Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Ankara Çocuk Diş Tedavisi

Bebeklerde Ağız ve Diş Sağlığı Bakımı
Bebeklerde ağız ve diş sağlığı konusundaki koruyucu yaklaşımlar, dişlerin henüz yeni çıkma aşamasında uygulanmaya başlanmalıdır. Diş etlerinin üzerinde kalan bakteri birikintileri, asit salgılamaktadır ve dişlerin çürümesine neden olabilir. Bunun için yumuşak fırçaların yardımı ile diş ve diş etleri üzerindeki plaklar temizlenmelidir. Bu temizlik çok hafif bir şekilde yapılmalıdır. Zira basınç uygulandığı takdirde diş etlerinde ağrı hissedilebilir. Doğru bir basınç uygulanırsa, bebek için bu işlem bir masaj etkisi de yaratabilir ve rahatlamasını sağlayabilir. Temizleme işlemleri, ilk bir-iki yıl bu şekilde sürebilir. 3 yaşından sonra ise, günde iki defa dişler fırçalanmalıdır.

4 yaşına kadar, diş fırçalanırken macun kullanılmamalıdır. Ancak biberon çürüğü riskinin söz konusu olduğu durumlarda, macun kullanılabilir. Bu durumda, yetişkinlerin kullandığı macunları değil, bebekler için özel üretilmiş, bebeklere özel macunların kullanımı tercih edilmelidir.

Sabit ve Hareketli Yer Tutucular Nedir?
Çocuğun kişisel ve yaş özelliklerine uygun olarak tercih edilen sabit ve hareketli olmak üzere iki tür yer tutucu vardır. Hareketli olan yer tutucular takılan ve çıkarılabilen apareylerdir. Bu tutucular, yaş olarak büyük çocuklarda kullanılır.

Hareketli yer tutucular, akrilik bir maddeden ve ağza uyumlu bir şekilde yapılan aygıtlardır. Tek dişten büyük olan boşlukların olduğu, çenenin iki tarafında da diş eksikliğinin olması durumunda kullanılır.

Sabit yer tutucular ise alınan ölçülere uygun olarak tasarlanır ve sonuç olarak dişe yapıştırılır. Sabittir, fakat doktor kontrolünde çıkarılabilir. Doktor kontrollerinde ise daimi olan dişin sürmeye başlamasıyla çıkarılır. Tek taraflı oluşan diş eksikliğinde ve bununla birlikte çocuğun küçük yaşta olduğu durumlarda kullanılır. Ayrıca ektodermal displazi gibi sendromlarda dişlerin oluşmaması durumunda veya travma gibi büyük kayıplarda ise geçici diş protezleri tercih edilir.

Yer tutucular, çene gelişimini olumsuz bir yönde etkilemez. Fakat yer tutucular, büyüme çağında olan çocukta ileri dönemlerde ağızla uyumunu kaybedebilir. Bunun için de ölçü alınarak tekrardan yapılması gerekir.

Biberon Çürüğü
Biberon çürüğü, erken çocukluk döneminde sıkça görülen bir enfeksiyon hastalığıdır. Mamaların gece uykusu sırasında alınması, annenin bebeğini gece boyunca emzirmesi gibi nedenlerden ötürü oluşan biberon çürüğü, emzirme noktasında laktoz isimli şekerden kaynaklanmaktadır. Laktoz, çürük yapıcı özelliğine sahip karyojenik bir maddedir. Emzirme kaynaklı biberon çürüklerinin oluşmasını engellemek için, emzirmeyi akşam uykusuna yatmadan evvel uygulamak gerekmektedir.

Biberon çürüğünün diğer bir nedeni de, ilk dişlerin oluşum esnasında karbonhidrattan zengin sıvı besinlerle beslenmeden kaynaklanmaktadır. Bu durum, dişlerin hızla çürümesine neden olabilmektedir.

Çocuklarda, süt dişi düşmesi gereken yaştan önce düştüğü takdirde, yer kaybı problemi yaşanmaması adına yer tutucu kullanılır. Yer tutucular kullanılmadığı takdirde, ağızlarda diş bozukluğuna neden olabilir. Diş tutucular, beklenen diş gelene kadar ağızda kalır ve yer kaybını engeller.

Sabit ve hareketli yer tutucu olarak iki farklı tutucu modeli mevcuttur. Diş üzerine uygulanan tutucu, süt dişinin yerine sürekli diş geldiğinde ağızdan çıkartılır ve dişlerin sağlıklı bir şekilde gelişmesinde katkı sağlar.

Dişin Tamamen Yerinden Çıkması
Çocuklarda, şiddetli bir travma dişlerin yuvasından çıkmasına neden olabilir. Bu vakalar, genellikle çocukların fiziksel aktiviteleri çok sık yaptığı okullar, parklar gibi yerlerde yaşanmaktadır. Bu duruma karşı önlem almak için araçlarda mutlaka çocuklara emniyet kemeri takılmalı, spor yaparken dişler için koruyucu dişlik kullanılmalı, bisiklet kullanılıyorsa kask takılmalıdır.

Dişlerin tamamen yerinden çıktığı durumda yapılması gereken, çıkan diş sürekli bir dişse dişi alıp, diş köküne kesinlikle dokunmadan süt gibi ya da serum gibi bir sıvının içine koymalı ve diş hekiminize ulaştırmalısınız. Tamamen çıkmış dişler, doğru şartlar altında kliniğe ulaştırılırsa, bir operasyonla başarılı bir şekilde yuvalarına tekrar yerleştirilebilmektedir fonksiyonel şekilde kullanılmaya devam edilebilir.

Ağız ve diş sağlığı için, çocuğun beslenmesinde nelere dikkat edilmeli?
Ebeveynlerin, çocukların beslenme alışkanlıkları konusunda dikkatli olması, erken yaşta oluşacak çürükler ve diğer diş sağlığı problemlerinin önünün alınmasında etkilidir. Bu anlamda, her ebeveyn sorumluluk taşımaktadır.

Doğru beslenme için, asitli ve yapışkan gıdaların kullanımına dikkat edilmelidir. Besinlerin içerdiği şeker oranları dişler için zararlı olduğu gibi, ağızda kalma süreleri de önem taşımaktadır. Yapışkan gıdalar, diş yüzeylerinde uzun süre kalabildiği için bu gıdaların tüketilmesinden sonra kesinlikle ağız çalkalanmalı, diş fırçalanmalıdır. Ara öğünlerde besleyici gıdalar tüketilmelidir ancak bu gıdaların şeker oranı düşük olanları tercih edilmeldir. Sebze ve meyve tüketimi bu anlamda önemlidir.

Ağızda kalan artıklar, ağız pH’ında düşmeye neden olmaktadır. Oluşan asidik ortam, dişlerin çürüme riskini yükseltmektedir. Bu yüzden, temel olarak en çok dikkat edilmesi gereken konu, gıdaların seçimi ve bu gıdaların ağızda kalma sürelerinin dikkate alınarak, temizliğin periyodik şekilde yapılmasıdır.

Çocuklarda Diş Hekimi Fobisi
Çocuklarda diş kliniklerine gitme, diş muayenesi yaptırma korkusu çok yüksek oranda görülen bir davranıştır. Çocukların yüzde doksanına yakınında bu korku mevcuttur. Bunun bir nedeni, ilk muayenenin aksatılmasıdır. Aksatılan muayene ise, biberon çürüğü olarak adlandırdığımız çürüklerin oluşumu için zemin hazırlar.

İlk muayenenin bebeklik döneminde bile olsa, erken dönemde yapılması, çocuğun diş kliniğini korkulacak bir yer olarak değil, güzel bir ortam olarak aklına kazıması önemlidir ve diş hekimi fobisini yenmesini sağlayabilir.

Diş çürükleri için restorasyonlar

Süt dişlerindeki çürük lezyonlarda dişin düştüğü yaş, oluşan çürüğün derinliği ve diş etlerinde yaşanan doku kaybı düşünülerek, yapılacak tedaviye karar verilir. Dolgu maddeleri ile ya da paslanmaz çelik kuronlar ile dişlerin restore edilebilmesi mümkündür.

Çocuklarda Diş Çürüğü Neden Olur?
Çocuklarda da tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi ağız içerisindeki bakteriler zamanla plak adı verilen bir yapıya dönüşür. Bu plaklar temizlenmediğinde tüm dişi kaplayabilir. Sonraki süreçte çocuklar yemek yedikçe plakta bulunan bakteriler asit oluşturmaya başlar. Bu asitte dişlerdeki mine adı verilen tabakayı aşındırır ve diş çürükleri oluşmaya başlar. Çocuklarda da ağız ve diş temizliği çürük oluşumunu engelleme konusunda büyük önem taşıyor. Yemeklerden sonra dişlerin mutlaka düzenli olarak fırçalanması gerekiyor. Çocuklarda diş çürükleri kendini ağızda kötü koku oluşması, ağrı ya da sızı hatta sadece dişlerde hassasiyet şeklinde belli edebilir. Her durumda mutlaka diş hekimine danışmanız gerekir. Diş yüzeyinde tebeşirimsi bir görünüm şeklinde diş çürükleri kendini belli edebiliyor. Böyle bir tabaka oluşumu gördüğünüzde yine diş hekiminize başvurmanız lazım.

Çocuklarda Diş Çürüğü Nasıl Önlenir?
Diş çürüklerini önlemenin ağız ve diş temizliği ile çok yakından ilgisinin olduğunun unutulmaması gerekir. Ağız ve diş temizliğine dikkat edilmesi durumunda çocuklarda diş çürükleri meydana gelmez. Aynı zamanda diş çürüklerini önlemenin beslenme ile de yakından ilgisi bulunuyor. Şekerli, nişastalı, asitli yiyecek ve içecekler çocuklar tarafından sıklıkla tüketiliyor. Ancak bu yiyecek ve içecekler de çocukların dişlerinde diş plakları oluşmasına neden oluyor. Çocukların bu tür yiyecekler yerine sebze ve meyve tüketerek beslenmesi diş çürüklerini önlemek adına büyük önem taşıyor.

Çocukların Diş Sağlığı İçin Nelere Dikkat Edilmeli?
Çocuklar sert cisimleri ağızlarına götürme ve ısırma eğilimi gösterirler. Bu davranıştan kaçınmaları için çocuklarınızı sıklıkla uyarmalısınız. Aynı zamanda her yemekten sonra bol su içilmesi ve ağzın mutlaka çalkalanması da çok büyük önem taşıyor. Sadece meyve tüketildiğinde bile ağzın bol su ile çalkalanması çocuklar tarafından bir alışkanlık haline getirilmelidir.  Günde 2 defa dişlerin düzenli olarak fırçalanması da yine büyük önem taşıyor. Çocuklar genellikle diş ipi kullanımından kaçınırlar. Ancak diş plağı oluşmaması için diş diplerinin de mutlaka düzenli olarak kullanılması gerekiyor. Çocukluk döneminde kazanılan alışkanlıklar yetişkinlik döneminde de devam ettiği için çocuklarınıza bu yönde eğitim vermeniz çok önemlidir.

Diş Hekimine İlk Defa Ne Zaman Gidilmeli?
Toplumda diş hekimine kontrol amaçlı olarak sadece yetişkinlerin gitmesi gerektiği düşünülür. Oysa çocuklarında diş sağlığının düzenli aralıklarla kontrol edilmesi çok büyük bir önem taşıyor. Bu noktada akıllara gelen soru çocukları diş hekimine ilk defa ne zaman götürmek gerektiği oluyor. Çocukların süt dişlerinin ilk defa sürmeye başladığı dönemde mutlaka kontrol amacıyla diş hekimine götürmeniz gerekiyor. Bu süre bazı çocuklarda 6 aylıkken bazı çocuklarda 1 yaşına kadar uzayabiliyor. Çocuğunuzun süt dişi çıkmaya başladığında diş hekimine gitmeniz durumunda beslenme alışkanlıkları ile ilgili bazı öneriler de alabilirsiniz. Aynı zamanda 6 ayda bir çocuğunuzun diş sağlığının kontrolü için diş hekimine gitmeniz gerektiğini de unutmayın.

Çocuklara Diş Fırçalama Alışkanlığı Ne Zaman Kazandırılmalı?
Ailelerin tereddütte kaldığı konulardan biri de çocuklara ne zaman dişlerini fırçalamaya başlaması gerektiğidir. Çocukların dişleri çıkmaya başladığında beslenme saatlerinin ardından nemli bir bez ya da parmak fırçalar kullanılarak dişlerin temizlenmesi gerekiyor. Özellikle gece saatlerinde süt ya da mama verdikten sonra mutlaka çocukların dişlerini bu yöntemlerle temizlemelisiniz. Böylelikle mama ya da süt artıklarının dişlerden uzaklaşmasını sağlamış olacaksınız. Çocukların diş fırçalama alışkanlığı kazanması için dilediğiniz zaman diş fırçası kullanmasına izin verebilirsiniz. Ancak mutlaka ailelerin çocukların ardından dişleri yeniden fırçalaması gerekiyor. Çünkü küçük yaşlardaki çocuklar dişlerini tam olarak temizleyemeyebilir. Çocukların fırçalamasının ardından ailelerin yeniden çocukların dişlerini temizlemesinde fayda var.

Çocuklar İçin Ne Zaman Diş Macunu Kullanılabilir?
Öncelikle çocuklarınızın diş fırçalama alışkanlığı kazanması için diş fırçasını hafifçe ıslatarak vermenizde fayda var. Çok erken dönemlerde diş macunu kullanılmasını tavsiye etmiyoruz. Bunun en önemli nedeni çocuklarda 3 yaşına kadar tükürme fonksiyonlarının tam olarak gelişmemiş olmasıdır. 3 yaşından önce çocuklara üzerine diş macunu konulmuş bir diş fırçası verdiğinizde bu macunun büyük bir bölümünü yutacaktır ve  bu durum asla istenmez. 3 yaşına gelmelerinin ardından çocukların tükürme fonksiyonunun kontrol edilmesi gerekiyor. Şayet tükürme fonksiyonu gelişmişse bir nohut tanesi kadar olmak kaydıyla az miktarda diş macunu kullanılabilir. Çocuklar 6 yaşına geldiğinde iki ya da üç nohut tanesi kadar diş macunu kullanmaya başlayabilirsiniz.

Çocuklarda Çarpık Dişler Sonradan Düzelir Mi?
Aileleri en çok endişelendiren durumlardan biri de  çocukların dişlerinin çarpık bir şekilde çıkmasıdır.  Dolayısıyla çarpık dişlerin sonradan düzelip düzelmeyeceği merak ediliyor. Dişlerde kimi zaman çarpıklık kendiliğinden düzelebilirken kimi zaman da diş hekimi tarafından müdahale edilmesi gerekebiliyor.  Bu soruya net bir yanıt almak için öncelikle bir diş hekimine görünmenizde fayda olacaktır. Yapılacak muayene sonrasında tarafınıza net bir bilgi iletilebilir.

Diş Fırçalamayı Kesinlikle Reddeden Çocuklar İçin Ne Yapmalı?
Çocuklar diş fırçalama konusunda çok istekli olmuyor. Ancak onları zamanla dişlerini düzenli olarak fırçalamaya alıştırmanız gerekiyor. Bu noktada anne babalar en iyi örnek olacaktır. Dişlerinizi düzenli olarak fırçaladığınızı çocuklarınızın da görmesini sağlayabilirsiniz.  Kesinlikle dişlerini fırçalanmaması durumunda çürük döküleceği ya da çok ağrıyacağı gibi çocukları korkutan bilgiler vermeyin. Bu bilgiler çocukların diş hekimi fobisi yaşanmasına sebebiyet verebiliyor. Her daim olumlu örnekler vererek çocuklarınızı alıştırmaya çalışın ve zorlanırsanız bir uzmandan yardım alın.

Çocuklarda Geçici Diş Ağrısı Olur Mu?
Geçici diş ağrısı sadece çocukların dişleri ile çok sert bir cismi ısırması durumunda yaşanabilir. Bunun dışında diş ağrılarının tamamının ciddiye alınması ve zaman kaybetmeden bir diş hekimi ile görüşülmesi gerekiyor.  Diş ağrısına sebebiyet veren ve sizin fark edemeyeceğiniz bir enfeksiyon durumu olabilir. Aynı zamanda dişlerin iç kısmında bir çürük meydana gelebilir ve siz baktığınızda çıplak gözle bunu görmeyebilirsiniz. Bu nedenle çocuklar dişlerinin ağrıdığını dile getirdiğinde mutlaka bir uzmana görünmeniz gerekiyor.

Bebeklerde ve Çocuklarda Diş Gıcırdatma Sebepleri
Çocuklar belli dönemlerde dişlerini gıcırdatabilir. Bazı çocuklar çenelerini sıkarken bazıları da dişlerini gıcırdatırken ses bile çıkarır. Çocuklar, uykuda olduğu gibi gün içinde de dişlerini gıcırdatabilirler. Bu durumlarda aileler, çocuklarını mutlaka bir hekime götürmelidirler.

Diş gıcırdatmaya sebep olacak faktörler ise şunlardır:

Üst ve alt dişlerin doğru bir şekilde hizalanmaması

  • Stres,
  • Diş çürükleri
  • Boğaz iltihapları

Bağırsak parazitleri gibi etkenler diş gıcırdatmaya sebep olacak etkenlerdir. Bunun dışına çocukların süt dişlerinin dökülmesi ile kalıcı olan dişlerinin çıkması sürecinde de bu gıcırdatmalar olabilir. Hatta süt köpek ve süt azı dişlerinin yüzeylerindeki hafif aşınmalar, çenelerinin büyümesi, diş etindeki baskılar bu gıcırdatmaların oluşmasında büyük rol oynar.

Biberon Çürüğü Nedir?
Çok küçük yaşlarda ki çocuklarda oluşan diş çürüğüne biberon çürüğü ismi verilir. Biberon diş çürüğü, şekerli sıvılar ve doğal şekerli sıvılardan meydana gelmektedir. Biberon çürüğünde, çürük oluşmasına biberon değil biberonun içinde bulunan meyve suyu ya da süt öncü rol oynamaktadır. Anne sütü ve inek sütü içerisinde doğal olarak bol miktarda şeker barındırır.

Bebeğin akşam uykusuna yatmadan önce, süt içmesi ve bu sütün ağız içerisinde kalması bakteriler için yaşam alanı oluşturmaktadır. Biberon çürüğü en çok, üst ön dişlerde görülebilmektedir. Bebek biberon ile yatağa yatırıldığında, biberon üzerinde bulunan bakteriler, şekerli sıvı yardımıyla diş üzerinde takılı kalırlar.

Takılı kalan bakteriler zamanla çürümelere sebep olmaktadır. Bebeğin her beslenme sonrası dişlerinin bir peçete yardımıyla temizlenmesi, bakterilerin yaşam alanını kısıtlayacaktır.

Süt Dişleri ve Önemi
Çocuk 6 aylıkken çıkmaya başlayan süt dişleri, çocuk 2,5 yaşına geldiğinde alt ve üst çenede 10’ar tane olmak üzere toplam 20 taneyi bulur. Çocuğun ruhsal ve bedensel sağlığı üzerinde büyük etkileri sebebiyle çok önemlidirler.

Çocuğun sağlıklı beslenmesinin başladığı yer süt dişleridir. Bundan dolayı süt dişlerinin ilk görevi sağlıklı beslenme ihtiyacını karşılamaktır. Çürüyüp, çürüğünün derinleştiği durumlarda ağrıya yol açmakta, bu ağrı da çocuğun beslenmesini engellemektedir. Yetersiz beslenen çocuğun gelişiminde duraksamalar meydana gelecektir. Yani süt dişleri sağlığın başladığı noktalardan biridir. Bunların yanı sıra konuşma gelişimi üzerinde de ciddi etkileri bilinmektedir. Bilinen bir diğer önemi ise; kas ve çene kemiği gelişmesinde de desteği bulunmasıdır.

Süt dişlerinin bir diğer önemi ise, estetik sağlamaktır. Çürük olmaları, çocuğun gülme ve konuşma konusunda çekinmesine sebep olur. Bu çekingenlikte özgüven gelişimi üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir.

Çocuklarda Parmak Emmek
Henüz anne karnındayken parmak emme bilinci oluşan bebekler doğumdan sonra da bu alışkanlıklarına sıklıkla devam ederler. Hayata geldikleri zamandan itibaren oral yöntemle dünyayı tanımaya çalışan bebeklerin parmak emmesi oldukça doğaldır. Ancak dişlerin çıkmaya başlamasından sonra devam eden parmak emme işlevi dişlerin düzgün şekilde çıkmamasına neden olabilir. Daha sonraki yaşlarda devam eden bu alışkanlık damak yapısının bozulmasıyla bile sonuçlanabilir. Bu sebeple özellikle üç yaşından sonra devam eden bu hareket gözlenmelidir.

Süt Dişler Neden Çabuk Çürür?
Süt dişleri, bebekliğin 6. ayında çıkmaya başlayan dişlerdir. Süt dişleri oluşumunu 2 ve 3 yaş arasında tamamlar. Genellikle yenileri gelecek diye bu dişleri ihmal etmek, çoğu zaman üzücü sonuçlarla karşılaşmaya neden olmaktadır.

Çünkü süt dişleri, ana dişlerin temelini oluşturmaktadır. Süt dişlerinin çok çabuk çürümesinin nedeni, normal dişler kadar mineral içermemesinden kaynaklanmaktadır. Çürüğün erken dönemde fark edilmesi dişlerin kurtarılabilmesi açısından çok önemlidir.

Fakat çocuklar bu belirtileri çoğu zaman fark edemeyebilirler. Bu noktada ebeveynlerin çocukların dişlerini kontrol etmesi gereklidir. Ebeveynin uykudan önce diş fırçalama alışkanlığını çocuğa öğretmesi doğru bir davranış olacaktır. Çocuklara emzik veya biberon vermeden önce şekerli gıdalara batırmak son derece yanlıştır.

 Süt Dişleri Bakımı Önemli Mi?
Süt dişleri, çocukların ilerideki gelişimi için önemli rol oynamaktadır. Düzenli olarak, bakımlarının yapılması gerekmektedir. Küçük yaştan itibaren düzenli olarak fırçalama alışkanlığı oluşturmak çok önemlidir. Çünkü süt dişler, ilerideki yerine gelecek olan ana dişlerin temelini oluşturur.

Süt dişlerine iyi bakabilmek, her türlü zarardan korumak ana dişlerin de sağlıklı olması adına büyük rol oynamaktadır. Süt dişlerinde diş minesi, daha ince ve daha az minerale sahiptir. Bu durum süt dişlerin daha çabuk çürümesinde en büyük etkendir. Erken yaşlardan itibaren ağız ve diş muayenesine gitmek oluşabilecek problemlerin önüne geçilmesi adına önemlidir. Bunun yanında çok şekerli, gazlı ve çok sert yiyecekler yemek dişlere zarar verebilir.

