AĞIZ KOKUSUNU TETİKLEYEN SEBEPLER NELERDİR?

ağız kokusunu tetikleyen sebepler

Ağız kokusu, yaşamın her bölümünde herkesi etkiler niteliktedir. Ağızdan meydana gelen koku veya kötü kokulu nefes, diş sağlığı veya genel sağlık ile ilgili altta yatan bir neden olabilir. Geçici bir hastalık ya da kronik bir durum da olabilir. Sebebi her ne olursa olsun, kötü ağız kokusu ve kötü nefes sadece kişiye rahatsızlık vermek ile kalmaz, aynı zamanda kişinin özgüvenini ve yaşam kalitesini de zedeler. Bazı kişiler nefesinin tamamen kokusuz olduğundan emin. Bazı insanlar ise ağız kokusu sorununa sahip ve bunun farkında bile değil. Nefesinizi değerlendirmek kolay bir iş olmadığı için bu yüzden güvenirliğine inandığınız bir kişiden destek alın. Ağız hijyenine daha fazla önem vermenizde fayda var.

Ankara diş hekimi Ela Çabuk ile iletişime geçmek için hemen linke tıklayın.

Ağız Kokusunun Belirtileri

Ağız kokusu ile birlikte kötü bir tat da fark edebilirsiniz. Bu durum yetersiz ağız hijyeninden kaynaklanan bir durum değil ise, dişlerinizi düzenli olarak fırçalasanız bile bu kötü koku yok olmaz. Ancak tıbbi bir destek ve ilaç yardımı ile bu koku gidebilir.

Ağız Kokusu Neden Olur?

ağız kokusunun en yaygın sebebi kötü diş hijyenidir. Kötü koku dişin temizlenmemesinden meydana gelebilir. Bazen de problemin kaynağı vücudun başka yerlerinden gelir. Ağızdaki kötü tat, reflü hastalığına neden olabilir. Asit geri akışının bir sonucu olabilir. Diğer olası sebepler arasında enfeksiyonlar, diyabet ve böbrek yetmezliği yer alır. Ketojenik diyet gibi farklı ve yeni bir diyet programı uygulamak da nefes kokusu ortaya çıkabilir.

Kötü Ağız Hijyeni

Bakteriler, dişlerde veya ağızda sıkışan yiyecek artıklarını belli bir süre ile parçalar. Ağzınızdaki bakteriler ve çürüyen artıkların birleşimi kötü bir koku meydana gelir. Dişleri düzenli olarak fırçalamak ya da diş ipi kullanmak sıkışmış olan artıkların çürümeye vakit bulmadan temizlenmesini sağlar. Fırçalama ayrıca dişlerinizde biriken ve kötü kokuya sebep olan yapışkan maddeyi, yani plağı da bunun ile beraber temizler. Plak brikiminim boşluklara ve diş eti hastalıklarına yol açabilir.

Ağır Kokulu Yiyecekler

Güçlü bir koku olan soğan, sarımsak gibi yiyecekler tüketildiğinde, mideniz sindirim esnasında onlarda bulunan yağı emer. Bu yağlar, kan dolaşımına geçer ve ciğerlerinize ulaşır. Bunun sonucun da nefesinizde, başkalarının da 72 saat boyunca fark edebileceği bir koku meydana gelir. Kahve gibi ağır kokuya sahip olan içeceklerin tüketimi de ağız kokusuna katkıda bulunur. Yeterli tükürük üretilmediğinde ağız kuruluğu meydana gelir.

Did you like this? Share it!

0 comments on “AĞIZ KOKUSUNU TETİKLEYEN SEBEPLER NELERDİR?

Comments are closed.

Close No menu locations found.