Alt ve üst çenede, diş diziliminin en sonunda bulunan yirmilik dişler, gelişimini yirmili yaşlar civarında tamamladıkları için yirmi yaş dişi olarak adlandırılırlar. 3. azı dişleri olarak da bilinen yirmilik dişler, çene yapısına ve diş anatomisine bağlı olarak bir gelişim süreci yaşarlar. Bu dişler, sağlıklı bir şekilde tamamen çıkabildiği gibi, çene kemiğinde gömülü olarak da kalabilirler. Peki, yirmilik diş belirtileri nelerdir? Yirmilik diş ağrısına ne iyi gelir? gibi merak edilen tüm soruları bu yazımızda derledik.
Ankara diş hekimi Ela Çabuk ile iletişime geçmek için hemen linke tıklayın.
Yirmilik Diş Belirtileri Nelerdir?
Düzgün bir şekilde çıkan yirmilik dişler genellikle hiçbir soruna neden olmamaktadır. Fakat gömülü olan ve düzgün bir şekilde hizalanmayan yirmilik dişler, bir takım problemleri beraberinde getirebilir. Yirmilik dişlerin en sık görülen belirtileri şunlardır;
- Diş etlerinde hassasiyet
- Dişlerde ağrı
- Baş ağrısı
- Ağız kokusu
- Çene ve kulak kısmında yaşanan ağrılar
- Lenf bezlerinde şişlik
Yirmilik dişlerin belirtileri arasında en sık rastlananlar, ağrı ve hassasiyettir. Kişi besinleri çiğnerken, şiddetli bir ağrı hissedebilir. Yirmilik dişler, baş, çene ve kulak ağrılarına da neden olabilmektedir. Ağız kokusu, lenf bezlerinde şiddet ve hassasiyet gibi durumlar da, yirmi yaş dişlerinin belirtileri arasındadır.
Yirmi Yaş Dişleri Nasıl Çıkar?
Yirmi yaş dişleri, genellikle 17-25 yaşları arasında gelişimini tamamlayarak çıkmaktadır. Yirmi yaş dişleri, üst ve alt çenede ikişer olarak bulunurlar. Bu dişler ağızda doğru konumlanırsa, hiçbir sıkıntıya yol açmazlar ve ömür boyu kullanılabilirler. Hatta bu dişler, çiğneme fonksiyonuna oldukça katkı sağlarlar. Fakat yamuk hizalanan ya da gelişimini tamamlayamayarak gömülü olarak konumlanan yirmilik dişler, ciddi diş problemlerine yol açabilmektedir. Yamuk çıkan yirmilik dişler, diğer dişlere zarar verebilirler. Yirmilik dişlerin gelişim süreci hakkında bilgi sahibi olabilmek için, hekim kontrolü şarttır.
Yirmilik Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Yirmilik diş ağrıları, bazen çok şiddetli olabilmektedir. Ağrıyı hafifletmek için, ağrı kesicilerden yararlanılabilir. Yirmilik dişin oluşturduğu apse ve şişlikler, buz uygulamalarıyla azaltılabilir. Tuzlu suyla gargara yapmak, nane çayı içmek ve kuru karanfil çiğnemek yirmilik diş ağrısına iyi gelen diğer yöntemlerdir.
Yirmilik Yaş Ameliyatı
Yirmilik yaş kontrolü için, bir hekime başvurmak önemlidir. Eğer yirmilik dişler ağız ve çene yapısına zarar vermiyorsa, herhangi bir tedavi gerekmez. Fakat yirmilik dişler gömülüyse veya yamuk hizalandıysa, tedavi şarttır. Yirmilik yaş dişleri, ameliyat ile çekilebilmektedir. Bu ameliyat, çene cerrahisi alanına girmektedir. Yirmilik diş ameliyatları, biraz ağrılı ve zorlu geçmektedir. Ameliyat esnasında bölge lokal anestezi ile uyuşturulduktan sonra, dişin çekimi yapılır. Çekim yapıldıktan sonra, bölgeye dikiş atılır. Dikişler, yaklaşık 1 hafta sonra alınır.
Yirmilik Diş Ameliyatından Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?
Yirmilik diş ameliyatından sonra, 1 gün boyunca ağız çalkalanmamalıdır. Operasyon sonrası, ağızda şişlik ve ağrı oluşabilir. Ağrıları hafifletmek için, hekimin uygun gördüğü ağrı kesiciler kullanılabilir. Şişlik durumunda, bölgeye buz kompresi uygulanabilir. Yirmilik diş ameliyatından sonra en az 3 gün sigara ve alkol kullanılmaması, oldukça önemlidir. İlk bir hafta fazla soğuk ve sıcak gıdalar tüketilmemeli, asitli içeceklerden uzak durulmalıdır.
20’lik Diş Kulak Ağrısı Yapar Mı?
Diş etlerinde oluşan bakteriler dişlerde apse oluşumuna neden olur. Apseli dişler iltihaplanır. İltihap nedeniyle ağrısı yaşanır. Ağrı hem kulakta ve hem dişte etki gösteriyorsa bu ağrının sebebi 20’lik dişten kaynaklı olabilir. 20’lik dişler hangi işte hem de kulakta hem de dişte ağrıya neden olur
20lik Diş Baş Ağrısı Yapar Mı?
20’lik dişlerin çürümesi baş ağrısına neden olur. Çoğu zaman migren hastalığı ile karşılaştırılır. Fakat 20’lik dişler çenede dâhil olmak üzere baş ağrısına neden olur.
20lik Diş Ateş Yapar Mı?
20’lik diş her insanda farklı belirtiler gösterir. 20’lik diş çıkarken insanlar baş ağrısı gibi sorunlar yaşar. Aynı zamanda 20’lik diş eti yararak çıktığı için ateşe de neden olmaktadır.
0 comments on “YİRMİLİK DİŞ BELİRTİLERİ (NASIL ÇIKAR?) (YİRMİLİK DİŞ AĞRISI)”