DİŞ TELİ TEDAVİSİ SONRASI DİŞLER TEKRAR BOZULUR MU?

diş teli

Diş teli tedavisi gören her hastanın tereddüt ettiği konulardan bir tanesi de diş teli tedavisinden sonra dişler eski haline döner mi, korkusudur. Bu nedenle tedaviye başlamadan önce ortodontist tarafından detaylı bilgi almak önemlidir. Dişler yapı gereği hareket edebilen yapılar olduğu için diş teli çıktıktan sonra eski konumuna dönmek isterler. Yani kısacası evet diş teli tedavisi sonrası dişler tekrar bozulabilir. Ortodontist, dişlerin istenilen pozisyona geldikten sonra eski haline dönmemesi için pekiştirme tedavisi uygulaması gerekir. Dişlerde retansiyon yapılmaması durumunda düzelen dişlerde bozukluklar meydana gelebilir.

Ankara diş hekimi Ela Çabuk ile iletişime geçmek için hemen linke tıklayın.

Diş Teli Tedavisi Sonrası Dişlerde Bozulmaya Neden Olan Durumlar

Ortodontist tarafından hastanın diş yapısına, çene kemiği yapısına göre hazırladığı diş teli tedavisi bazı durumlardan dolayı eski haline dönebilir. Özellikle diş teli tedavisi sonrası pekiştirme tedavisi uygulanmadığı taktirde dişlerde bozulmalar meydana gelebilir. Pekiştirme tedavisindeki amaç dişlerin yeni konumlarına alışmasını sağlamaktır. Dişlerde bozulmaya neden olabilecek diğer durumlar ise;

  • Dişlerin dış etkenlerden dolayı darbe yemesi
  • Katı ve sert yiyeceklerin aşırı derecede tüketilmesi
  • Tırnak yeme veya parmak emme alışkanlıkları
  • Diş ile ilgili hastalıklar (diş eti çekilmesi, doku hastalığı vb.)

Diş teli tedavisi sonrası dişlerde pekiştirme tedavisi uygulanması gerekir. Dişlerin yapısı gereği hareket etme özellikleri vardır. Dişler takılan teller ile yeni bir konuma getirilirken, teller çıktıktan sonra eski konumunu özleyen dişlerde bozulmalar görülebilir. Ancak ortodontistin retansiyon tedavisi ile dişlerdeki bozulmalar önlenebilir.

Diş Teli Tedavi Sonrası Dişlerde Bozulma Olmaması İçin Ne Yapılır?

Diş teli tedavisinden sonra dişlerde bozulmaların olmaması için ortodontistin uygun gördüğü pekiştirme tedavisi (retansiyon) uygulanır. Bu tedavideki amaç dişleri yeni konumuna alıştırmak ve eski hallerine dönmesini engellemektir. Pekiştirme tedavisi kliniklere göre farklılık gösterir. İki çeşit pekiştirme tedavi bulunur. Biri lingual retainer, diğeri ise şeffaf plaklardır.

Lingual Retainer Tedavisi

Lingual Retainer tedavisi (sabit pekiştirme apareyi) ortodontist tarafından dişlerin arka yüzeylerine özel yapışkanlarla yapıştırılan apareylerdir. Bu apareyler dişlerin arka yüzeyine görülmeyecek şekilde yapıştırılır. Bu tedavideki amaç dişlerin eski konumuna dönmemesi için yeni konumuna sabitleyip alışmalarını sağlamaktır. Gerektiği taktirde doktorunuz tarafından çıkarılabilir. Diş teli tedavisinden sonrası dişlerde yaşanabilecek bozuklukları önlemek için kullanılan yöntemlerden birisidir.

Şeffaf Plaklar

Dişleri tamamen saran ve diş yüzeyine lens gibi oturan apareylerdir. Yalnızca dişleri örten saydam, sert takılıp çıkarılabilen hareketli apareylerdir. En sık kullanılan bu pekiştirme tedavinde hastayı zorlayabilecek hiç bir durum yoktur. Hastalar gülerken, konuşurken şeffaf olmasından dolayı bu apareyleri kullanırken zorlanmazlar. Yalnızca yemek yerken çıkarılması önerilir. Diş teli tedavisi sonrası dişlerde yaşanabilecek bozukları önlemek için kullanılan pekiştirme tedavisidir.

Diş Tel Tedavisi Sonrası Dişlerde Bozulmalar Olur mu?

Diş yapılarından memnun olmayan kişiler diş teli tedavisi ile bozuk, çarpık, düzensiz diş görünümünden kurtulabilirler. Ancak diş teli tedavisi sonrası düzelen dişler, yapısal olarak eski haline dönmek isteyeceği için pekiştirme tedavisi uygulanması gerekir. Fakat diş teli çıktıktan sonra dişlerin bozulması tedavinin yanlış veya yetersiz olduğu anlamına gelmez. Pekiştirme tedavisi ile kasların, diş etlerinin ve kemiklerin yeni konumuna alışması sağlanır. Pekiştirme tedavisinde kullanılan apareyler dişlerin yeni konumlarında sabit kalmalarını sağlar. Pekiştirme tedavisi, diş telleri çıkarıldıktan sonra dişlerdeki harekette göre, yaşınıza, dişlerde oluşmuş bozukluğa göre değişir. Hangi pekiştirme tedavisi uygulanacağına ortodontistiniz karar verecektir. Pekiştirme tedavisi, diş teli tedavisi kadar uzun sürmez. Genel olarak diş teli tedavi sürecinizin yarısı kadar sürmektedir.  

Did you like this? Share it!

0 comments on “DİŞ TELİ TEDAVİSİ SONRASI DİŞLER TEKRAR BOZULUR MU?

Comments are closed.

Close No menu locations found.