Fiber Uygulaması Nedir?
Fiber uygulaması, dişlerde meydana gelen madde kaybının çok fazla olduğu ve kalan diş kısmının, tek başına dolgu yapılamayacağı yerlerde uygulanır.

Fiber uygulaması kısaca, dişin her tarafının yok olduğu ve tek parça kaldığı zamanda uygulanan tedavi yöntemidir. Fiber uygulamasına başlanmadan önce, uygulama yapılacak dişe kanal tedavisi yapılır. Daha sonra, dişin kökünden destek alınır. Dişin o kısmına demet yerleştirilir ve yapılacak olan kompozit dolgu bu demet üzerine uygulanır.

Bu kompozit dolgu vasıtasıyla dişin dolgusu tamamlanır. Ya da bu kompozit dolgu vasıtasıyla dişe aşındırılmış formu verilir. Aşındırılmış formu verilen dişe ise kaplama yapılmaktadır. Fiber uygulaması kötü durumda olan dişlere ve kök dişlere uygulanır.

Ne Zaman Fiber Uygulamaları Yapılır?
Kanal tedavisi yapılması gereken dişinizin bu işlem sonunda madde kaybı yaşaması beklenebilir. Bunun anlamı ise nasıl bir yol izleneceğine karar verilmesidir. Eğer madde kaybı yaşanmazsa dolgu yapılarak dişin kurtarılması sağlanır.

Çok fazla kayıp olması halinde ise dişin kırılmaması için çabalanır. Dişin kırılmasını engellemek adına onley işlemi yapılması zorunludur. Kanal tedavisinden sonra dişinizin duvarı tamamen ortadan kaybolduğunda ise köklerden yararlanmak zorunda kalınır. Köklerin sağlam olması durumundan kök kanallarına post atılır ve kaplaması yapılır.

Fiber uygulamalar arasındaki bu işlemlerde fiber, döküm veya vidalı post kullanılması tercih edilebilir. Bu hastanın nasıl bir diş istediğine bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Fiber Uygulamasının Çeşitleri Nelerdir?
Fiber uygulama dişlerinizin kanal tedavisinden sonra duvarlarının tamamen yok olması sonucunda tercih edilebilir. Kalan köklerin kanallarına ulaşılarak post açılır. Bu post üzerine de kaplama yapılır. Bu işlem fiber uygulaması olarak bilinir.

Uygulamanın yapılması sırasında farklı türlerinden yararlanma şansınız olur. Döküm, vidalı veya fiber post kullanımında bulunmak hekimin ve hastanın ortak kararı olacaktır. Hekimle birlikte verilen karara göre fiber tercih edilmesinin en önemli nedenleri arasında genel olarak kırılma ihtimalinin az ve yapıştırma gücünün fazla olması gelir.

Aynı zamanda hastanın full seramik bir yapıda olan dişleri ile estetik bir görünüm ve gülüş elde etmesi de oldukça kolay olur.

Neden Fiber Post Tercih Edilir?
Dişinize uygulanan kanal tedaviden sonra ne yapılacağına ilişkin yolu dişin ne durumda olduğu belirler. Eğer işlem sonunda duvarınız tamamen ortadan kalktıysa bu durumda dişinizin kökü üzerine post uygulaması yapılır.

Bunun için de en sık olarak fiber uygulama tercih edilir. Nedenler arasında ilk sırada genelde kırılma ihtimalinin az olması gelir. Kırılma durumu az olduğundan dolayı uygulama kolaylığı da sağlanır. Aynı zamanda dişe yapışması da kolaydır.

Mekanik ve kimyasal olarak yapıştırılmasında bir engel bulunmaz. Seramik dokusundan dolayı estetik görüntü elde etmek için daha çok kullanılır. Gülüşlerinize estetik bir dokunuş gibi gelecektir. Bunun için çok fazla tercih edildiği görülür.

Fiber Post Nasıl Uygulanır?
Kanal tedavisi işlemlerinden sonra ortaya çıkan duruma göre post uygulaması yapılması gerekir. Eğer uygulama sonunda diş duvarınız tamamen ortadan kalkmışsa ve kökler sağlamsa post yapılarak üzerine de kaplama yapılması sağlanır.

Bu işlem için genelde döküm, vidalı veya fiber kullanımı yapılır. Fiber post kırılma şansı az olmasından ve dişe yapışması kolay olduğundan dolayı tercih edilir. Uygulaması için de özel olarak yer açmak adına driller kullanılır.

Ayrıca yapıştırıcı kullanımı da yapılır. Bu sayede uygulama sonunda tamamı seramik işlem olduğundan dolayı kolaylıkla estetik bir görüntü elde edilmesi söz konusu olur. Diş hekiminin el becerisi de bu konuda oldukça önemlidir.

Fiber Post Uygulamasının Avantajları
Fiber post uygulaması kanal tedavisinin ardından yapılan bir uygulamadır. Bu uygulama kişilerin dişlerinde dolgu yapılması mümkün olmadığı zamanlarda yapılır ve diş köküne fiber ismi verilen bir çubuk yerleştirilir. Sonrasında da dişe dolgu işlemi yapılır.