Çürükleri Engellemenin Yolu Var Mıdır?
Diş çürümesi pek çok insanın hayatı boyunca en az bir kez deneyimlediği olaylardan biridir. Diş çürümesinin birçok kaynağı bulunabilmektedir. Örneğin çürük kalıtım kaynaklı olabildiği gibi dişe gereken önemin verilmemesi kaynaklı da olabilir.

Kalıtım kaynaklı çürümeler genel olarak kişiden kişiye değişmektedir. Bu sebeple kişinin yine de dişlerine iyi bakması tavsiye edilmektedir. Bakımsızlık kaynaklı çürümelerde kesin engelleme mümkündür.

Pek çok insan diş bakımını diş fırçalamak sanmaktadır. Lakin dişin sadece fırçalanması çoğu durumda yeterli olamamaktadır. Özellikle yemek sonrası dişler arasında artıklar kalabilmektedir. Bu artıklar zamanla dişlerde çürümeye yol açarlar. Bu sebeple diş aralarındaki artıkların ağız çalkalama suyu ve diş ipi aracılığıyla temizlenmesi gerekir.

Çocuklarda Rastlanılan Diş Problemleri
Çocuklar, gelişim çağında olduğu için ağız yapısında çeşitli problemler oluşabilir. Süt dişleri döküldükten sonra, düzenli olarak dişlerin çıkmaması, ağız içindeki dişlerin çarpıklaşmasına neden olabilmektedir. Tel tedavisi uygulanarak sorunlar gelişim çağında ortadan kaldırılabilmektedir. Yeterli kalsiyum ve proteini almayan çocukların diş etlerinde genellikle kanamalar gözlenmektedir.

Bunun yanında kalsiyum eksikliği dişlerin kökünün sağlam olmamasına da neden olmaktadır. Fizyolojik olarak çene yapısı nedeniyle ortodonti tedavisi de gereken durumlar bulunmaktadır. Bu durumlarda hekimler ailelerle görüşerek durumu aktarır. Dişlerin düzenli fırçalanmaması ve çok fazla şeker, çikolata tüketiminde, dişlerde çürümeler görülmeye başlar. Ağrılı olan bu süreçte dişin temizlenmesi ve dolgu yapılması gerekebilir.

Çocuk Dişlerine Flor Uygulaması Nedir?
Diş hastalıkları önlenebilir hastalıklar kapsamında değerlendirilmektedir. Vücut içerisinde gelişimini en geç tamamlayan doku diş dokusudur. 20’li yaşlara kadar süren oluşum süreci bu dokunun ne kadar geç olgunlaştığını göstermektedir. Çocuklar diş gelişimi esnasında dişlerin korunması ile sağlıklı bir diş yapısına sahip olabilirler.

Bir hastalığı yaşamak, öncesinden önlem almaktan daha pahalı bir durumdur. Zaman, para ya da sağlık açısından dezavantajlı durumlar yaşamamak için hamilelikten itibaren çocuğun diş sağlığına dikkat edilmelidir. Hamilelik dönemlerinde alınan ilaçlardan bazılarının diş yapısının oluşumunda rol oynadığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Çocuğun dişlerine yönelik koruyucu uygulamalar arasında ilk sırada flor uygulamasını görmek mümkündür.

Flor’un çürükler üzerine inhibitör yani durdurucu ya da azaltıcı etkisi bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir. Çocuk dişlerine flor uygulaması da bu kapsamda yaygınlaşmıştır. Bakteriyostatik ya da bakteriyosidik etki gösteren flor bakterilerin üremesinin durdurulmasını ya da bakterilerin öldürülmesini sağlar.

Bu durum da çocuğun ağzındaki çürüklerin sayıca azalması ya da çürük artışının durması ile sonuçlanır. Flor bir element olarak gündelik hayatta vücuda alınan bir maddedir. Yenilen ya da içilen birçok madde flor içermektedir. Bu sebeple flor uygulamasının toksik(zehirli) bir yanı bulunmamaktadır.

