Zirkonyum diş standart porselen kaplama ve porselen protezler yerine kullanılan beyaz renkli bir alaşımdır. Genellikle normal beyazlatma işlemlerinin sonuç vermeyeceği ileri dereceli renk değişimlerinde uygulanır. Zirkonyum diş hakkında bütün merak edilen soruların cevabını bu yazıda bulabilirsiniz.
Ankara diş hekimi Ela Çabuk ile iletişime geçmek için hemen linke tıklayın.
Zirkonyum Diş Çürüme Yapar Mı?
Zirkonyum diş yaptırmayı düşünenlerin en çok merak ettiği sorulardan birisi de zirkonyum dişin çürüme yapıp yapmayacağıdır. Üst düzey bir işçilikle üretilen zirkonyum kaplamalar dişe kusursuz olarak yerleştiği için çürüme yapmaz. Dişe tam oturduğundan bakterilerin oluşması için gereken boşluklar bulunmaz ve bu da zirkonyum kaplamayı güvenilir yapar.
Zirkonyum Doğal Durur Mu?
Zirkonyum kaplama doğal diş rengiyle birebir aynı üretilir. Bu sebeple diğer dişlerle arasında fark yokmuş gibi görünür. Ayrıca metal çerçeveler kullanılmadığı için diğer dişlerle aynı görünüme sahip olur.
Zirkonyum Diş Eti Çekilmesi Yapar Mı?
Zirkonyum kaplama yapılmasına bağlı olarak diş eti çekilme ihtimali çok düşüktür. Diş eti çekilmesinin genel sebepleri şöyledir;
- Aşırı plak oluşumuna bağlı diş taşı oluşumu
- Bakteriler
- Diş eti iltihabı
- Tütün ve alkol ürünleri kullanımı
- Düzensiz beslenme
- Kalp ilaçları
Bu ve benzeri sebepler diş eti çekilmesini tetikler. Zirkonyum kaplamanın doğrudan diş eti çekilmesini tetiklemesi çok düşük bir ihtimaldir.
Zirkonyum Diş Bakımı
Normal dişlerde yapılan diş bakımı rutinleri zirkonyum dişler için de yapılabilir. Zirkonyum diş yaptıranların çok daha dikkatli ve düzenli bir şekilde ağız ve diş bakımı yapmaları ve bu bakıma özen göstermeleri gerekir. Zirkonyum dişlerin ömrü ortalama 6–7 yıldır fakat ağız ve diş bakımına gösterilen özen ile bu süre uzatılabilir. Düzenli fırçalama bakım için en temel temizlik yöntemidir. Düzenli fırçalamanın yapılmasının şart olmasının yanı sıra doğru ürünlerle yapılması da önemlidir. Çok sert olan diş fırçaları zirkonyum dişe zarar verebilir. Ayrıca diş yapısına uygun olmayan diş macunu kullanımı da zirkonyumun ömrünü kısaltabilir. Diş ipi kullanımı zirkonyum kaplamanın ömrünü uzatmak için kullanılan bir diğer temizlik yöntemidir. Diş fırçasının ulaşamadığı yerlere ulaşarak bakteri birikimini önler ve zirkonyum kaplamanın ömrünü uzatır.
Zirkonyum Dişi Kimler Yaptırabilir?
Zirkonyum kaplamayı dişlerinde çürükler bulunan hemen herkes yaptırabilir. Ancak 20 yaşına kadar yaptırılması diş hekimleri tarafından önerilmez. Bu yaşlara gelinene kadar çenenin büyümesi ve gelişimin devam etmesi sebebiyle diş hekimleri daha ilerleyen yaşlarda zirkonyum kaplama yaptırılmasını tavsiye eder.
Zirkonyum Dişin Avantajları
Zirkonyum kaplama yaptırmanın birçok avantajı vardır. Bunlardan en önemlisi sağlıklı dişlere sahip olmaktır. Çürüyen ve ağrı yapan dişler zirkonyum kaplandıktan sonra uzun yıllar boyunca sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Sağlığın yanı sıra estetik amaçla da kullanılan zirkonyum kaplama porselen kaplamanın aksine doğal diş renginde görünür ve güzel gülüşleri doğal yapar ve yapay görünüşün önüne geçer.
0 comments on “ZİRKONYUM DİŞ ÇÜRÜME YAPAR MI? DOĞAL DURUR MU?”