Diş dolgusu, çürüyen dişin içinin temizlenmesi ile kalan boşluğun doldurulma işlemine denir. Diş dolgularında birçok malzeme kullanılabilir. Bu noktada önemli olan diş dolgusunda kullanılacak olan malzemelerin doğru tercih edilmesidir.
Dişe uygulanan kanal tedavisi sonrasında da bu dolgu işlemi yapılabilir. Dişin kurtarılması yönünden diş dolgusu yapılması gerekir. Yapılan dolgu sonrasında diş eski fonksiyonlarını yerine getirebilir. Diş dolgusu yapılırken öncelikle dişin çürüyen kısmı temizlenir.
Temizlik işi bittikten sonrada dolgu işlemi uygulanır. Hastanın bu işlemler sırasında olası bir ağrı ile karşılaşmaması adına hastaya lokal anestezi uygulaması yapılır. Lokal anestezi sadece işlem uygulanacak bölgeye yapılan bir anestezi yöntemidir. Dolgu yapıldıktan sorma hastaya ağzını kapatması ve açması gerektiği söylenir. Buda dolgu sonrasında hastayı rahatsız edecek çıkıntıların giderilmesi için gereklidir. Daha sonra dolgunun donması sonrasında diş fonksiyonlarını aynı şekilde yerine getirebilir.
Ankara diş hekimi Ela Çabuk ile iletişime geçmek için hemen linke tıklayın.
Diş Dolgusu Çeşitleri Nelerdir?
Eski zamanlarda diş dolguları için sadece birkaç malzeme kullanılırdı. Fakat günümüzde çok daha fazla malzeme seçeneği bulunmaktadır. En çok kullanılan dolgu seçenekleri şu şekildedir;
- Altın Dolgu
- Kompozit dolgu
- Porselen Dolgu
- Amalgam Dolgu
Altın dolguları sipariş ile laboratuvarlarda hazırlanır. Günümüzde en çok tercih edilen dolgu çeşitlerinden bir tanesi olur. Kompozit dolgular doğal görünüm istenen hastalarda kullanılır. Maliyet konusunda gayet uygun dolgu çeşididir. Fakat zamanla aşınma ve kırılma yapabilir. Porselen dolgular maliyeti yüksek fakat performans ve görünümü açısından tercih edilir. Amalgam dolgular gümüş dolgu adı ile de bilinir. Günümüzde fazla tercih edilmeyen bir dolgu çeşididir.
Diş Dolgusu Fiyatları
Hastalar kırık ya da çürük dişleri için diş hekimine başvurduklarında dolgu ile karşılaşabilirler. Bu durumda da fiyat konusu merak edilir. Fakat diş dolgularında kullanılacak malzemeye göre bir fiyat belirlemesi yapılacağı için net bir rakam söylenemez. Dolgu yapılacak diş sayısına göre fiyatlar farklılaşır.
Dolgu Sonrası Ağrı Olur Mu?
Diş dolgusu yaptırmak isteyen birçok kişi işlem sonrasında ağrının olup olmadığını merak eder. Dolgu işlemi sonrasında hafif bir ağrı yaşanabilir. Fakat bu ağrı en fazla birkaç gün sürer. Eğer birkaç günden fazla süren ağrılarla karşılaşırsanız mutlaka bir hekimden yardım almak gerekir.
Diş Dolgusu Ne Zaman Yapılır?
Dişte oluşan kırıklar ve çürükler nedeni ile diş dolgusu yapılır. Dişte oluşan çürükler temizlendikten sonra dişe dolgu malzemesi doldurulur. Bazen dişte var olan dolgunun düşmesi veya aşınması durumda yeniden dolgu işlemi gerekebilir. Sadece diş çürüklerinde değil bu gibi durumlarda da diş dolgusuna ihtiyaç duyulur.
Diş Dolgusu Ne Kadar Sürer?
Diş dolgusu işlemden işleme değişir. Net bir süre verilemez. Dişe uygulanacak olan dolgu malzemesi, kaç adet dişe dolgu yapılacağı ve hangi dişe uygulanacağı dolgunun süresini etkiler.
0 comments on “HER DİŞE DOLGU YAPILIR MI? NASIL YAPILIR?”