Çocuk Dişleri İçin Çürük Muayenesi
Çocuk dişlerinde meydana gelen çürükler beslenmeyi olumsuz yönde etkileyen faktörlerdir. Çocuklara ağrı hissi vererek huzursuz olmalarına neden olur. Bu yüzden çocuk dişlerinin muayene edilmesi ve çürüklerin temizlenmesi son derece önemlidir. Çürük muayenesi sırasında rastlanan çürükler temizlenmezse çocuklarda diş kayıpları ve diş eti problemleri görülebilir.

Çocuklar sıklıkla diş doktoruna götürülmeli ve uygun görülen tedaviler uygulanmalıdır. Muayene sırasında dişteki probleme ve apselere karşılık verilen ilaçlar doktor kontrolü altında kullanılmalıdır. Bazı durumlarda çürük tedavisi ve acı hissini yok etmek için diş çekme, dolgu ve kanal tedavisi gibi işlemler uygulanmaktadır. Bu muayeneyi gerçekleştiren ve çocuklarda dişlerin sağlıklı kalmasına yardımcı olan bölüm pedodonti olarak bilinmektedir.

Bebeklerde Diş Çürüğü Nasıl Engellenir?
Bebeklerin dişleri; gülümsemek, çiğnemek ve konuşmak için önemlidir. Bebeklerde diş çürüğüne biberon diş çürüğü adı verilir. Biberon diş çürüğü, şekerli sıvıların veya süt ve meyve suyu gibi bebeğin dişlerinde uzun süre kaldığında oluşur.

Ağızda yer alan bakteriler şekere geçer ve ardından dişlere saldıran asitler oluşturur. Biberon çürüğünde; çürüğe neden biberonun içindeki süttür. Anne sütü veya inek sütü bol miktarda şeker içerir.

Bebeklerin gece yatmadan hemen önce veya uyku esnasında anne sütü emmesi ve biberon ile inek sütü içmesiyle ağız içinde sürekli biriken süt, bakterilerin hızla çoğalmasını sağlar.

Uyku esnasında tükürük salınımının azalması, bakterilerin üretmiş olduğu asit karşısında minenin çözülmesini sağlar. Bunun için bebeğin bir yaşından başlayarak uyku esnasında beslenmesine izin vermeyin. Bebeğin dişleri çıktıktan sonra macun olmadan fırçalayın.

Sıkça Sorulan Sorular
  • Sıkça Sorulan Sorular Biberon Çürüğü Nedir?
  •  Biberon çürüğü, erken çocukluk döneminde sıkça görülen bir enfeksiyon hastalığıdır. Mamaların gece uykusu sırasında alınması, annenin bebeğini gece boyunca emzirmesi gibi nedenlerden ötürü oluşan biberon çürüğü, emzirme noktasında laktoz isimli şekerden kaynaklanmaktadır.
  • Sıkça Sorulan Sorular Çocuklarda Diş Çürüğü Neden Olur?
  •  Çocuklarda da tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi ağız içerisindeki bakteriler zamanla plak adı verilen bir yapıya dönüşür. Bu plaklar temizlenmediğinde tüm dişi kaplayabilir. Sonraki süreçte çocuklar yemek yedikçe plakta bulunan bakteriler asit oluşturmaya başlar. Bu asitte dişlerdeki mine adı verilen tabakayı aşındırır ve diş çürükleri oluşmaya başlar.
  • Sıkça Sorulan Sorular Diş Hekimine İlk Defa Ne Zaman Gidilmeli?
  •  Çocukların süt dişlerinin ilk defa sürmeye başladığı dönemde mutlaka kontrol amacıyla diş hekimine götürmeniz gerekiyor. Bu süre bazı çocuklarda 6 aylıkken bazı çocuklarda 1 yaşına kadar uzayabiliyor.
Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp