Herkesin başına mutlaka gelen dehşet verici bir ağrıdır. Diş ağrısı başlı başına can sıkıcı bir durumken üstelik ağrısı kesilsin diye yaptırdığınız dolgu diş ağrısı daha sinir bozucudur.
Çoğu doktorların diş çürüğünün ilerleyerek, dişin içerisinde bulunan sinirlere uyarıda bulunmasıyla meydana gelen ağrı olarak tanımlar. Genellikle dişlerin ağrıma sebebi, diş eti sorunu ya da kemiklerin sağlıksız hale gelmeye başlamasından kaynaklanır.
Normal diş ağrısının sebebi doğru şekilde tespit edilmeli ki tedavi ona göre uygulanmalıdır. Bu sebepleri; dişler arasına sıkışan madde, çürüğün var olması, dişte var olan çatlaklar veya diş eti hastalıkları şeklinde sıralamamız mümkündür. Dişinizin dış katmanı, dışarıdan alabilecek darbelere karşı dayanıklıdır.
Fakat diş minesi zedelendikçe bu sefer bütün uyarıları detaylı bir şekilde hissedip sinir-damarla beyne iletir. Bu sinirlerin de beyinle bağlantısı olduğu için hem diş ağrısı hem de baş ağrısı çekmeniz muhtemeldir. Dişin çürüyüp iç kısmının boşluk olması sebebiyle doktorlar dişin çürüyen kısmını temizler ve orayı doldururlar. Tekrardan hava alması ya da dişlerin iyi temizlenmemiş olmasından kaynaklı veya araya yiyecek kırıntılarının kaçması ile ağrı yapabilir.
Ankara diş hekimi Ela Çabuk ile iletişime geçmek için hemen linke tıklayın.
Dolgu Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Evde otururken, misafirlikteyken aniden gelen dolgu diş ağrısı, o kadar kötüdür ki sanki kafanız, matkapla deliniyormuş gibi hissedersiniz. Ağrınızı geçici olarak dindirecek bazı durumlar vardır. Bazılarının koca karı yöntemleri olarak adlandırdığı bu yöntemler, sizi zor durumdan bir nebze de olsa kurtaracak yöntemlerdir. Karanfil, çoğu kişinin evinde bulunur mutlaka. İki karanfil, havan içerisinde ezilerek içerisine zeytinyağı damlatılıp, ağrıyan dişin üzerine koymalısınız. İçerisinde antibakteriyel özelliği barındıran misvak da diş etlerini kuvvetlendirerek diş ağrısını geçirir. Fransız tıp kitabında da adı geçen misvak, dişleri en iyi temizleme yöntemidir. Daha önce de belirttiğim gibi, dişler arasında sıkışmış yiyecekler de ağrı yapabilir o yüzden dişlerinizi düzenli fırçalayıp, diş ipi kullanmalısınız. Sarımsağı tuz eşliğinde ezerek dişin üstüne veya çevresine sürmeniz ağrının hafiflemesine yardımcı olacaktır. Ağrıyan dişin olduğu yönde yapılacak bir miktar tuzlu su ile gargara da iyi gelebilir. Tuzlu su yerine üzüm sirkesi varsa, sirke ve su karışımıyla da gargara yapmanız ağrınızı dindirecektir.
Dolgu Yapılan Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
Dolgunun yapıldıktan sonra ki her gün, hunharca yediğiniz içtiğiniz her şeyden darbe alarak hasar, dolgunuzda gün geçtikçe aralıkların oluşmasına sebep olur. Bu deliklerin oluştuğunu fark etmeden yediğimiz her yiyecek bizim aleyhimize işler ve dişi, içerisinden çürütmeye devam eder. Peki, dolguya rağmen dişinizin ağrısı çok fazlaysa bundan nasıl kurtulabilirsiniz? Yapacağınız birkaç uygulama ile diş ağrısından kurtulabilirsiniz. Eğer iltihap kapma gibi bir durum da eğer varsa klorheksidinli ağız gargalarını kullanabilirsiniz. Dışarıdan buzla beraber yapacağınız uyuşturma da sizi kısa süreli kurtarmak için yapılabilecek yöntemdir. Ama en etkilisi daima doktora görünmektir. Doktorunuz, yapacağı tedaviye karar vererek ya dolgunuzu yeniler ya da kanal tedavi görmenizi tavsiye eder.
Diş Dolgusu Neden Ağrır?
Dolgu sonrası dişlerde hassasiyet görülebilir. Bu doğal bir ağrıdır.. Çürük dişte dolgu ne kadar derin ise hassasiyet süresi de o kadar fazladır. Dolgu yapıldıktan sonra dişinizin bir ay süre ağrıması normaldir. Bir ay sonra ağrı yavaş yavaş azalacaktır.
Yeni Dolgu Yapılan Diş Neden Ağrır?
Dişlere dolgu yapıldıktan sonra hassasiyete bağlı olarak ağrı yaşanabilir. Fakat ağrı bir aydan fazla devam ederse doktora başvurmanız gerekmektedir. Dolgu yapılırken dişte bazen yükseklikler kalmaktadır. Bu da dişinizin yemek yerken hareket esnasında erken temasına neden olmaktadır. Bu temaslar sırasında ağrı hissedilmektedir. Böyle bir durum yaşanıyorsa doktora gidilip dişinizin dolgusu düzeltilmelidir. Dişte dolguyla olan yükseklikler giderilmelidir. Yoksa her hareket halinde dişleriniz temasla birlikte ağrıya neden olacaktır.
0 comments on “DOLGU DİŞ AĞRISI NEDEN OLUR?”