan Diş Fırçalanabilir Mi?
Diş Taşı Oluşumu Nasıl Engellenir?
Diş Kisti Olan Diş Çekilir Mi?
Diş Kesilmeden Kaplama Yapılır Mı?
Kanal Tedavisi Yapılan Diş Neden Ağrır?
Her Dişe Dolgu Yapılır Mı? Nasıl Yapılır?
Gömülü Diş Nasıl Tedavi Edilir? Çekilmeli Mi?
Diş Eti Kesimi Acıtır Mı? Kaç Günde İyileşir?
Ön Dişlere Dolgu Yapılabilir Mi?
Kanal Tedavisi Yapılan Diş Çürürse Ne Olur?
Tırnak Yemek Dişlerde Bozukluğa Neden Olur Mu?
Kanal Tedavisi Neden Yenilenir?
Zirkonyum Diş Çürüme Yapar Mı? Doğal Durur Mu?
Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Neden Olur? Dindirmek İçin Ne Yapılmalı?
Gülerken Diş Etinin Görünmemesi İçin Neler Yapmalı?
Dişler Neden Renk Değiştirir? Diş Sararmasını Engellemek İçin Ne Yapmalı?
Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp