Dişler üzerinde zaman içinde plaklar birikir. Biriken bu plakların diş etlerinde problemler oluşturmaması için diş taşı temizliği yapılır. Diş taşlarının kısa vadede oluşumunun önüne geçmek için düzenli fırçalamak şart. Çünkü sürekli diş taşı temizliği yaptırmak da doğru değildir. Hem zaman içinde diş etlerine zarar verir hem de diş minelerinde hasarlar meydana gelir. Bazen de dişleri ne kadar fırçalarsanız fırçalayın aralarına girilemez. Bu zor girilen yerlerde de diş taşları oluşumu söz konusu olabilir. Eğer diş üzerinde taşlar oluşmuşsa ve temizlenmez ise, giderek daha fazla oluşur ve sorunlar beraberinde gelir.
Ankara diş hekimi Ela Çabuk ile iletişime geçmek için hemen linke tıklayın.
Diş Taşı Nasıl Temizlenir?
Diş hekimlerinin söylediği gibi bu temizlik sadece uzmanlar tarafından yapılmalıdır. Çünkü aşındırıcı ya da uygun olmayan aletler ile diş taşı temizliğinin yapılması pek mümkün değildir. Diş hekimlerinin kullandığı özel aletler ile yapılması uygun olandır. Dişlerin üzerinde biriken taşların düzgün bir şekilde temizlenebilmesi için doktor muayenesi ön koşuldur. Diş hekimi, diş etlerinin hizasından başlayarak temizleme araçları ile taş temizliğini yapar. Özel cihazlar ile de bu temizliğin uzun süre kalıcı olmasını sağlar.
Diş Taşı Nasıl Temizlenir Evde?
Diş hekimi ile yüz göz olmak istemeyen ya da dişçiden korkan pek çok kişi evde kendi kendine diş taşı temizliği yapmak ister. Özellikle dişlerini düzenli fırçalamayan herkesin dişinde kalıcı taşlar meydana gelir. Diş yüzeyinde oluşan bu taşlar ise diş fırçası ile temizlenemez. Evde en çok kullanılan yöntemlerden biri karbonat ya da sirkedir. Bu malzemelerin faydası olsa da uzun vade de işe yaramazlar. Doğal malzemeler ile evde yapılan karışımlar ile de diş taşı temizliği yapılmaya çalışılır. Diş ipleri de diş taşı azalmasına yardımcı olacak diğer ev tipi uygulamalardan biridir.
Diş Taşı Nasıl Oluşur?
Yetişkin kişilerde sıklıkla görülen diş taşlarının diğer adı ile tartarın oluşumu pis bir görüntü verir. Hem gülümsediğinde göze hoş gözükmez hem de dil açısından rahatsızlık verir. Ayrıca diş renginde de kötü bir hal ortaya çıkarır. Dişler düzenli fırçalanmaz ise tükürük de mineral birikir. Biriken mineraller zaman içinde krem ya da sarı renge dönüşür. Diş etlerinin hizası boyunca diş taşları meydana gelir. Sürekli yenilen besinler dişlerde zaman içinde birikince bakteri halini alırlar. Erken önlem almak en önemli durumdur. Eğer dişler fırçalamanın yanında diş ipi ile de desteklenmezse tartar oluşur. Ayrıca dişleri olumsuz olarak etkileyen şekerli gıdaların tüketimi fazla ise yine tartar oluşur. Karbonhidratı yüksek olan gıdaların sık sık tüketilmemesi tavsiye edilir. Dişler fırçalanırken arka dişlerin temizliği atlanmamalı. Dil temizliği de yine diş taşı oluşumunun önüne geçer. Eğer detaylı ağız temizliği yapılmaz ise, hem dişlerde çürükler meydana hem de rahatsızlıklar çıkar.
0 comments on “DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ NASIL OLMALI?”