Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Gömülü Diş Nasıl Tedavi Edilir? Çekilmeli Mi?

Gömülü dişler, diş eti altında kalmış ve çıkmayı başaramamış dişlerdir. Gömülü diş sorunu yaygın olarak 20'lik dişler ile karıştırılıyor. Kişinin ailesinden aldığı genlere ve doğuştan gelen diş yapısına göre gömülü diş sorunu meydana gelebilir. Gömülü dişler yaklaşık 20-23 yaşlarında kendilerini bazı belirtilerle göstermeye başlarlar. Genellikle çene ağrısı ve diş eti sorunları bununla beraber görülebiliyor. Gömülü dişlerin tedavisi olarak ameliyat tercih etmek yaygındır.

Gömülü Diş Nedir?

Gömülü dişler birçok insanın ortak problemidir. Gömülü dişler normal bir diş olarak büyümesi gerekirken, çeşitli engellere maruz kalarak çene içerisinden çıkamaz. Zaman içerisinde, özellikle erişkinlik yaşlarında çeneye ve diş etine baskı uygulamaya başlayan gömülü dişler ağrılara yol açar. Genellikle gömülü kalan dişler azı ve köpek dişleridir. Müdahale edilmezse diş yapısı bozulabilir ve ağrılar artabilir.

Gömülü Diş Çekilmek Zorunda Mı?

Gömülü dişlerin çoğunlukla çekilmesi gerektiği biliniyor. Oysaki burada kararı veren unsur, gömülü dişin konumu ve baskı uygulayıp uygulamadığıdır. Uzman bir hekimin kontrolü altında incelenen diş, tehlikeli bir konumda değilse ve uzun vadede zararlar getirmeyecekse çekilmesi önerilmez. Fakat gömülü diş vakalarını incelediğimizde çoğunlukla ameliyata başvurularak alındığını görüyoruz.

Gömülü Diş Nasıl Çekilir?

Gömülü diş ameliyatında dişin bulunduğu bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezik kullanılır. Ardından dişin etrafındaki kemik çıkarılır ve gömülü diş çekilir. Diş çekildikten sonra dikişlerle yara iyileşme süreci başlar. Yaklaşık 1 hafta 10 gün sonra dikişler alınır ve hasta normal hayatına dönebilir.

Gömülü Diş Çekilmezse Ne Olur?

Gömülü dişler 20'li yaşlarda kendini göstermeye başlar. Bu süreden itibaren ağrı ve diş eti sorunlarını beraberinde getirir. Uzun süre fark edilmez ve çekilmezse apse yapmaya başlayarak şişer.
  • Apse
  • Enfeksiyon
  • Şişkinlik
  • Diş eti kızarması
  • Diş eti yaraları
  • Şiddetli ağrılar
Gömülü dişler çekilmedikleri süre boyunca ilerleyerek sorunların daha da büyümesine yol açabilirler. Bu bağlamda gömük olan dişin konumu ve vereceği hasarlar da önemlidir. Bölgede enfeksiyon oluşması ihtimaller arasındadır. Bu nedenle gömülü dişler takip edilmeli ve daha fazla zarar vermeden sorun çözülmelidir.

Gömülü Diş Tedavisi Nasıldır?

Gömülü diş hastanın görünüşünü ve diş fonksiyonunu etkileyen bir bölgede fark edildiyse, ortodonti açısından değerlendirilmeli ve mümkünse ortodontik tedavi uygulamaları yapılmalıdır. Bu sayede gömük dişlerin neden olduğu estetik ve fonksiyonel sorunları ortadan kaldırırken, neden olabileceği olası hasarları da ortadan kaldırır.

Gömülü Diş Çekilemeyecek Durumdaysa Ne Yapılır?

Gömülü diş, bulunduğu konum sebebiyle hareket ettirilemeyecek durumda ise alternatif tedaviler yöntemleri düşünülebilir. Bu tedaviler, ancak uzman bir diş hekimi kontrolünde dikkatle yapılmalıdır. Gömülü dişin hareket etmemesi gerektiğini düşünen doktor, çeşitli ameliyatlarla gömülü dişin vereceği hasarları en aza indirebilir. Bunun sonucunda gömülü diş yerinden oynatılmaz fakat ağrılar azalacaktır. Bununla beraber estetik uygulamalar yapılarak tüm sorunlar ortada kaldırılabilir.
Blog
Ağız Kokusunu Tetikleyen Sebepler Nelerdir?
İmplantın Kaynadığı Nasıl Anlaşılır?
Lamine Kaplama Hangi Durumlarda Yapılır?
Gülerken Diş Eti Gözükmesi Nasıl Geçer?
İmplant Vida Takıldıktan Diş Fırçalanabilir Mi?
Diş Taşı Oluşumu Nasıl Engellenir?
Diş Kisti Olan Diş Çekilir Mi?
Diş Kesilmeden Kaplama Yapılır Mı?
Kanal Tedavisi Yapılan Diş Neden Ağrır?
Her Dişe Dolgu Yapılır Mı? Nasıl Yapılır?
Gömülü Diş Nasıl Tedavi Edilir? Çekilmeli Mi?
Diş Eti Kesimi Acıtır Mı? Kaç Günde İyileşir?
Ön Dişlere Dolgu Yapılabilir Mi?
Kanal Tedavisi Yapılan Diş Çürürse Ne Olur?
Tırnak Yemek Dişlerde Bozukluğa Neden Olur Mu?
Kanal Tedavisi Neden Yenilenir?
Zirkonyum Diş Çürüme Yapar Mı? Doğal Durur Mu?
Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Neden Olur? Dindirmek İçin Ne Yapılmalı?
Gülerken Diş Etinin Görünmemesi İçin Neler Yapmalı?
Dişler Neden Renk Değiştirir? Diş Sararmasını Engellemek İçin Ne Yapmalı?
Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp