Panoramik ve Periapikal Film
Periapikal film ile alt ve üst çenede bulunan kemikleri, tek film ile 2 boyutlu olarak görüntülenir. Panoramik röntgen ile çene ve dişlerde oluşan çürük, kist, tümör tespit edilir.
Periapikal kök ucu çevresindeki bölgeyi ifade eder. Periapikal diş röntgeni sayesinde dişin kökü detaylı olarak incelenebilir. Radyografik muayeneler arasında olup gelişmiş cihazlar sayesinde hastalığın teşhisi hızlı bir şekilde yapılır.
Teşhisin kolay bir şekilde konulması ise tedavinin gecikmeden yapılmasını sağlar. Ağız ve diş sağlığı da diğer hastalıklar gibi erken teşhis, tanı ve tedavi yöntemleri sayesinde korunabilir.
Periapikal Film Nedir?
Periapikal filmin ne olduğu hakkında bilgi verelim. Periapikal film diğer bir adıyla periapikal röntgen; diş ile alakalı bir röntgen çeşididir. Diş ile ilgili birçok röntgen çeşidi bulunmaktadır. Bu röntgenler dişi ile ilgili sorunun ne olduğunu net olarak ortaya çıkarmaz.
Periapikal film ise diğer röntgen tekniklerinin ortaya çıkaramadığı özellikle şüpheli görünen dişlerdeki sorunu net olarak ortaya çıkartır. Dişin ve çevresinde bulunan dokuların detaylı bir şekilde incelenmesini ve oluşan sorunun görülmesini sağlayan bir diş röntgenidir.
Bu sayede diş hekimi hastanın dişinde ve çevre dokusunda oluşmuş olan problemi net olarak görerek ona göre tedavi yöntemi uygular. Periapikal terimi kelime anlamı olarak ise kök ucunun etrafındaki bölge demektir.
Periapikal Film Ne İçin Çekilir?
Periapikal film diş doktorlarının hastalarının dişlerinde bulunan rahatsızlıkları dahi iyi görmesi için kendilerinden çekilmesini istediği filmdir. Diş hekimleri periodikal filmleri ilk bakışta dişte oluşan problemi göremedikleri için daha detaylı şekilde diş köklerine gizlenmiş olan sorunları ortaya çıkarmak için isterler.
Periapikal filmi çektiren hastalar diş hekimlerine film sonucunu verdikleri zaman diş hekimi diş kökünde olan problemi görerek tedavi uyguluyorlar. Periapikal film; diğer diş ile ilgili olan filmlerin sorunu ortaya çıkaramaması durumunda daha detaylı şekilde sorunu görmeye yarayan film diğer adıyla röntgen çeşididir.
Bu yüzden diş hekimleri hastalarına daha iyi bir tedavi uygulamak ve sorunun ne olduğunu net görmek için periapikal film çekilmesini isterler.
Periapikal Film Nasıl çekilir?
Dişler, insanın en önemli organlarından biri olur. Özellik ile güler ya da konuşur iken dişlerin sağlık olması insana ayrı bir öz güven sağlar. Dişler zaman zaman dışarıdan sağlıklı da görülebilir; ancak köklerde oluşan bazı sorunlar olabilir.
Bu sorunları ortaya çıkarmak için periapikal film çekilir. Peki, periapikal film nasıl çekilir? sorusunun cevabı şu şekildedir: Diş kökünün detaylı görüntülenip olaan herhangi bir sorunun tespiti için uygulanan görüntüleme sistemidir. Röntgenin çekileceği esnada ağız içine küçük bir film konulur ve hasta tarafında bu film dişe yaslanması ile gerçekleşir.
Bu yöntem öncelik ile dişin ve dokuların detaylı incelenmesine olanak tanır. Bu yöntem ağız ve diş sağlığı için en faydalı yöntemler arasında yerini alır.
Dijital Dental Radyolojinin Avantajları
Geleneksel Röntgen ışınlarına göre bireylerin %90 daha az radyasyon aldığı dijital panoramik röntgen cihazları ile tedavi için gerekli olan röntgen filmi dijital olarak elde edilmektedir. Dijital röntgen filmlerin yüksek çözünürlüğü sayesinde hekimler çok daha fazla detay görebilme ve sağlıklı değerlendirmeler yapabilmektedirler.
Dijital Panoramik Röntgen Neden Çekilir?
Dişlerde meydana gelen komplikasyonların tespiti açısından radyografi yöntemi oldukça önemlidir. Panoramik röntgen ile dişlerin hepsi ve çenedeki tüm sorunlar bir tek röntgen filmi ile görülebilir. Çene kemiğinde bulunan kistler veya tümörlerin teşhisinde ,kemik kayıplarının derecesinin tespitinde ve bazı gözle görülemeyen çürük-kırık gibi durumların teşhisinde röntgenler büyük önem taşır.
Hangi Diş Tedavilerinde Röntgen Çekilir?
Tüm cerrahi işlemlerden önce, implant yapımında ve ortodontik işlemlerin öncesine radyografiye başvurulur. Röntgenin dijital ortamda gerçekleştirilmesi hem alınan radyasyonu azaltır hem de görüntü kalitesini artırır. Bu da tabii ki tedavinin olumlu sonuç vermesi üzerinde etkilidir. Bu röntgenler aynı zamanda dört ayrı pozisyondan dişlerin ve çenenin görülmesine yardımcı olur. Diğer metotlara göre daha kaliteli olan bu işlem çocuklar üzerinde de uygulanabilir.
Dijital Panoramik Röntgenin Faydaları
Bu röntgen daha geniş çeneye sahip olan hastaların tüm çene yapısını gösteren özel bir çekim moduna sahiptir.
- Yine çocuklar için özel olarak geliştirilmiş bir modu da vardır.
- Röntgende bulunan ölçek özellikle implant uygulamalarında kolaylık sağlar.
- Periapikal kalitesini yansıtan film mevcuttur.
- Gömülü dişleri ve oluşan lezyonları görme şansı veren orthagonal film özelliği vardır.
- Tüm dişler ve çene yapısı bir röntgen üzerinde görülebilir.
- Gözle görülmeyen çürük, çatlak, tümör gibi oluşumları fark etmeye yarar.
- Bu röntgenler sayesinde birçok hastalık erken tanı sayesinde kolayca tedavi edilebilir. Böylece hem maliyet düşer hem de zamandan tasarruf sağlanır.
Dijital röntgen sayesinde görüntü kalitesi artmaktadır. Yine daha az radyasyon yaydığı için oldukça sağlıklıdır.
Bu röntgenlerde DR sistemi vardır. Bu sistem istenilen oranda büyütme veya küçültme sağlamakta; CD’ye aktarım imkanı vardır, e-mail yoluyla görüntü basılabilmektedir.
Panoramik Film Nasıl Çekilir?
Panoramik film, panoramik röntgen aletinin baş bölümüne kişinin çene kısmının yerleştirilmesi işlemiyle çekilir. Bunu yaparken bir yandan da kişinin başı üzerinde sabitlenen bir röntgen aparatına yer verilir. Tüm bu işlemler yaklaşık olarak 15 veya 20 saniye kadar sürer. Panoramik filmin çekilmesi esnasından birtakım görsellerin kaydı işlemi gerçekleşir.
Daha sonra durum hakkında bilgi alınması için bu görseller ilgili hekimin kullanmış olduğu bilgisayara hızlı bir biçimde aktarılır. Yapılan incelemelerde sağlık durumuyla alakalı problemin ne aşamada olduğuyla ilgili çeşitli veriler elde edilir.
Bu sayede soruna yönelik doğru bir teşhis konulması sağlanır. Panoramik filmle elde edilen bulgulara göre uzman hekim hastaya uygun bir tedavi planı ortaya koyar.
Diş Hekimliği Radyolojisinde Kullanılan X- Işınları Zararlı Mıdır?
Günümüzün en çok duyulan hastalıklarından birisi ve en ağrılı olanı, diş hastalıkları olarak bilinmektedir.
Diş rahatsızlıkları için günümüzde belirli aralıklar doğrultusunda, diş hekimine müracaat etmekteyiz. Bu diş hekimine gittiğimiz süre zarfı boyunca ise dişimizdeki belli başlı rahatsızlıkların neler olduğunu doktorumuzun görebilmesi için, diş röntgeni çektirmekteyiz.
Hal böyle olunca da sorulan sorulardan birçoğu da diş için çekilen röntgenlerin zararlı olup olmadığı sorusudur. Bu sorunun cevabına bakacak olursak, diş için çekilen röntgenlerde, normal vücut için çekilen röntgenlerin yaydığı radyasyon miktarı ve zararı kadar, radyasyon olmadığını söylememiz mümkün olacaktır. Kısacası diş için çekilen radyasyon daha az zararlıdır.
Radyoloji Kliniğinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Radyoloji klinikleri görüntüleme ve bilgi alma amacıyla kullanılan sistemlerdir. Hastalar kadar hasta yanında olanların da merak ettikleri bilgi ise nelere dikkat edecekleri olmalıdır. Kapılarda da yazan en temel bilgi gebelik şüphesi olan veya gebeliği devam eden herhangi bir hastanın, hasta yakınının belirlenen kapıdan sonra içeriye girmesi mümkün değildir. Yanlışlıkla girilmesi halinde de doktorunuza bilgi verilmelidir. Ayrıca işlem yaptırdığınızda ise yapılan işlemin ve verilen ışınların durumuna göre belli bir süre yediklerinize dikkat etmeniz ve insanlarla aynı ortamda bulunmamanız da gerekli olabilir. Bunun için mutlaka klinikte yapılan işlem sonrasında bilgilendirmelerin tam olduğundan emin olmalısınız. Aksi halde size ve çevrenizdekilere zarar verebilir.
Çene Röntgeni Nasıl Çekilir?
Çene röntgeni bir diğer ismiyle panoramik röntgen, diş hastalıklarına tanı koymak ve tedavi etmek amacıyla çok sık tercih edilir. Öncelikle hasta röntgen cihazının bulunduğu bir alana alınır. Cihazın baş kısmına hastanın çenesi yerleştirilir. Başı çevreleyen ince bir aparat yardımı ile hastanın kafa bölgesi çevrelenir. Gerekli ayarlamalar yapılır ve cihaz hastanın etrafında dönerek görüntüleri kayıt altına alır. Çok kısa bir işlemdir. Cihazın kayıt altına aldığı görüntüler bilgisayar ekranına yansır. Elde edilen görüntüler detaylı bir şekilde incelenir. İstenildiği taktirde CD’ ye de aktarılarak bizzat hastaya teslim edilir. Görüntüleme işlemi böylelikle hem çok kolay hem de acı vermeden tamamlanmış olur.