Fiber post uygulaması kişiler için oldukça avantajlı bir uygulamadır. Fiber post uygulamasının avantajları şunlardır; Diş kayıplarının önleyen bir uygulamadır. Ayrıca köke konulan çubuk sayesinde dişin kırılmalara karşı dirençli olması sağlanır.

Bu uygulama implant gereksinimini ortadan kaldırır. Ayrıca bu uygulama kişilerin dişlerinde eksik olan fonksiyonlarını kazanmalarına ve uzun süre dişlerini kullanmalarına yardımcı olur.

Yapılan uygulama ayrıca dişlerdeki çürük ve kırıkların tedavisini sağlarken yaşanması muhtemel olan enfeksiyonları önler.

Fiber Post Zor Bir Uygulama Mı?
Bu uygulama yönteminde, dişte çeşitli tedavilerden sonra diş eti dokularının hasar alması durumunda diş köküne fiber çubuk yerleştirilir. Bu çubuk diş kökünü desteklemesi amacı ile yerleştirilir. Bu çubuk yerleştirildikten sonra o bölge doldurularak işlem tamamlanır.

Bu uygulama, sağlam ve uzun süre sorun yaratmayan bir uygulama olduğu için genellikle tercih edilen bir yöntemdir. Diş kökünün sağlam olduğu, dolgu ile çözülemeyen tedavilerde, protez uygulamalarında ve diş düzeltmelerinde fiber post çubuklarından yardım alınmaktadır.

Fiber post uygulaması, kanal tedavisi yapıldıktan sonra uygulanır. Fiber çubuğun yerleştirileceği bölge temizlenir, yıkanır ve gerekli ölçüler alınarak fiber post çubuğu yerleştirilerek işlem tamamlanmış olur.

Fiber Post Ve Metal Postun Farkı Nedir?
Diş ve dolgu uyumunun sağlanmasında, yapışkanlığın artırılmasında farklı yöntemler söz konusu olabilmektedir. Fiber post kimyasal maddeler aracılığı ile bir yapışkanlık sağlayan metodun adıdır. Bu işlemin tek seans içerisinde gerçekleştirilmesi mümkündür.

Metal post ise fiziksel bir yapışmanın sağlandığı metottur. Bu yöntemde iki seans uygulama sağlanır. Bu yöntemlerden birisi kimyasal bir yapışma sağlarken diğeri fiziksel bir yapışma gerçekleştirmektedir. Ayrıca post işlemlerinde seans bilgisi de farklılık gösterebilmektedir.

Bu işlemler hakkında araştırma sık yapılmaktadır. İşlem hakkında karar verecek olan hekim ve hastadır. Ortak bir karara ulaşılmaya çalışılması burada önemli bir konuyu oluşturur. Hastaya düşen görev hekimin deneyimine güvenerek karar almaktır. Hekim ise hastanın tercihine saygı göstermelidir. Bu örüntü içerisinde iki farklı post metodunun farklı durumlarda öne çıkması mümkündür.

Fiber Post Uygulanırken Ağrı Duyar Mıyım?
Tedavi edilmeyen diş çürümesi nedeniyle doku hasar görmüş veya iltihaplıysa, dokunun alınması, kök kanalının şekillendirilmesi, temizlenmesi ve ardından kök kanalının dolgu malzemesi ile doldurulması işlemine kanal tedavisi yani fiber post denir. Kanal tedavisi lokal anestezi altında yapılan bir operasyon olduğu için ağrılı bir operasyon değildir.

Ancak bazı çok ağrılı veya enfekte dişlerde uyuşma sorunları yaşanabilir ve bu gibi durumlarda tedavi için ileri anestezi kullanılır. Kanal tedavisi sırasında kanal tedavisi sonrası dış uyaranların dişi etkilememesi sayesinde dişin sinirleri uzaklaştırılır. Ameliyattan sonraki ilk birkaç hafta, vücudumuzdaki herhangi bir doku gibi dişin iyileşmesi zaman aldığı için çiğneme sırasında hafif ağrı veya hassasiyet yaşayabilirsiniz.

Kanal İçi Fiber Post Uygulaması Nedir?
Bazı durumlarda kanal tedavisi dişi kurtarmak için yeterli olmaz. Kanal tedavisi yapılan bir dişte herhangi bir sağlam duvar yoksa kanal içi fiber post uygulamasına başvurulur. Bu yöntem ile kök kanalın içerisine fiber adı verilen bir çubuk yerleştirilir. Çubuk yerleştirildikten sonra çubuktan destek alınır. Bu sayede dolgu gibi işlemler yapılabilir.

Bu çubuklar sayesinde başarılı ve uzun ömürlü tedaviler yapmak mümkündür. Kanal içi fiber post yöntemi tercih edildiği taktirde dolguda kırılma, hava alma, dolgu düşmesi gibi problemlerin büyük oranda önüne geçilmiş olur. Bu uygulama kanal tedavisi olan dişlere uygulanır. Aksi halde kanal tedavisi olmayan bir dişte tercih edilmez.

Close No menu locations found.