Fissür Örtücü (Diş Aşısı) Nedir?
Dişlerin yarık ve girintili olan yüzeylerine fissür adı verilmektedir. Fissür örtücü ise, dişlerin bu girintili ve yarık yüzeylerini örtmeye yarayan bir materyaldir. Fissür örtücü ile yapılan bu örtme işlemine ise fissür örtme işlemi adı verilmektedir.

Fissür, başka bir anlamla diş aşısıdır. Çünkü fissür örtme işlemi bir nevi çürükleri önlemek amaçlı kullanılmaktadır. Fissür uygulaması oldukça basit ve ağrısızdır. Fissür uygulaması özellikle, dişleri girintili ve çıkıntılı olan, çok fazla deliklere sahip insanlar için idealdir. Fissür uygulaması veya diş aşısı kalıcı olan dişlere uygulanmaktadır.

Fissür uygulaması yaptıran kişiler, 6 ayda bir diş hekimine görünmesi gerekmektedir. Fissür süt dişlerine de uygulanabilmektedir.

Fissür Örtücü (Diş Aşısı) Uygulamasının Amacı Nedir?
Bu uygulamanın amacı temelde azı dişlerde bulunan girintilerin dolgu ile kaplanması sistemine dayanır. Bu uygulama sayesinde dişlerin arasında kalan ve çürümeye neden olan besinlerin miktarı azalır. Bu şekilde daha az çürük oluşması mümkün olur.

Diş aşısı olarak da bilinen bu işlem daha kolay bir şekilde azı dişlerinizin fırçalanmasına imkan tanırken aynı zamanda çürük olasılığını da asgari düzeye indirir. Girinti, çıkıntı ve kolay besin kalan yerlerin bu şekilde doldurulması sağlanır.

Bunun için diş hekiminden onay alınması ve önerisi dahilinde hareket edilmesi gerekir. Bu aşının düşmesi durumunda ise yenilenmesi gerekir. Çocuklar için oldukça uygun bir tedavidir.

Fissür Örtücü (Diş Aşısı) Hangi Dişlere Yapılır?
Dişler düzenli olarak fırçalanmış olsa bile yine de çürüklerin önüne geçilemeyebilir. Çünkü fırçalar tam olarak her noktaya ulaşamaz. Bu durumlarda fissürler oluşur ve çürüklere davetiye çıkarırlar. Ancak diş aşısı isimli uygulama sayesinde fissürler koruyucu bir tabaka ile kapatılarak oyuklu bir hal yerine düz bil hal alır.

Süt dişi çıkan tüm çocuklara uygulanabilecek bir uygulama olan diş aşısı, süt azı dişleri ve kalıcı azı dişleri üzerine uygulanmaktadır. Ancak sadece çocuklar için değil yetişkin bireyler de bu uygulamadan faydalanabilir. Kısaca çürük riski taşıyan her diş için bu uygulamanın yapılması uygun olacaktır. Çünkü asıl amaç çürük oluşumunu engellemektir.

Fissür Örtücü (Diş Aşısı) Düşerse Ne Olur?
Diş aşısı özellikle de azı dişlerinde var olan girinti ve çıkıntıların çürümeye karşı dayanak oluşturmasını engellemek amacıyla yapılır. Bu yapıların arasında kalan besinler çürümeye karşı besin birikimi sağladıklarından dolayı diş aşısı bunu engeller.

Bunun için bu yapıların arasına dolgu yapılarak besinlerin birikimi engellenir. Çocuklar için daha çok tercih edilen bir yöntemdir. Bu dolguların yapan kişiye ve kullanılan malzemeye de bağlı olarak dayanıklılık süresi vardır. Süre kullanıma da bağlı olarak uzayabilir.

Bazen de düşmesi gibi durumlar söz konusu olur. Bu durumda diş hekimi veya pedidontist tarafından hemen yenilenmesi, dolgunun yeniden yapılması en uygun yol olacaktır.

Fissür Örtücünün (Diş Aşısı) Dişe Bir Zararı Ya Da Yan Etkisi Var Mıdır?
Diş aşısı dişin özellikle çürümeye müsait olan kısımlarının arasına besin girmesini engellemek adına uygulanır.

Çocuklarda kullanımı oldukça başarılı sonuçların alınmasına neden olmuştur. Diş aşısı uygulamak bu girinti ve çıkıntıların doldurulması ile gerçekleşir. Burada yapılan işlemin ve kullanılan malzemenin genel olarak herhangi bir sağlığa veya dişe olumsuz etkisi yoktur. Aksine dişin daha geç çürümesine neden olur.

Bunun için zararlı olduğunu söylemek yanlış olacaktır. Uygulamayı yapan hekimin başarısı ve kullanılan malzemenin kalitesi de doğrudan bu durumu etkileyen faktör olacaktır. Bunun için hekiminizle tüm detayları konuştuktan sonra bu konuda karar vermelisiniz.

Tüm çocuklara fissür örtücü (diş aşısı) yapılmalı mı?
Çocuklar yapıları gereği henüz gelişme durumunda olmalarından ve şekerli gıdaya olan düşkünlüklerinden dolayı fazlasıyla diş sorunu yaşama ihtimali barındırırlar. Aynı zamanda çocukların diş fırçalama alışkanlığı kazanması için de belli bir eğitim ve süre gerekir.

Bundan dolayı her çocuk için zorunlu olmamakla birlikte diş aşısının uygulanmasının yararlı olacağı görüşü hakimdir. Bu konuda kesin bilgiyi diş hekiminiz verecektir. Uygulamanın her yaştan çocuğa uygun ve oldukça başarılı sonuçlar veren bir yol olmasından dolayı uygulanmasında bir sorun yoktur.

Çocuklarınızın dişlerinin daha dayanıklı olması ve çürüklere karşı bir anlamda koruma edinmiş olması anlamına gelen uygulamanın bir zararı da yoktur.

Fissür Sealant
Azı dişlerin yüzeyleri üzerindeki ince girintiler, akışkan bir madde ile doldurularak bu işlem yapılmaktadır. Böylece dişler kolayca temizlenebilmektedir. Genellikle bu bölgelerde yemek artıkları girdiği için, yeter kadar temizlenmemesi sebebi ile çürükler oluşmaktadır. Fissür sealant işlemi ile girinti çıkıntılar doldurulur.

Böylece dişler daha kolayca temizlenir. Bu yöntem ile diş çürüklerinin önüne geçilmektedir. Bu yöntem kalıcı azı dişlere uygulanmaktadır. Bazı durumlarda yani, ağız hijyeni kötü olan hastaların, süt dişlerine de yapılabilmektedir. Ağrısız ve basitçe yapılan bir işlemdir. İğne gerektirecek bir işleme olmayıp yarım sat gibi bir zamanda yapılabilmektedir.

Fissür örtücüler zaman içinde çiğneme gibi eylemler ile kırılabilir ve bir miktarı zamanla düşebilmektedir. Fissür örtücüler, dişe herhangi bir zarar vermez, diş çürüklerini önlemek için yapılmaktadır.

Fissür Örtücü (Diş Aşısı) Mü Yoksa Fluor Mu Daha Önemli?
Fissür örtücü ve flüor uygulamaları çocuklarda koruyucu diş hekimliği kapsamında kullanılan uygulamalardır. Bu uygulamalar birbirinin yerine ikame olmaz, aksine birbirini tamamlar.

Diş Aşısı Nedir?
Diş aşısı da denilen fissür örtücü çocukların azı dişlerinde kullanılan ve dişi çürükten koruyan bir uygulamadır. Kalıcı azılarda kullanılabildiği gibi süt dişlerinde de uygulanabilmektedir. Amacı çocuk kendi kendine dişlerini doğru ve etkili bir biçimde fırçalamayı öğrenene kadar dişleri çürümekten korumaktır.

Fluor Uygulaması Nedir?
Fluor uygulamasında ise diş mineleri güçlendirilerek dişlerin çürüklere karşı daha dayanıklı olması amaçlanmaktadır. Diş aşısında farklı olarak tüm dişlere uygulanır ve hekimin tavsiyesi uyarınca belli aralıklarla tekrar edilir.

Fissür Örtücü (Diş Aşısı) Yapılmazsa Ne Olur?
Dişe yönelik tedavi edici yöntemler olduğu gibi aynı şekilde koruyucu yöntemler de bulunmaktadır. Koruyucu yöntemler açısından çocuklar için büyük önem taşıyan fissür örtücü yöntemi azı dişlerine yönelik koruyucu bir metottur.

Azı dişlerinin doku bütünlüğünün korunması ve akışkanlığının sağlanması adına diş aşısı yapılması önerilir. Fissur (oluk) ve Sulcus’ların (girinti) örtüldüğü bu işlem çocukların ağız sağlığı adına önemli bir işlemdir. Bu işlemin yapılmaması durumunda azı dişi üzerinde bakteri üremesine elverişli yüzeyler oluşur.

Azı dişleri üzerindeki bu yüzeylerde bakteriler üreyerek çürüklere neden olur. Çürükler ise diş kaybına kadar gidebilen süreçte büyük bir rol oynarlar. Diş aşısı gelişim çağında olan çocukların ağız sağlığının korunması adına önemli bir durumdur.

Fissür Örtücü Hangi Yaşlarda Uygulanmalı?
Fissür örtücü genellikle diş aşısı olarak da adlandırılmaktadır. Çürüklerin oluşmasını engellemeye yardımcı bir uygulamadır. Bu uygulamada dişlerin oyuk ve şekilsiz kısımları bir aparat yardımıyla yok edilir. Dişler sağlıklı hale getirilerek çürüğün önüne geçmek planlanır. Bu uygulama kolay ve ağrısız bir işlemdir. Fissür uygulaması kalıcı dişlere veya süt dişlerine uygulanabilir.

Bu uygulama için genellikle önerilen yaş aralığı 6 ve 7 yaş aralığıdır. Doktor uygun gördüğü taktirde hızlıca uygulanabilir. Çocuklara bir zararı yoktur. Fissür örtücüler çürük oluşumunda öncede uygulanabilir. Çürük oluşmaya başladıysa ve yayılım gösterecek gibiyse de uygulanmalıdır. Basit bir yöntem olduğu için korkulacak bir tarafı yoktur. Çocuklara diş hekimini sevdirmek için de güzel bir fırsat olacaktır.

Fissür Örtücü Ne İşe Yarar?
Fissür örtücü, diş tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Azı dişlerdeki yüzeyleri korumak amacıyla yapılır. Azı dişlerde meydana gelen girintiler ve oyuk şeklindeki görünüm, fissür örtücü adı verilen dolgu maddesi ile örtülür. Bu sayede çürük oluşumu büyük ölçüde engellenmiş olur. Bu dolgu maddesi akışkan bir kıvama sahiptir.

Çürüklerden korunma konusunda oldukça başarılı bir tedavi yöntemidir. Genellikle çocuklara çok sık uygulanır. Çocuklarda diş sağlığına çok dikkat etmek gerekir. Çürük oluşma riskine karşılık çocuklara fissür örtücü bir tedavi uygulamak önemlidir. İşlem çok kısa bir zamanda son bulur ve 6 ayda bir kontrol edilerek tedavi daha kalıcı bir hale getirilir.

Close No menu locations found.