Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Diş Dolgusundan Kaç Saat Sonra Yemek Yenir?

Çocuklarımız olsun bizler olsun diş sorunlarıyla sık sık karşılaşmaktayız. Bu sorunların en önemli nedenlerinden birisi de kötü ve hijyenik olmayan ortam koşullarıdır. Dişlerimize yeterince özen göstermememizdir. Bu nedenlerden kaynaklı veya genetik faktörlerden kaynaklanan diş sorunlarını oldukça fazla şekilde yaşamaktayızdır. Oluşan çürük gibi etkenlerin tedavisinde genelde dolgu yapımına başvurulur. Yaptırdıktan sonra ise en sık merak edilen konu diş dolgusundan kaç saat sonra yemek yenir sorusudur. Bu soruyu karşı genelde doktorlar iki saate kadar yemek yenmemesini tavsiye ederler.

Dolgu İşlemi Nedir?

Dişlerde oluşan çürük gibi nedenlerden dolayı hastaya çekilmez ağrılar veren diş çürükleri tedavisi için kullanılır. Dişlerin içlerinde boşalma meydana geldiği için diş eti görünür duruma gelir. Bu nedenden ağrı ve sızıya neden olmaktadır. Bu ağrının giderilmesi için dişin içine dolgu işlemi uygulanır.

Dolgu İşlemi Ağrılı Bir İşlem Midir?

Dolgu artık günümüz itibariyle sıklıkla yapılır hale gelmiş bir uygulamadır. Dolgu yapmadan önce dişin uyuşturulması gerekir. Bu işlem sırasında bazen iğneler tercih edilebilir. Bu aşamada hasta az bir acı hissi hissedebilir. Diş uyuştuktan sonra olan işlemler de genelde acısız ve ağrısız işlemlerdir. Bu açıdan hastaya pek bir tedirginlik vermez. Yapılan işlemlerde ağrı oluşturacak etkenler yeterince azdır. Sıklıkla dolgu yapımları mevcuttur.

Dolgulu Dişte Nelere Dikkat Edilmelidir?

Dolgu yapımı bittikten sonra ise bir takım kurallar mevcuttur. Bu kurallar dolgunun daha sağlıklı olması açısından önem ifade etmektedir. Bunlar şu şekilde sıralanır:
  • Kişi dolgu yaptırdıktan sonra 2 saat kadar yemek yememelidir,
  • Yemek yenmesi zorunlu durumlarda yumuşak gıdalar tercih edilmelidir,
  • Sıcak veya soğuk içeceklerden uzak durmalıdır,
  • Ağız bakımında kişisel temizliğine dikkat etmelidir,
  • Dolguda parçalanma oluşturacak ürünleri tercih etmemelidir,
  • Ağrı geçmediği taktirde doktoruna tekrar gitmelidir.
Dikkat ettiğimiz taktirde dolgu kolay ve çözüm odaklı bir tedavidir. Dolgular sayesinde kişinin duyduğu ağrı hissi giderilmektedir.

Dolgu Çeşitleri Nelerdir?

Her diş aynı derecede ve aynı yapıya sahip olmadığı için diş durumuna göre dolgu çeşitleri mevcuttur. Günümüzde en sık kullanılan dolgu çeşitlerinden bazıları amalgam dolgular, kompozit dolgular ve porselen dolgulardır. Farklı çeşitleri mevcuttur. Genelde arka dişlere dolgu yaparken daha kuvvet gerektirdiği için amalgam dolgular tercih edilir. Diş doktorunun fikirleri bu konuda çok önemlidir. Bizlere uygun türü seçmede yardımcıdır.

Diş Dolgusu Neden Değiştirilir?

Bu dolgular bazı durumlarda değiştirilir. Bu durumlar eğer hastanın diş ağrısı devam ediyorsa, hastanın dolgusunda kırılma varsa değiştirilme işlemi gerçekleştirilir. Bunun yanında dolguda meydana gelen parçalanmalar varsa doktorunuza bildirdiğiniz taktirde değişim gerçekleştirilir. En sık dolgu problemlerinden biri ise dolgunun hava almasıdır. Dolgu hava aldığı taktirde ağrı kaçınılmaz bir sonuç haline gelmektedir. Bu yüzden hava almaması için uygun yapıda yapılmalıdır.

Diş Dolgusundan Sonra Hemen Yemek Yenir Mi?

Diş dolgusundan sonra hemen yemek yenmez. Diş dolgusunun yemek yenecek sertliğe ulaşması 2 saati bulmaktadır. Diş dolgusu genel sertliğine ise 24 saatte ulaşmaktadır.

Geçici Dolgu Kaç Saatte Kurur?

Geçici dolgu 24 saatte kurur.

Dolgu Yapıldıktan Sonra Su İçilir Mi?

Geçici dolgu yapıldıktan 2 saat sonraya kadar su içilmez.

Yeni Dolgu Yapılan Diş Fırçalanır Mı?

Yeni dolgu yapılan dişlere yemek yenildikten sonra fırçalama yapılabilir. Aynı zamanda dişlerin arasına giren yemek parçacıklarını çıkarmak için diş ipi kullanılabilir. Yemek sonrası ağızda oluşan kötü kokuların oluşumunu engellemek için dişler fırçalanabilir. Dişlerin fırçalanabilmesi için dolgunun genel sertliğe ulaşma süreci tamamlanmış olması gerekmektedir. Dolgunun genel sertliğe ulaşması 24 saatte olur.  
Blog
Ağız Kokusunu Tetikleyen Sebepler Nelerdir?
İmplantın Kaynadığı Nasıl Anlaşılır?
Lamine Kaplama Hangi Durumlarda Yapılır?
Gülerken Diş Eti Gözükmesi Nasıl Geçer?
İmplant Vida Takıldıktan Diş Fırçalanabilir Mi?
Diş Taşı Oluşumu Nasıl Engellenir?
Diş Kisti Olan Diş Çekilir Mi?
Diş Kesilmeden Kaplama Yapılır Mı?
Kanal Tedavisi Yapılan Diş Neden Ağrır?
Her Dişe Dolgu Yapılır Mı? Nasıl Yapılır?
Gömülü Diş Nasıl Tedavi Edilir? Çekilmeli Mi?
Diş Eti Kesimi Acıtır Mı? Kaç Günde İyileşir?
Ön Dişlere Dolgu Yapılabilir Mi?
Kanal Tedavisi Yapılan Diş Çürürse Ne Olur?
Tırnak Yemek Dişlerde Bozukluğa Neden Olur Mu?
Kanal Tedavisi Neden Yenilenir?
Zirkonyum Diş Çürüme Yapar Mı? Doğal Durur Mu?
Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Neden Olur? Dindirmek İçin Ne Yapılmalı?
Gülerken Diş Etinin Görünmemesi İçin Neler Yapmalı?
Dişler Neden Renk Değiştirir? Diş Sararmasını Engellemek İçin Ne Yapmalı?
Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp