Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Sedasyon Ne Demek? Sedasyon Etkisi Ne Kadar Sürer?

Sedasyon yeni bir tıp terimi. Son yıllarda çok duyulan bu kavram, genel olarak anestezi kavramıyla karıştırılıyor. Ama sedasyon ve genel anestezi arasında bazı farklar bulunuyor. Sedasyon hastanın herhangi bir cerrahi operasyon öncesinde hastanın uyutulmasını sağlayan bir yöntemdir. Anesteziye yardımcı olur ve hastanın kendini daha konforlu hissetmesini sağlar. Son zamanlarda pek çok cerrahi operasyonda ve tedavide kullanılan bu yöntemin özellikleri şu şekilde sıralanabilir.

Sedasyon Nedir?

Sedasyonu tanımlamak için aneztezi ile arasındaki farkları sıralamak daha rahat olabilir:
  • Sedasyon ve anestezide hasta herhangi bir acı ve ağrı hissetmez.
  • Sedasyon uygulanmış bir hastanın bilinci açıkken, anestezi uygulanmış bir hastanın bilinci kapalıdır.
Sedasyon genelde anestezi yöntemlerinden biri olarak kabul edilir. Ama onun uygulanması için sedasyon konusunda uzmanlık kazanmış birisi gereklidir.

Kimlere Sedasyon Uygulanabilir?

Sedasyon çok küçük yaştaki bebekler dahil hemen herkese uygulanabilir. Son zamanlarda çocuklara uygulanması giderek yaygınlaştı. Sedasyon öncesinde en az iki saat kadar hastanın kesinlikle bir şey yiyip içmemesi gerekiyor. Uygulanma yöntemleri çeşitlidir ve bu yöntemlerden bazıları çocuklar için uygun olduğu için çocuklarda çok kullanılıyor.

Sedasyon Nasıl Uygulanır?

Sedasyon anestezi gibi damar yolu açılıp bir ilaç enjekte edilmesi ile uygulanabilir. Ama tek yöntemi bu değildir. Bazen ağız yoluyla alınan ilaçlarla da sedasyon yapılabilir. Bir diğer yöntem ise solunum yoluyla yapılmasıdır. Bu durumda bazı gazlar hastaya bir maske aracılığıyla uygulanabilir. Uygulama sırasında önemli olan bir konu hastanın kan basıncının ve oksijen düzeyinin belirli bir seviyede tutulması gerekiyor. Bu yüzden bazen doktorlar sedasyondan sonra maske takarak oksijen verme yolunu seçebilir.

Sedasyonun Etkileri Nasıl Olur?

Sedasyon temel olarak ikiye ayrılır. Bilinçli ve bilinçsiz olarak sedasyon uygulaması yapılabilir. Bilinçli sedasyon sırasında hastanın bilinci tamamen açıktır. Doktorun söylediklerini anlayabilir ve yapılması istenen şeyleri yapabilir. Operasyon sırasında hiç bir şey hissetmediği için keyifli olur. Kesinlikle ağrı ya da acı hissetmez. Bilinçsiz ya da derin sedasyonda ise, ilaç dozu biraz daha arttırılır ve hasta uykuya geçirilir. Uyandığında ise sanki kısa bir süre şekerleme yapmış gibi hisseder. Genel olarak sedasyon uygulanan bir hasta işlemden beş ya da on dakika kadar sonra uyanır. Aradan yarım saat geçtikten sonra da herhangi bir işlem geçirmemiş gibi hisseder. Ama bazen hastanın durumuna göre uyku durumu iki saate ve hatta üç ya da dört saate kadar uzayabilir. Sedasyon uygulanan bir hasta aynı gün içerisinde işine ve günlük hayatına geri dönebilir. Ama aynı gün araba kullanmak gibi dikkat gerektiren bir şey yapmaması önerilir. Sedasyon uygun şekilde uzmanlar tarafından yapılırsa risk taşımayan bir işlem. Az sayıda yan etkisi vardır ve genel olarak görülme riskleri yüksek değildir.

Sedasyon Yan Etkileri

Sedasyon sonrası yan etkiler: Kalp hızında artma, kalp hızında azalma, ritim bozukluğu, kan basıncında artma veya kan basıncında azalmadır.

Bilinçli Sedasyon Nedir?

Bilinçli sedasyon, derin sedasyonun daha hafif bir şeklidir. Cerrahi işlem süresince hasta ve doktor arasında iletişim devam etmektedir.

Derin Sedasyon Nedir?

Hastaya fazla dozda ilaç verilerek hastanın uyumasını sağlayan yöntemdir. Bilinçli sedasyondan farkı ilaç dozajının yüksek olmasıdır.

Sedasyonda Acı Hissedilir Mi?

Sedasyon anestezi de anestezi doktoru tarafından hastaya Yüksek dozda sakinleştirici verilir. Alınan sakinleştirici neticesinde hasta cerrahi işlem sırasında acı hissetmemektedir. Fakat bazı durumlarda acı hissedilebilir bunun için bu tür hastalara anestezi uygulaması yapılması gerekmektedir

Uyutarak Diş Çekimi Fiyatları

Fiyatlar konusunda net bir bilgi vermek doğru olmaz. Sedasyon diş çekimi nerede yaptırdığınız fiyat aralığı konusunda önemlidir. Diş çekimi sırasında ne kadar ilaç kullanıldığı faktörleri ile birlikte fiyatlarda değişmektedir.  
Blog
Ağız Kokusunu Tetikleyen Sebepler Nelerdir?
İmplantın Kaynadığı Nasıl Anlaşılır?
Lamine Kaplama Hangi Durumlarda Yapılır?
Gülerken Diş Eti Gözükmesi Nasıl Geçer?
İmplant Vida Takıldıktan Diş Fırçalanabilir Mi?
Diş Taşı Oluşumu Nasıl Engellenir?
Diş Kisti Olan Diş Çekilir Mi?
Diş Kesilmeden Kaplama Yapılır Mı?
Kanal Tedavisi Yapılan Diş Neden Ağrır?
Her Dişe Dolgu Yapılır Mı? Nasıl Yapılır?
Gömülü Diş Nasıl Tedavi Edilir? Çekilmeli Mi?
Diş Eti Kesimi Acıtır Mı? Kaç Günde İyileşir?
Ön Dişlere Dolgu Yapılabilir Mi?
Kanal Tedavisi Yapılan Diş Çürürse Ne Olur?
Tırnak Yemek Dişlerde Bozukluğa Neden Olur Mu?
Kanal Tedavisi Neden Yenilenir?
Zirkonyum Diş Çürüme Yapar Mı? Doğal Durur Mu?
Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Neden Olur? Dindirmek İçin Ne Yapılmalı?
Gülerken Diş Etinin Görünmemesi İçin Neler Yapmalı?
Dişler Neden Renk Değiştirir? Diş Sararmasını Engellemek İçin Ne Yapmalı?
Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp