Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Diş Lezyonu Nedir?

Sağlıklı bir ağız için diş ve diş eti bakımı çok önemlidir. Dişlerde meydana gelen doku kayıpları, çürükler ve enfeksiyonlar ağız sağlığını tehdit eder. Ağız sağlığını tehdit eden bir başka unsur ise diş lezyonu olarak bilinir. Diş lezyonu, diş etinde veya kültüründe bulunan içi mikrop dolu keseciklerdir. Genellikle kistik oluşumlar olarak bilinirler ve ağrıya neden olurlar. En önemli nedeni dişlerde görülen çürüklerdir. Çürük dişler bu lezyonların sayısının artmasına neden olur.

Diş Lezyonu Neden Olur?

Diş dokusunda lezyon oluşumu mevcutsa bunun çok fazla nedeni olabilir. Bu kistik oluşumlar genellikle çürüklerden kaynaklanır. Fakat tek neden çürükler değildir. Peki dişlerde neden lezyon oluşur? Birlikte bu konuya değinelim. Diş lezyonlarının oluşma nedenleri şunlardır:
  • Ağız bakımına yeterli özeni göstermemek,
  • Ağız içinde yer alan çürüklerin tedavi edilmemesi,
  • Dişlerde ve diş etlerinde görülen enfeksiyon,
  • Yaşanan travmatik olaylar,
  • Genetik diş eti hastalıkları,
  • Diş eti iltihaplanması,
  • Dişlerle sert cisimleri kırmak,
  • Gece diş gıcırdatmak,
  • Çok fazla çiğneme işlemi yapmak,
  • Çene bozuklukları.
Bu gibi faktörler lezyonların oluşması için zemin hazırlar. Genellikle ağız içindeki iltihaplanma küçük keseciklerin oluşmasına neden olur. Bu sorunu gidermek için ağız bakımına dikkat etmek gerekir.

Diş Lezyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Diş lezyonları erken dönemde tespit edilirse tedavi etmek daha kolay olur. Bu lezyonlar diş köklerinde ağrıya ve acıya neden olur. Ağrıdan kurtulmak için dişe kanal tedavisi uygulanır. Bu işlem için uzman bir diş hekimine başvurmak gerekir. Kanal tedavisi ile ağrıya neden olan sinirler yakılır. Kanal tedavisi ile kurutulan lezyonlar ağrıya neden olmaz. Tedaviye geç kalındığı taktirde kanal tedavisi daha zor hale gelir. Çünkü dişlerdeki bakteri miktarı artmış olur. Böyle durumlarda kanal tedavisinin yanı sıra apikal rezeksiyon uygulaması da yapılır. Böylelikle diş kurtarılır.

Diş Lezyonu Nasıl Oluşur?

Diş lezyonları, dişlerde çürüme ve lekelenmeyle başlar. Lekelenmeye başlayan dişler zaman geçtikçe çürür. Çürüme sonucu diş hava almaya ve ağrı yapmaya başlar. Dişin üst tabakası fiziksel olarak bozulur. Bu bozulma giderek en alt tabakaya kadar ilerler. En alt tabakaya pulpa adı verilir. Pulpada lezyona bağlı sorunlar oluşur. Lezyonu tedavi ettirmek için acele etmek gerekir. Aksi taktirde diş kayıpları görülür.

Diş Lezyonu Oluşmaması İçin Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Diş lezyonları istenmeyen oluşumlardır. Bu oluşumları önlemenin en önemli adımı ağız hijyeninden geçer. Günde en az 2 defa dişlerin fırçalanması gerekir. Fırçalama esnasında sert hareketlerden kaçının ve yumuşak kıllı fırçalar kullanın. Dişlerde meydana gelen kötü kokular ve iltihaplar için ağız gargarası kullanmak gerekir. Diş gıcırdatma sorunu yaşayan kişilerde lezyonlar daha sık görülür. Bu yüzden doktor desteği almak en doğrusu olacaktır. Yiyecekleri fazla çiğnemek doğru değildir ve lezyon oluşumuna neden olur.  
Blog
Ağız Kokusunu Tetikleyen Sebepler Nelerdir?
İmplantın Kaynadığı Nasıl Anlaşılır?
Lamine Kaplama Hangi Durumlarda Yapılır?
Gülerken Diş Eti Gözükmesi Nasıl Geçer?
İmplant Vida Takıldıktan Diş Fırçalanabilir Mi?
Diş Taşı Oluşumu Nasıl Engellenir?
Diş Kisti Olan Diş Çekilir Mi?
Diş Kesilmeden Kaplama Yapılır Mı?
Kanal Tedavisi Yapılan Diş Neden Ağrır?
Her Dişe Dolgu Yapılır Mı? Nasıl Yapılır?
Gömülü Diş Nasıl Tedavi Edilir? Çekilmeli Mi?
Diş Eti Kesimi Acıtır Mı? Kaç Günde İyileşir?
Ön Dişlere Dolgu Yapılabilir Mi?
Kanal Tedavisi Yapılan Diş Çürürse Ne Olur?
Tırnak Yemek Dişlerde Bozukluğa Neden Olur Mu?
Kanal Tedavisi Neden Yenilenir?
Zirkonyum Diş Çürüme Yapar Mı? Doğal Durur Mu?
Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Neden Olur? Dindirmek İçin Ne Yapılmalı?
Gülerken Diş Etinin Görünmemesi İçin Neler Yapmalı?
Dişler Neden Renk Değiştirir? Diş Sararmasını Engellemek İçin Ne Yapmalı?
Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp