ÖN DİŞLERE DOLGU YAPILABİLİR Mİ?

ön dişlere dolgu yapılabilir mi

Ön diş dolgusu; dişler arası boşlukların kapatılması, diş çürükleri veya travma nedeniyle hasar görmüş dişlerin yeniden onarılması amacıyla uygulanan tedavidir. Dolgular, beyaz dolgu olarak bilinen kompozit reçinelerdir. Kompozit dolgular; çok fazla değişime uğramıştır. Doğal dişin yerini tutabilmesi için içerisine seramik ve plastik parçalar eklenmiştir. Kompozit ve bonding ajanları dişe dayanıklı bir biçimde yapışırlar. Kırık olan ön dişiniz için dolgu mu ya da zirkonyum kaplama mı tercih edileceği diş hekiminizin önerisine bağlıdır. Kanal tedavisi yüzünden canlılığını kaybetmiş ve kırılganlığı yüksek diş için estetik diş kaplaması uzun ve sağlıklı bir tedavi yaklaşımı olabilir.

Ankara diş doktoru Ela Çabuk ile iletişime geçmek için hemen linke tıklayın.

Ön Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Tedavi esnasında, kaç dişe dolgu yapılacağı ve uygulama yapılacak dişte çürük durumu gibi ayrıntılar tedavi yaklaşımı üzerinde belirleyici bir etkidir. Ön dişinizde bir çürük varsa ve bu çürüğün temizlenerek restore edilmesi gerekiyorsa, diş hekiminiz diş dolgusu uygulayacaktır. İlk baş dişinizi uyuşturarak diş çürüğünüzü temizleyecektir. Ön dişleriniz arasında boşluklar var ve bu boşlukların kapatılarak daha estetik bir görünüme sahip olmak istiyorsanız diş hekiminiz zamanını estetik planlamaya ayıracaktır. Estetik planlanırken dijital gülüş tasarımı nadiren kullanılır. Bunun için gülümserken ağız fotoğraflarınız alınır ve bilgisayardaki tasarım programına yükleyerek resim oluşturulur. Pratik uygulamada ortaya çıkan fotoğraf tedavinizi hekim zihninde canlandırır. Dolgunun üzerine ekleme yapılmasına veya çıkartılmasına izin verir. Hem zaman kazandırır hemde tedavi maliyetini azaltır.

Diş Dolgusu İşlem Aşamaları

Diş dolgusu işlem aşamaları aşağıdaki gibidir:

  • Uygulama yapılacak diş yüzeyi pürüzlendirilir. Bunun İçin özel asitler diş yüzeyine uygulanır ve 15 saniye beklenir.
  • 15 saniye sonra diş yüzeyi su spreyi ile yıkanır ve kurutulur.
  • Kurutulmuş diş yüzeyine bond adı verilen adevizler uygulanır. Diş İle dolgunun birbirine yapışması bu sayede sağlanır.
  • Bonding ajanı 20 saniye boyunca diş yüzeyinde kalır. Sonrasında yoğun hava spreyi tutularak ajanın pürüzlendirilen diş yüzeyine nüfuz etmesi sağlanır.
  • Dolgu sırasında kullanılan mavi ışık sayesinde bonding ajanı sertleşir. Kompozit dolgunun kimyasal olarak yapışabileceği yüzey oluşur.
  • Tabakalama Tekniği ön diş dolgularında sıklıkla kullanılır. Kompozit veya seramik esaslı diş dolgulara tabaka tabaka yerleştirilir ve sertleştirilir.

İşlem sonrasında ise dolgu artıkları temizlenir ve diş yüzeyi parlatılıp cilalanır. Böylelikle ön diş dolgusu işlemi tamamlanır.

Ön Diş Dolgusu Ne Kadar Dayanır?

Ön diş dolgusu; ağız bakım alışkanlıklarınıza ve dolgunun diş üzerindeki büyüklüğüne bağlı olarak 7-10 yıl arası dayanır. Dolgu ne kadar büyükse streste o kadar fazladır. Estetik dolgular amalgam diş dolgularına göre daha az süre dayanır. Diş hekiminize yaptıracağınız yıllık kontroller dolgunuzda oluşabilecek sorunları erken teşhis etmenizi sağlar. Düzenli ağız bakım alışkanlıkları dolgunuzun ömrünü uzatır. Dişlerinizi sık fırçalamak hem dolgunuz için hemde diğer dişleriniz için önemlidir.    

Did you like this? Share it!

0 comments on “ÖN DİŞLERE DOLGU YAPILABİLİR Mİ?

Comments are closed.

Close No menu locations found.